Mergi direct la conținut »
Regizorul Sergei Loznitsa a primit Trofeul Anonimul:
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Regizorul Sergei Loznitsa a primit Trofeul Anonimul: "Încă am multe filme de făcut!"

Regizorul Sergei Loznitsa a primit Trofeul Anonimul: „Încă am multe filme de făcut!”

Celebrul regizor ucrainean Sergei Loznitsa a ajuns la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe, unde a primit Trofeul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei.

De Florin Ghioca,

Acesta i-a fost înmânat pe scenă, în aplauzele unui public numeros, iar directoarea festivalului, Miruna Berescu, a precizat cu acest prilej că organizatorii erau pregătiţi să îi acorde acest trofeu de câţiva ani: „Dar, aşa cum am spus şi în prima seară, cred că toate se întâmplă cu un rost şi nu este o coincidenţă că acest cineast se află alături de noi în acest an, exact acum, având în vedere ce timpuri trăim cu toţii”, a precizat Berescu.

Cineastul a mulţumit pentru premiu şi s-a declarat încântat că se află la Anonimul. „Încă am multe filme de făcut şi cred că cel mai bun film al meu urmează”, a adăugat Loznitsa, care a precizat că a ajuns în Delta Dunării direct din cabina de montaj, unde tocmai a terminat cel mai recent film al său, care va avea premiera absolută la Festivalul de Film de la Veneţia.

Prieten cu Cristi Puiu şi Vlad Ivanov

Cineastul a mărturisit că îl leagă o prietenie de regizorul român Cristi Puiu: „Mi-a spus odată: atunci când cineva mă întreabă de ce ai făcut acest film mă simt ca şi când ar întreba de ce trăieşti”.

Sergei Loznitsa, pe scena Anonimul. FOTO: Florin Ghioca
Sergei Loznitsa, pe scena Anonimul. FOTO: Florin Ghioca

Dar legăturile lui Loznitsa cu lumea artistică din România sunt mult mai trainice. El l-a invitat pe scenă pe actorul Vlad Ivanov, pe care l-a şi distribuit în două dintre filmele sale. Cei doi s-au îmbrăţişat bucuroşi de revedere. „A fost o adevărată bucurie să lucrez cu Sergei”, a mărturisit Ivanov.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Pelicula „My Joy”, care a fost prezentată publicului de la Anonimul joi seara, a fost pentru Loznitsa „o adevărată aventură” şi a fost primul său lungmetraj filmat de directorul de imagine Oleg Mutu, în care a jucat Ivanov. „Încă este actual. A fost un fel de prevestire a viitorului”, a adăugat cineastul ucrainean, înainte de a invita publicul să îi vadă filmele.

Până în prezent, la Anonimul au fost prezentate trei dintre lungmetrajele sale de ficţiune („My Joy”, „In the Fog” şi „Donbass”) şi urmează trei documentare („Maidan”, „Austerlitz” şi „The Trial”).

Proiecţia ficţiunii „A Gentle Creature” (2017) va încheia, sâmbătă seară, cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul.

Close
Închide
  Close