Mergi direct la conținut »
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Celelalte Cuvinte concertează în liceul unde s-a înființat acum 4 decenii! “Eram Sonic, am luat locul I la Cântarea României”

Celelalte Cuvinte concertează în liceul unde s-a înființat acum 4 decenii! “Eram Sonic, am luat locul I la Cântarea României”

Celelalte Cuvinte, una dintre cele mai vechi trupe românești, înființată pe vremea comunismului, în 1979, se întoarce după mai bine de 40 de ani la locul “facerii” sale: Liceul Emanuil Gojdu, din Oradea. Călin Pop și colegii săi vor cânta acolo sâmbăta aceasta.

De Florian Gheorghe,

Spectacolul în care apare trupa marchează un secol de la înființarea liceului unde a-nceput visul lui Călin Pop de a cânta. Așa că la suta liceului și cele 4 decenii de la absolvire, rockerul mai adaugă o aniversare, cea de 43 de ani de când a înființat trupa care avea să-i conducă destinul muzical.

Călin Pop în ziua în care a absolvit Liceul ”Emanuil Gojdu”

“Începutul poveștii Celelalte Cuvinte își are rădăcinile prin 1976, când subsemnatul era boboc al liceului și component al formației liceului. După un an, ceilalți colegi din trupa școlii au terminat clasa a XII-a, m-au lăsat singur. Sub titulatura Sonic i-am strâns pe actualii mei colegi, Leontin Iovan, tobe (după ce am dat anunț în revista liceului, “Țara visurilor noastre”!) și Marcel Breazu, chitară bass, el venind dintr-un alt liceu. În această formulă, de trio, cântam la serile de dans ale liceului, în special în serile de vineri și de sâmbătă. Interpretam coveruri după formații foarte cunoscute, în vogă în acea perioadă, după Jimmi Hendrix, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen, Deep Purple, Eagles”, ni s-a destăinuit solistul, chitaristul și compozitorul Călin Pop.

Cum le-au fost începuturile? “Cântam pe instrumentele liceului, care erau ținute într-o mică magazie, în spatele sălii festive. Era înghesuială mare la acele seri de dans, se dusese vestea, veneau și de la alte licee, se intra cu carnetul de elev! Cu formația Sonic am cântat și în câteva tabere de elevi, ba am ajuns la «Cântarea României», cel mai mare festival-concurs artistic pe plan național, unde am luat Locul I cu melodia «Iarna»”, ne-a mai povestit Călin, a cărui voce a făcut cunoscute melodii de istorie precum “Iarbă prin păr”, “Un sfârșit e un început” ori “Fântâna suspinelor”, cu participarea legendarului Florian Pittiș.

Alături de Călin Pop, pe 5 octombrie, data când cel mai cunoscut liceu orădean împlinește un veac de la înființare, va cânta și fiul său, Marius Pop, alături de – surpriză! – Smiley.

Close
Închide
  Close