Ce este demisia?

Într-o definiție mai simplă demisia este actul prin care se solicită încetarea contractului de către angajat.

Definiția juridică se regăsește în Codul Muncii la art. 81 care prezintă demisia ca:

  • actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Actul unilateral este actul juridic care presupune numai manifestarea de voință a autorului său. Acest fapt înseamnă că nu ai nevoie de acordul angajatorului pentru a demisiona, din contră, el este obligat să îți înregistreze demisia. Refuzul acestuia de a înregistra demisia îți dă dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

Demisia este un drept pe care îl ai, chiar un drept potestativ

Drept potestativ?🤨 Adică puterea conferită unei persoane de a modifica sau de a stinge o situație juridică preexistentă ori de a recrea o situație juridică printr-un act juridic unilateral. Presupune o legătură de supunere între titularul dreptului potestativ și subiectul pasiv.

Dacă aplicăm această definiție la ipoteza noastră, titularul dreptului potestativ-salariatul, prin actul unilateral-demisia dorește să stingă o situație juridică-contractul individual de muncă, iar subiectul pasiv-angajatorul, nu poate să îl împiedice pe salariat să își dea demisia, ci este nevoit „să se supună deciziei acestuia, chiar dacă nu este de acord.

Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani
Recomandări
Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani

Ce condiții trebuie să îndeplinească demisia pentru a fi validă?

Dacă îți faci griji cu privire la faptul că trebuie să îi prezinți angajatorului motivele pentru care demisionezi, NU-ți mai face!🤭

Motivarea demisiei nu reprezintă o condiție, spune clar art. 18 la alin. (2), care prezintă motivarea ca fiind un drept, o facultate a ta, salariatul.

Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Un alt aspect la care te-ai fi putut gândi că ar intra în categoria condițiilor, dar care nu intră, este tipul contractului de muncă. Adică poți să-ți dai demisia indiferent dacă contractul este încheiat pe perioadă nedeterminată, determinată, temporar sau cu timp parțial? Răspunsul este DA!, nu contează tipul contractului.

Forma scrisă, comunicarea, preavizul sunt condițiile care trebuie avute în vedere pentru ca demisia să fie făcută „ca la carte.

📄 Forma scrisă

Demisia trebuie comunicată angajatorului printr-o notificare scrisă.

Ce înseamnă notificare scrisă? E obligatoriu să ia forma unui înscris clasic, pe suport de hârtie? Pot să-mi dau demisia printr-un email sau mesaj pe WhatsApp?

Legiuitorul a prevăzut expres că demisia trebuie făcută în scris.

Demisia făcută doar verbal, fără să se concretizeze într-un înscris sau demisia tacită, nu produc efecte.

EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”
Recomandări
EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”

Tribunalul Vrancea, în sentința nr. 117/2020 având ca obiect contestarea unei decizii de concediere:

Tribunalul reţine că chiar în ipoteza în care reclamanta şi-ar fi exprimat verbal voinţa de a demisiona, o astfel de conduită nu era de natură a antrena obligaţia pârâtei de a dispune încetarea contractului de muncă ca efect al demisiei.

Demisia este un act important întrucât stinge un raport de muncă prin încetarea contractului individual de muncă și aduce astfel atingere și drepturilor destinatarului. De aceea legiuitorul a considerat necesitatea unui act formal, un înscris sub semnătură privată.

Înscrisul sub semnătură privată este, potrivit Codului de procedură civilă, acela care poartă semnătura părților, indiferent de suportul său material.

Prin urmare, notificarea demisiei trebuie să se facă în scris și să fie semnată. În scris NU înseamnă că e obligatoriu să se materializeze pe un suport de hârtie. La fel de ușor îți poți da demisia și printr-un înscris pe suport informatic cum ar fi documentele Word sau chiar PDF transmis angajatorului prin mijloace moderne de comunicare.

Cea mai sigură metodă de comunicare a demisiei este prin poștă, printr-o scrisoare, cu confirmare de primire și conținut declarat. În acest mod poți face mai ușor dovada, iar angajatorul nu poate spune că nu a primit demisia ta.

Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”
Recomandări
Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”

Deși nu sunt cele mai recomandate metode, poți să îți dai demisia și prin email sau WhatsApp, însă nu printr-un simplu mesaj. Chiar și în această situație actul demisiei trebuie să fie un înscris sub semnătură privată.

Nu îți poți da demisia printr-un mesaj vocal pe WhatsApp!

În schimb, poți să atașezi documentul prin care îi aduci la cunoștința angajatorului demisia într-un email sau să îl trimiți pe WhatsApp.

În cazul acestor două modalități de comunicare, întrucât intervine un înscris pe suport informatic… citește continuarea pe avocatoo.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.