12 Feb. 2018 14:59

,,Fără penali în funcții publice”, inițiativa pentru care USR vrea să modifice Constituția. Mihai Șora: ,,Nu trebuie să depunem armele”

Distribuie

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a lansat astăzi un grup de inițiativă intitulat ,,Fără penali în funcții publice', în prezența unor personalități precum filosofii Mihai Șora și Gabriel Liiceanu . Demersul urmărește schimbarea Constituției, astfel încât cei cu o condamnare definitivă să nu mai poate fi aleși în Parlament, primării, Consilii Județene și nu numai. Inițiatorii au, însă, puține speranțe că proiectul va putea deveni lege în mandatul actualului Parlament. 

USR propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.' Interdicția temporară urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post-condamnare sau dezincriminării infracţiunii.

Potrivit lui Dan Barna, mai multe state europene au stipulat în Consitutuție că persoanele condamnate nu pot deține funcții publice.

„Considerăm că, în momentul de faţă, în societatea din România sunt suficient de mulţi oameni care doresc să avem o clasă politică curată. Sunt suficient de mulţi oameni care doresc să reducem cel puţin, dacă nu să eliminăm, ideea asta că a fura din bani publici este un normal (…) Lucrul acesta poate fi oprit şi iniţiativa pe care o demarăm astăzi tocmai acest lucru îşi propune: dorim să ridicăm la nivel de principiu constituţional faptul că o persoană condamnată definitiv şi irevocabil nu poate să ne reprezinte şi nu poate să conducă destinele naţiunii”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele USR, Dan Barna.

Comentarii
Ultimele Video-uri