31 Mar. 2018 13:00

Mesajul de Florii al părintelui Nicolae Bordaşiu, care a suferit prigoana, temnița și represaliile comunismului

Distribuie

Părintele Nicolae Bordaşiu, de la Biserica Sfântul Silvestru din București, care a suferit  prigoana, temnița și represaliile regimului comunist, le transmite românilor de Florii să fie uniți în credință, pentru că numai așa vor învinge toate ispitele și asupririle. 

'Aș dori ca toți românii să fie uniți prin credința în Dumnezeu și să învingă prin această credință toate ispitele și toate asupririle care le vin de la cel rău, în orice formă ar veni. Să nu uite niciodată că suntem făpturile lui și că ne-a încredințat această taină a Sfintei Împărtășanii ca să ne putem Mântui.

De aceea, poporul român ar trebui să fie condus, nu de principiile materialiste, ci uniți în credință și în simțiri, cum spune Coșbuc într-o poezie: «Cu dreaptă-nălțată spre Tatăl de Sus/ Jurat-am pe tot ce strămoșii ne-au spus/ Unire-ntre frați, pe Domn să-l iubim / Și-altarul de jertă al națiunii să fim/ Și sufletul neamului nostru». Așa trebuie să simțim toți puternica dragoste care trebuie să-l lege pe om de Dumnezeu și să avem conștiința că poporul român s-a născut creștin. Că în pragul Bisericii i-a venit lumina care l-a călăuzit, care ne-a unit. Avem origine comună, limba și credința ortodoxă. Dacă ar fi și azi conștienți de acest fapt, am fi una și am zice într-un glas: «Doamne, miluiește!»', spune părintele Nicolae Bordașiu în mesajul de Florii.

De jumătate de secol este în slujba Bisericii părintele Nicolae Bordaşiu, care împlinește în luna mai 94 de ani. A făcut parte din grupul de tineri din mișcarea „Rugul Aprins', de la Mănăstirea Antim, împreună cu alţi 11. A fost secretar şi apoi preşedintele Asociaţiei Studenţilor Teologi. Pentru a contracara activitatea utecistă în rândul studenţilor, a înfiinţat Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), decizie pentru care a fost arestat în 1948.

Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns din 1948 până în 1955, prin satele bihorene, fiind căutat de Securitate pentru o condamnare la 20 de ani închisoare, decisă în lipsă. A fost descoperit şi arestat în 1955, iar pentru el au urmat ani grei de închisoare prin Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic între 1955 și 1964.

Comentarii