Raportul OCDE vizează întregul sistem de educație românesc 

Raportul analizează stadiul reformelor din domeniul educațional și situația generală din învățământul românesc, prin comparație cu situația din țările membre, potrivit Edupedu. Pe baza acestor analize, în document se formulează o serie de recomandări în mai multe domenii-cheie, aferente fiecărui ciclu de învățământ, de la cel timpuriu la cel universitar, precum și o serie de recomandări la nivel de politici educaționale.

Educația de la sat, o prioritate 

Potrivit raportului OCDE, România trebuie să prioritizeze colaborarea între școli, în special în zonele rurale, și să clarifice responsabilitățile pedagogice ale directorilor. Prioritate trebuie să aibă programele de învățământ dual, care să livreze pe piața muncii tineri calificați în domeniile care se caută în prezent. 

România are nevoie să dezvolte palierul educației în comunitățile rurale prin întărirea sprijinului pentru elevii vulnerabili. De asemenea, trebuie insistat pe dezvoltarea învățământului profesional/vocațional/dual zonele rurale. 

Finanțare pentru educația timpurile 

România ar trebui să reanalizeze întregul model de finanțare a educației, prioritizând cheltuielile publice în direcția educației timpurii și a școlii primare, prin atragerea de fonduri private și eficientizarea cheltuielilor.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Potrivit raportului OCDE, țara noastră trebuie să-și dezvolte politici de coordonare intersectorială care să o ajute să avanseze în ceea ce privește obiectivele sale privind dezvoltarea copiilor, reducerea sărăciei și angajarea femeilor în câmpul muncii.

Trebuie insistat pe formarea continuă a profesorilor, mai ales a celor care activează în zone defavorizate, dar și pe finanțarea unor programe digitale care să crească nivelul de calitate a educației și formării pentru comunitățile rome și rurale dezavantajate. 

O altă prioritate este și reorientarea finanțării în special către educația timpurie și cea primară, pentru a reduce diferențele de finanțare ce garantează perpetuarea dezavantajelor în unele comunități. 

Potrivit documentului, copiii din România au nevoie de acces la educația timpurie iar părinții acestora trebuie încurajați să se implice mai mult în ceea ce privește educația copiilor mici. În acest sens ar trebui gândite programe dedicate celor mai dezavantajate familii. 

De asemenea, este nevoie de mai multe investiții în domeniu, care să asigure acoperirea unor servicii de înaltă calitate, dar și de alocarea de resurse publice pentru sprijinirea copiilor mici și a familiilor lor. 

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

Măsuri pentru redresarea învățământului universitar

În ceea ce privește învățământul universitar, România trebuie să prioritizeze alocarea fondurilor publice pentru studenți și să asigure accesul la studii pentru tinerii din afara marilor orașe. De asemenea, este necesară reechilibrarea finanțărilor pentru a sprijini mai bine instituțiile de învățământ superior. 

Este nevoie, de asemenea, de acțiuni care să sporească nivelul de încredere în sistemul universitar, iar sistemul, la rândul său, să livreze pe piața muncii tineri calificați. 

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.