07 Dec. 2017 21:00

VIDEO| „Ultima tonă. Am fost miner la Uricani”, filmul complet. Un documentar despre apusul mineritului și eșecul statului în a găsi alternative

Distribuie

Libertatea v-a  purtat timp de trei zile prin ceea ce a mai rămas din industria românească a mineritului. I-am adus la lumină pe minerii din Uricani, ortacii care vor rămâne șomeri în mai putin de două săptămâni. Exploatația în care au muncit patru generații de mineri se închide. Ce alternative au? Nimic concret. Angajarea la o altă mină nu rezolvă problema pentru că la anul se vor închide alte două. Autoritățile locale ar vrea să dezvolte turismul, dar nu au infrastructură.  Statul are strategii, dar rămân pe hârtie. O reconversie profesională doar din pix a ortacilor din Valea Jiului.


– Prima lovitură de târnacop pentru deschiderea minei Uricani  s-a dat  în februarie 1947.  Ultima bucată de cărbune se va scoate pe 22 decembrie 2017.

– În zilele sale de glorie, mina Uricani avea aproape șase mii de angajați. Acum mai are doar 281.

– Minele din localitățile Paroșeni, Uricani, Petrila, Lupeni şi Lonea,  toate aflate în Valea Jiului, sunt parte a unui program de închidere și ecologizare convenit de către Comisia Europeană și Guvernul României în urmă cu șapte ani.


Comentarii