MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 14:01 , de Raluca Diaconu

FOTO/ În conflict de doi ani, artiștii Filarmonicii Banatul din Timișoara au ieșit cu instrumentele în stradă: “Arta suferă că s-a ajuns la așa ceva”

Distribuie

Sunt doi ani de când artiștii, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul din Timișoara, nu se mai înțeleg cu directorul instituției. Spun că le-a ajuns cuțitul la os, așa că au intrat în grevă generală și, mai mult, au ieșit cu instrumentele în stradă.

Oamenii reclamă că directorul le vorbește urât și nu le plătește unele concerte și spun că arta suferă în Timișoara, oraș care în 2021 este Capitală Culturală Europeană.

De un an și jumătate, artiștii urcă pe scenă cu banderole albe, în semn de protest față de atitudinea directorului. Ei spun că acesta le vorbește urât și îi programează la concerte fără să-i plătească. La sfârșit de septembrie au făcut o grevă de avertisment, iar la începutul anului au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii din Timișoara. Concertul lor nu se regăsea pur și simplu pe afiș. Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani.

Zilele trecute, noua stagiune a Filarmonicii Banatul din Timișoara și-a așteptat publicul cu o mare tristețe. O parte dintre angajați, membri ai sindicatului, au refuzat să urce pe scenă și s-au îmbrăcat în negru. La intrare, i-au așteptat pe melomani și le-au explicat frumos de ce s-a schimbat programul artistic, care trebuia să fie un concert pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară.

Imediat după deschiderea stagiunii, artiștii nemulțumiți au început negocierile cu conducerea instituției de cultură, care au continuat câteva zile, însă fără succes. Miercuri, artiștii de la filarmonică au ieșit în fața instituției cu pancarte pe care și-au scris nemulțumirile. Joi au continuat, cu tobe, trompete și vuvuzele.

„Problemele au plecat din muzică. Dacă muzica e constrânsă, muzicianul e supus. Lucrul ăsta nu are cum să nu ajungă la public, să nu afecteze inspirația muzicianului. O tensiune la nivel psihic se somatizează și apar dureri pe mușchi, noi cântăm cu brațele, cu pieptul, suflătorii, facem să rezoneze tot corpul. (…) Absolutismul instituțional poate să devină atât de apăsător încât scoate niște muzicieni în stradă”, ne-a explicat Lucian Petrila, violonist în cadrul Filarmonicii Banatul.

Artiștii îi reproșează directorului că a desființat posturi importante dintr-o instituție de un asemenea calibru.

„El a preluat niște prerogative pentru care nu este pregătit, nu are competențe”, ne-a spus Vlad Colar, flautist.

Artiștii reclamă că nu le sunt recunoscute performanțele și spun directorul Ioan Coriolan Gârboni a trecut, în proiectul de management depus la primărie, un număr de concerte dublu.

„Primăria a fost foarte încântată că managerul a propus, prin proiectul său de management, dublul concertelor față de cât avem noi în mod normal într-o stagiune. A uitat să întrebe cum anume va face el aceste concerte? Prin ce mijloace? Cum îi va plăti pe muzicieni?”, mai spune flautistul.

Nemulțumiții de la filarmonică susțin că nici măcar condiții de muncă decente nu au. Se plâng de scaunele de pe scenă, care scârțâie și nu îi lasă să se concentreze și nu sunt deloc potrivite pentru ca ei să stea patru-cinci ore pe ele.

„Există scaune speciale de orchestră și, când le-am cerut, ni s-a spus «Păi da, și noi am vrea să locuim în Miami, dar trebuie să ne mulțumim cu Timișoara»”, a declarat violonistul Lucian Petrila.

Ce spune directorul Filarmonicii Banatul

Pe de altă parte, directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, spune că sindicaliștii sunt de vină, pentru că au deschis chiar și procese împotriva conducerii și au făcut plângeri la ITM.

„Oamenii au trecut toți pașii posibili, de la anonimi la scrisori, la reclamații, la sute de procese, la negocieri, la ITM plângeri, peste tot au pierdut. (…) Ei spun că fac grevă că nu s-a semnat contractul colectiv de muncă. Sunt multe filarmonici mari din țară care nu au (…), problema este că ei nu vor de fapt să facă contractul, vor scandal”, a explicat Ioan Gârboni.

Ce spune primarul orașului

Când a aflat de greva generală, primarul Nicolae Robu a replicat că oamenii trebuie să-și rezolve singuri problemele. Și crede că sunt foarte mulți muzicieni pe planetă.

„Se va face liniște acolo, vă spun eu! Dacă pleacă și unii și alții, indiferent câți. Noi nu putem continua cu o astfel de atmosferă într-o instituție culturală a orașului. Nu stăm în muzicienii respectivi, și nici în directorul respectiv, există pe planetă destui muzicieni”, explica Robu.

Primarul Nicolae Robu a reiterat, vineri, că dacă trebuie îi va da pe toți afară de la filarmonică și va face concurs pentru personal nou.

La rândul său, dirijorul Gheorghe Costin spune că artiștii nu mai suportă să fie tratați fără respect.

„Problemele nu sunt de ieri, de azi, sunt de mai bine de doi ani. Nu se mai poate așa. Directorul Ioan Coriolan Gârboni cred că a exagerat cu anumite lucruri, iar oamenii nu mai suportă. Maniera de a vorbi cu ei lasă de dorit”, ne-a mărturisit dirijorul.

Artiștii de la filarmonică spun că nu vor ceda până când nu vor reuși să îi facă pe cei din conducere să-i respecte. Arta nu poate să sufere într-un oraș care în trei ani va fi Capitală Culturală Europeană.

Citește și:

REPORTAJ/ Mai există și români cinstiți! Au salariul minim pe economie, dar când au găsit o pungă plină de bani pe o bancă, nu au stat pe gânduri: „Așa am fost învățați. Să nu ne bucurăm de bani nemunciți”

Citește mai multe despre Filarmonica Banatul, situatie și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii