26 Iun. 2018 07:00

George Bețianu, milionar român la Londra, ajută alți oameni de afaceri să reușească în Marea Britanie: „Suntem ca porumbeii, oriunde am zbura, ne întoarcem acasă”

Distribuie

George Bețianu, milionar român la Londra, și-a vândut toate firmele pentru a se dedica activității de lobby pentru oamenii de afaceri români în Marea Britanie. Acum susține un grup de români care vor să se impună pe piața spălătoriilor de mașini cu un sistem inovator: „Vrem să creem o multinațională românească'

George Bețianu nu se poate dezobișnui de a fi ghid prin Londra atunci când este la volan. Doar a lucrat ani de zile ca taximetrist într-o țară în care este o meserie-emblemă. „Când am venit eu la Londra, Canary Wharf avea un singur bloc care avea un vârf ca un creion. Românul nostru, Sir George Iacobescu,  este arhitectul care a construit unul dintre cele mai mari centre de afaceri din lume – Canary Wharf', spune George Bețianu în timp ce limuzina sa neagră alunecă pe șosea, alintată de muzica de lounge a radioului.

Are câteva întâlniri în centrul de afaceri Canary Wharf, împreună cu prietenul său Eugen Ionescu, cu care încearcă să stabilească legături pentru a intra pe piața spălătoriilor auto din Londra. „Cred că ar trebui să ajungem acolo cu 15 minute mai devreme', spune și Eugen Ionescu.

După Revoluție, George Bețianu era boxer la Steaua. Și într-o Românie tulbure, el a ales să plece din țară, cu doar 50 de dolari în buzunar și cu un minim vocabular: „thank you' și „good morning'. După 27 de ani, român vorbește o engleză perfectă, în care sunetele se leagă armonios în accentul britanic. E cetățean al Marii Britanii. Și totuși…  „Avem un magnet ca porumbeii, oriunde am zbura, te întorci acasă. Și acasă este România. Tot timpul mă gândesc să fiu de folos și să ajut celor rămași acasă și prin asta încerc să și fac poduri de legătură între firme românești și firme din Marea Britanie', explică românul.

Comentarii