03 Aug. 2018 13:00

VIDEO Consiliere anti-alcool în centrul distracției de pe litoral – Vama Veche. Cortul de pe plajă unde poți afla cum să bei cu cap

Distribuie

Consiliere anti-alcool în Vama Veche. Petrecăreții au putut afla de la specialiștii clinicii ALIAT cât de mult e prea mult în ceea ce privește consumul de alcool. În locul unde se bea până în pragul comei alcoolice, tinerii au putut să facă un test care să le arate cât de mult își riscă sănătatea prin modul în care beau.

E trecut de ora 3.00. De pe la cluburile de pe plajă încă se aud muzici amestecate. Pe marginea plajei din Vama Veche, merg care încotro câțiva petrecăreți. Cu sau fără sticle în mână. Nu se clatină, nu țipă. E finalul liniștit al unei nopți de distracție. Și dacă tot sunt la promenadă, intră și prin cortul ALIAT. Prima regulă: trebuie să lase sticlele cu alcool la ușă. În „cortul de chill' se bea doar apă, cafea și ceai. Pe gratis. Tot pe gratis e și consilierea cu privire la consumul de alcool. Da, pare absurd. Cum să faci prevenție în Vama Veche, când lumea e venită tocmai să uite de convenții? Uite, că se poate. „5-10 minute de discuție cu o persoană pe acest subiect poate să prevină o ciroză, un accident de mașină, o pensionare anticipată cu ani de zile, este o investiție realmente extrem de benefică', explică Eugen Hriscu, psihoterapeut psihiatru, specialist în adicții. Și DJ în perioada în care este deschis „cortul de chill'.

Un grup de adolescenți se tolănesc pe pufurile din cort și acceptă bucuroși cafea. Unul dintre ei e mai „vesel' și au grijă ceilalți de el. În Vamă, e libertate, nu? Pe timpul verii, ceva mai puțină decât de 1 mai, se pare. „De 1 mai sunt mai mulți tineri și acolo sunt probleme foarte serioase, avem și voluntari de la SMURD care trebuie să intervină fiindcă unii beau până devin inconștienți. În restul timpului vin aș zice ca medie de vârstă persoane de 30 de ani, oameni care consumă oarecum mai responsabili, dar între ei găsim și persoane cu un scor foarte mare, care se încadrează la un scor foarte mare, deci care se încadrează la un risc de dependență de alcool și chiar și persoane cu dependență de alcool', explică Viorel Roman, psihoterapeut la Clinica ALIAT și unul dintre specialiștii de la „cortul de chill'.

Comentarii