12 Iun. 2018 07:00

VIDEO Copil singur acasă care își dă licența în „copiii singuri acasă”. Bianca, studentă la Asistentă Socială în Iași: „Comunitatea nu se implică”

Distribuie

„Copiii singuri acasă' sunt temă de licență printre tot mai mulți studenți la asistență socială sau psihologie. Bianca Plugaru studiază la Iași și a ales tema asta de licență pentru că și ea a stat o perioadă fără părinții care erau la muncă peste hotare și i-a fost extrem de greu.

Bianca strânge cărți de pe masă împreună cu câțiva copii. Se pregătesc de masă. În caserolele albe mâncarea de mazăre vine cu un val de interjecții: „bleah!'. Dar în ciuda protestelor, încep cu toții să mănânce. După masă, au timp de relaxare, să joace un șah, să deseneze. Asociația „Salvați Copiii' a deschis într-o școală din Iași un centru pentru copiii a căror părinți sunt peste hotare. Acolo își fac temele, mănâncă și se joacă. Bianca este studentă la Facultatea de Asistență Socială și face voluntariat acolo. Unde mai pui că în acest fel face și un fel de documentare pentru lucrarea sa de licență.

„Tema mea mi-am ales-o pe satul meu. Se numește «Migrația și efectele ei asupra populației în comuna Tupilați, județul Neamț», pentru că m-am născut acolo și am văzut cum plecau, cum se întorceau, ce părere aveau, ce opinii aveau și am zis că neapărat trebuie să fac ceva în sensul ăsta', spune Bianca Plugaru.

Tânăra înțelege foarte bine prin ce trec copiii care rămân în grija altora când părinții sunt plecați. Așa s-a întâmplat și cu ea când era mai mică, a rămas cu bunicii când ai ei erau la muncă în Cipru. Dar i-a sunat și le-a cerut să o ia și ea la ei. „Am stat trei luni fără ei în timpul plecării lor, dar le-am simțit pentru că eram foarte atașată de părinți, chiar dacă n-o arătam. Și știam că nu e același lucru cu bunicii, mama te învață ceva, tata ceva, sunt o generație mai apropiată de a mea, față de bunici, chiar dacă nici ei nu au o viziune comunistă, dar suntem diferiți. Ei au o vârstă, eu eram tânără, era și perioada adolescenței și am zis că dacă nu ne înțelegem, mai bine nu, stau lângă părinți', povestește studenta. I-a fost foarte greu să se adapteze la o școală nouă, cu o limbă nouă, fiindcă a mers la o școală în limba grecească. Dar „nevoia te maturizează', după cum spune chiar ea.

Comentarii
Ultimele Video-uri