Pete Postlethwaite
Actorul Pete Postlethwaite, nominalizat la Oscar în 1993, a murit, pe 2 ianuarie, răpus de cancer, la vârsta de 64 de ani.
În ciuda bolii, Postlethwaite a continuat să lucreze până în ultimele luni de viaţă, unele dintre filmele în care a putut fi văzut recent fiind Inception (n.r. – Începutul) sau The Town (n.r. – Oraşul).
Postlethwaite a fost numit în 2004 „cel mai bun actor din lume”, în cadrul unui discurs ţinut de Steven Spielberg.
Gary Moore
Renumitul chitarist şi interpret Gary Moore a încetat din viaţă, pe 6 februarie, la vârsta de 58 de ani.
Gary Moore s-a născut în Belfast, Irlanda de Nord, şi a fost membru ale legendarelor trupe rock Thin Lizzy şi Skid Row. Artistul s-a făcut remarcat în cariera solo mai ales prin hitul „Still Got The Blues”.
Gary Moore a concertat şi în România, la Bucureşti, în iulie 2010.
Jane Russell
Actriţa americană Jane Russell a murit pe 28 februarie, la vârsta de 89 de ani.
Jane Russell s-a născut în 1921, în Minnesota, şi a devenit actriţă după ce a fost descoperită de miliardarul Howard Hughes, care i-a oferit un rol în filmul „Western The Outlaw”.
Aceasta a cunoscut însă succesul după ce jucat în „Gentlemen Prefer Blondes”, în 1953, alături de Marilyn Monroe
Elizabeth Taylor
Celebra actriţă de origine americană, Elizabeth Taylor, s-a stins din viaţă pe 23 martie, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Los Angeles. Vedeta a murit în urma unui infarct.
Liz a fost unul dintre cele mai cunoscute staruri ale secolului XX. A câştigat două premii Oscar de-a lungul vieţii, iar cele mai celebre pelicule în care a jucat sunt ‘National Velvet’, ‘Cleopatra’ şi ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’.
Elizabeth Taylor s-a născut pe 27 februarie la Londra, într-o familie americană. Ea este considerată ‘ultimul star al Hollywood-ului de altădată’, jucând în filmele anilor ’50-’80. Actriţa este cunoscută şi pentru numeroasele sale căsătorii: Liz a avut şapte soţi.
Ernesto Sabato
Celebrul scriitor argentinian Ernesto Sabato a încetat din viaţă pe 30 aprilie. El avea 99 de ani şi suferea de bronşită.
Ernesto Sabato s-a născut în 24 iulie 1911 din părinţi italo-albanezi. La 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhişti, apoi de comunişti, dar a înţeles repede că „materialismul dialectic” e o contradicţie în termeni. Şi-a susţinut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie. În 1945 a abandonat cercetarea ştiinţifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii.
Cele mai cunoscute opere ale sale sunt, fără dubiu, cele trei romane: Tunelul (1948), Despre eroi şi morminte (1971) şi Abaddón, exterminatorul (1974), toate trei fiind traduse în limba română.
Ryan Dunn
Ryan Dunn, starul „Jackass”, a murit într-un accident de maşină, produs în statul american Pennsylvania, în noaptea de 18 spre 19 iunie.
Ryan avea 34 de ani şi apăruse în toate filmele din seria „Jackass”. Actorii acestui serial uimeau telespectatorii cu probele de curaj sau iresponsabilitate pe care le prezentau în seria difuzată pe MTV, dar şi în lungmetrajele omonime. Liderul grupului de trăsniţi este Johnny Knoxville.
Peter Falk
Actorul Peter Falk, cunoscut pentru rolul său din serialul Columbo, a murit pe 23 iunie în vila sa din Beverly Hills. Actorul avea 83 de ani.
Serialul „Columbo” a debutat în 1971, iar de-a lungul timpului personajul principal a devenit emblematic pentru filmele poliţiste. Cu o mulţime de ticuri, tertipuri şi nedespărţit de trench-ul său crem, Columbo a cucerit ireversibil inimile telespectatorilor. Pentru rolul memorabil, Peter Falk a fost răsplătit de patru ori cu premiul Emmy.
