Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > 40 de ani de la începutul legendei! Pe 3 mai 1975, NADIA COMĂNECI devenea campioană absolută a Europei la gimnastică | FOTO

40 de ani de la începutul legendei! Pe 3 mai 1975, NADIA COMĂNECI devenea campioană absolută a Europei la gimnastică | FOTO

Explozia reală a valorii gimnasticii româneşti la nivel internaţional s-a produs pe 3 mai 1975, în Norvegia, la Skien, la Campionatele Europene. Acolo, polul de valoare deţinut ani buni de gimnastele din fosta Uniune Sovietică a fost schimbat în favoarea româncei Nadia Comăneci. Despre acele Europene, Nadia, acum în vârstă de 53 de ani, a vorbit în exclusivitate pentru Libertatea: Libertatea: Nadia, îţi mai aduci aminte de Campionatele Europene de la Skien? Nadia Comăneci: Oooo, a trecut atât de mult timp de atunci.... Păi, se împlinesc 40... Da... Eram atât de inocentă atunci! Un copil! Îmi aduc aminte de acel concurs, dar nu foarte multe lucruri. Ştiu că era prima mea competiţie importantă. Îmi doream mult să câştig. Concuram cu Alina Goreac. Ea era mai mare ca vârstă decât mine. Te aşteptai la acele rezultate fantastice? Eram foarte bine pregătită, iar încrederea pe care Bella (n.r. - antrenorul Bella Karolyi) mi-o insufla era fantastică. Te-a încurajat în vreun fel anume înainte de concurs? Din câte îmi aduc eu aminte, în acea perioadă, antrenorii nu aveau voie să comunice în timpul concursurilor cu sportivele pe care le antrenau. Dar Bella găsise o metodă ştiută doar de mine şi de el. Comunicam vizual. Se uita la mine înainte de concurs şi dădea din cap a încuviinţare, transmiţându- mi acea siguranţă. Sigur că totul depindea de mine însămi atunci când era vorba de exerciţiile pe care le făceam, dar faptul că el făcea acest gest îmi dădea o şi mai mare încredere. Se poate spune că acel European de la Skien a reprezentat explozia ta în lumea gimnasticii de mare performanţă? În gimnastică, Europenele, Mondialele şi Olimpiada reprezintă competiţiile cele mai importante în care un sportiv se poate face cunoscut. Atunci, cred că am atras atenţia specialiştilor din lumea gimnasticii prin evoluţiile mele. A fost începutul unei perioade frumoase pentru gimnastica feminină românească. O perioadă care sunt sigură că va avea continuitate.

De Razvan Ionascu,

A concurat chiar în ziua de Paşte

Nicolae Vieru (83 de ani – foto), fostul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat pentru Libertatea că nu poate uita acel concurs de la Skien, care a reprezentat debutul în lumea gimnasticii de top a unei sportive de excepţie: Nadia Comăneci.
“Îmi aduc aminte că era chiar în ziua de Paşte. Mă aflam în maşină şi ascultam concursul la radio. Nu mi-a venit să cred că Nadia reuşit o performanţă atât de mare! După concurs, jurnaliştii francezi aveau să scrie despre ea că, dacă ar fi câştigat aurul şi la sol, ar fi realizat Grand Slam-ul în gimnastică”, a povestit Vieru.
Potrivit spuselor fostului oficial al Federaţiei Române de Gimnastică, cu două luni înainte de Skien, Nadia a participat, la Londra, la “Turneul Campioanelor”, pe care l-a câştigat fără probleme. Însă abia după succesul de la Europenele din Norvegia conducerea comunistă a luat decizia de a dezvolta acest sport, de a investi în gimnastica românească.
“Atunci au fost trimişi la lotul de la Oneşti un coregraf, în persoana lui Gezsa Poszar, şi un metodist, domnul Hidi, care să lucreze împreună cu Bella pentru Olimpiada din 1976”, ne-a mai dezvăuit Nicoale Vieru.

A fost desemnată cea mai bună din istorie

Nadia Comăneci a devenit cea mai cunoscută gimnastă din lume, după ce, la Olimpiada de la Montreal (Canada) din 1976, a obţinut prima notă de 10 din istoria modernă a acestui sport. Cum tabela nu era programată să afişeze nota maximă, în loc de 10, a apărut… 1.00!
În cariera ei, “Zeiţa” a câştigat nu mai puţin de cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice (Montreal 1976 şi Moscova 1980).
Graţie acestor succese, fosta sportivă originară din Oneşti a fost desemnat cea mai bună gimnastă a lumii din secolul XX. Totodată, a fost primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics of Fame.

S-a făcut o păpuşă cu chipul ei în 1976

În 1976, la un an după ce Nadia devenea campioană europeană absolută şi la doar câteva luni după obţinerea primului 10 din istoria gimnasticii, în România apărea păpuşa Nadia, cu chipul deja faimoasei sportive şi având la gât o medalie. În 2009, păpuşa a reapărut pe piaţă, într-o variantă uşor modernizată.
“După 33 de ani, am decis să lansăm a doua păpuşă care mă reprezintă. Aceasta are două scopuri: este un cadou perfect şi va ajuta gimnastica din România”, spunea, la lansare, Nadia Comăneci.
Banii obţinuţi din comercializarea acestei jucării au fost donaţi micuţelor gimnaste.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Acum conduce, în SUA, o academie de gimnastică

După fuga din România, petrecută în noiembrie 1989, Nadia s-a stabilit în Statele Unite. Acolo, împreună cu soţul ei, fostul gimnast Bart Conner, a deschis şi conduce Academia de Gimnastică “Bart Conner Gymnastics Academy Perfect 10 Production Company”, dar are şi câteva magazine de echipament sportiv.
Pentru meritele sale incontestabile în sportul românesc, Nadia Comăneci a fost numită preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică şi al Comitetului Olimpic Român. De asemenea, fosta sportivă îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics.

Close
Închide
  Close