În ultimii ani din viaţă, Peter Falk suferea de Alzheimer, boală cu care a fost diagnosticat în 2007, şi demenţă. În urmă cu doi ani fiica sa declara presei că tatăl său nu se mai poate îngriji singur, motiv pentru care avea nevoie constant de asistenţă. Uneori se întâmpla ca actorul să nu-şi mai recunoască membrii familiei, să nu îşi amintească detalii importante din viaţa sa sau numele unor lucruri banale.
Peter Falk s-a născut la New York în 16 septembrie 1927. Tatăl său era de origine poloneză, iar mama sa rusoaică. La trei ani, a fost diagnosticat cu o tumoră malignă, motiv pentru care în urma unei operaţii i-a fost îndepărtat ochiul stâng, actorul fiind nevoit să trăiască toată viaţa cu un ochi de sticlă.
Amy Winehouse
Solista britanică Amy Winehouse a fost găsită fără suflare, pe 23 iulie, în apartamentul ei din Londra.
Chiar dacă mulţi s-au grăbit să declare că Amy a murit în urma unei supradoze de droguri, date fiind cunoscutele sale probleme cu stupefiantele, analizele toxicologice au infirmat această versiune. Potrivit medicilor, Amy nu avea în sistem substanţe ilegale. Cu toate acestea, urmele consumului de băuturi alcoolice au fost găsite în corpul cântăreţei, însă deocamdată nu se poate face o legătură clară între această substanţă şi moartea vedetei.
Amy Winehouse s-a născut la 14 septembrie 1983 în cartierul Enfield din Londra, fiind al doilea copil al unui şofer de taxi, Mitchell Winehouse, şi al unei farmaciste, Janis Winehouse. Părinţii săi au divorţat pe vremea când ea avea nouă ani, iar de atunci Amy şi Alex, fratele său, au locuit împreună cu mama lor în Southgate, fapt care se pare că a afectat-o iremediabil pe artistă.
Printre cele mai frumoase piese care ne-au rămas de la Amy se numără „Rehab”, „In my bed”, „Love is a losing game”, „Back to Black” sau „Just friends”.
Bubba Smith
Actorul Bubba Smith, cunoscut mai ales din seria cinematografică ”Academia de Poliţie”, a murit, pe 4 august, la vârsta de 66 de ani.
Exceptând prezenţa sa remarcabilă din Academia de Poliţie, unde a interpretat rolul lui Moses Hightower, Bubba Smith va rămâne în memoria americanilor şi ca unul dintre cei mai buni jucători de fotbal american, el evoluând la echipele Baltimore Colts, Houston şi Oakland.
Andy Whitfield
Actorul australian Andy Whitfield, cunoscut mai ales pentru rolul principal în serialul de succes ”Spartacus: Blood and Sand”, a încetat din viaţă pe 11 septembrie, la vârsta de 39 de ani.
Whitfield fusese diagnosticat cu cancer, cu 18 luni înainte să moară.
Andy a devenit celebru după ce a interpretat rolul legendarului sclav şi gladiator trac Spartacus – un personaj făcut faimos de Kirk Douglas în filmul regizat în 1960 de Stanley Kubrick. Andy Whitfield a apărut în toate cele 13 episoade ale primului sezon difuzat în 2010 şi se pregătea să înceapă filmările pentru cel de-al doilea când a fost diagnosticat cu cancer.
Steve Jobs
Steve Jobs, cofondatorul Apple şi unul dintre cei mai mari vizionari ai industriei IT, a murit la vârsta de 56 de ani, pe 6 octombrie.
Jobs suferea de mai mulţi ani de cancer. El fusese operat în 2004 pentru a scăpa de cancerul pancreatic, iar în 2009 a avut nevoie de un transplant de ficat.
„Apple a pierdut un vizionar, un geniu, iar planeta a pierdut un om impresionant. Cei care am avut norocul să lucrăm cu Jobs am pierdut un prieten drag şi un mentor. Steve Jobs lasă în urmă o companie pe care doar el o putea crea și spiritul lui va rămâne pentru totdeauna creatorul ei”, au scris colegii de la Apple în comunicatul oficial.
Vaclav Havel
Vaclav Havel, fostul preşedinte al Cehiei, a decedat, pe 18 decembrie, la vârsta de 75 de ani.
Artizan al “Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat Sabina Tancevova, purtătoarea sa de cuvânt. O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ‘80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel. Fumător înrăit, a fost operat, în decembrie 1996, de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el avea probleme cardiace şi tulburări intestinale.
Cesaria Evora
Cântăreaţa Cesaria Evora a murit pe 17 decembrie, la vârsta de 70 de ani. Solista se afla internată în spital, suferind de insuficienţă respiratorie şi edem pulmonar.
Cesaria s-a născut la 27 august 1941, la Mindelo, orăşel comercial din Sao Vicente, una dintre insulele Capului Verde. La vârsta de şapte ani când tatăl ei a murit, a fost dusă la orfelinat, unde a învăţat să cânte. Eduardo, un marinar de care s-a îndrăgostit pe când avea 16 ani, ar fi însă cel care a învăţat-o tainele interpretării melodiilor tradiţionale.
Socrates
Fostul fotbalist Socrates, o legendă a sportului cu balonul rotund, a murit, pe 4 decembrie, într-un spital din Sao Paulo.
Pe numele său adevărat, Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira avea 57 de ani şi fusese internat în stare critică din cauza unei infecţii descoperite la nivelul intestinelor.
Socrates mai fusese internat de două ori în acest an, în lunile august şi septembrie, din cauza unor hemoragii digestive. El a recunoscut după aceste probleme medicale că a fost dependent de alcool, mai ales în perioada în care era jucător activ.
Socrates a jucat în echipa naţională a Braziliei, la turneele finale ale Campionatelor Mondiale din 1982 şi 1986, din Spania, şi, respectiv, Mexic.
Joe Frazier
Fostul boxer Joe Frazier a decedat pe 7 noiembrie, la vârsta de 67 de ani, din cauza unui cancer la ficat.
Americanul Joe Frazier a fost unul dintre cei mai buni pugilişti din istoria boxului. A deţinut centura de campion mondial al categoriei grea între anii 1970-1973 şi a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1964.
Din totalul celor 37 de partide disputate, Frazier a obţinut 32 de victorii (27 prin K.O.), a bifat o remiză şi a pierdut de numai patru ori. A fost protagonistul unor meciuri memorabile în compania altor boxeri legendari, precum Muhammad Ali şi George Foreman.
De asemenea, 2011 a fost anul care a consemnat moartea a trei dintre cei mai urâţi oameni de pe planetă: Osama bin Laden, teroristul care a organizat atentatul de la New York de pe 11 septembrie 2001, dictatorul libian Muammar Gaddafi dar şi temutul lider nord-coreean Kim Jong-il.
Osama bin Laden
Pe 2 mai, preşedintele american Barack Obama anunţa că cel mai căutate terorist de pe planetă, Osama bin Laden, liderul grupării Al-Qaeda, responsabilă de atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost omorât.
„Sunt foarte mândru de oamenii noștri în uniformă. Lumea este un loc mai sigur datorită morţii lui Osama bin Laden”, a declarat preşedintele american Barack Obama.
Trupul lui Osama bin Laden a fost aruncat în mare pentru a se evita transformarea mormântului acestuia în loc de pelerinaj, asa cum s-a întâmplat în cazul lui Sadam Hussein.
„Sunt foarte mândru de oamenii noştri în uniformă. Lumea este un loc mai sigur datorită morţii lui Osama bin Laden”, a declarat preşedintele american Barack Obama.
Muammar Gaddafi
Dictatorul libian Muammar Gaddafi a murit, pe 20 octombrie, la scurt timp după ce a fost capturat de rebeli.
Dicatorul a fost rănit grav la ambele picioare, dar şi la cap după un schimb de focuri ce a avut loc în timpul unui raid al NATO. Ulterior, s-a aflat că Gaddafi a fost bătut şi agresat sexual de protestatari înainte să moară.
Timp de 42 de ani, atât cât a condus Libia, Gaddafi a fost protagonistul multor momente memorabile, gafe şi discursuri şocante.
Kim Jong-il
Dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-il, a murit, în urma unui atac de cord, la vârsta de 69 de ani, pe 17 decembrie.
Anunţul a fost făcut peste două zile, pe 19 decembrie, când nord-coreenii au fost informaţi de acest lucru într-un jurnal special.
Televiziunea de stat de la Phenian a precizat că liderul nord-coreean a murit pe 17 decembrie, în urma unui atac de cord, în timpul unei călătorii cu trenul, după ce făcuse o inspecţie de serviciu.
Funeraliile au avut loc pe 28 decembrie, la Phenian, iar până atunci autorităţile de stat au declarat doliu naţional. Fiul său Kim Jong-Un a fost numit succesor.