1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, este sărbătorită în peste 100 de state, printre care, desigur, și România. Este o zi minunată, un prilej de a sărbători copilăria şi copiii, de a le oferi iubirea şi surprizele noastre, precum și mai mult timp petrecut împreună prin activități în familie.

În 2021, 1 iunie pică într-o zi de marți, astfel că mulți și-au pus întrebarea dacă și 31 mai va fi zi liberă, pentru a se face punte cu weekendul. La această întrebare, ministrul muncii, Raluca Turcan, a spus că cei care vor o minivacanță își pot lua o zi de concediu pe data de 31 mai, însă ziua nu va fi declarată liberă.

1 iunie zi, liberă națională

Ziua de 1 iunie este zi liberă națională pentru întreaga familie, de mai bine de patru ani. La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul Muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie Ziua Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

Legea a avut ca scop declarat încurajarea părinților să petreacă această zi cu copiii:

„Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii.

A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”.

Ziua Copilului în România

Obiceiurile de 1 iunie, Ziua Copilului, în România, diferă de la familie la familie. Adesea, în această zi le sunt oferite copiilor de toate vârstele dulciuri, jucării, baloane colorate, hăinuţe şi alte lucruri pe care ei și le doresc.

De asemenea, de Ziua Copilului sunt organizate, de obicei, petreceri-surpriză, evenimente artistice și ateliere dedicate copiilor, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.​ Însă cel mai important lucru pentru un copil este jocul, atenția părinților și timpul petrecut împreună cu aceștia.

Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”

1 iunie zi liberă – idei de activități în familie

Ziua Internațională a Copilului este pe cât de comună pe atât de specifică pentru fiecare copil în parte. Fiecare are gusturile, preferințele și dorințele sale. În plus, generația de acum nu seamănă întru totul cu generația din care făceau parte adulții deveniți părinți.

Din contră, una dintre greșelile de evitat în petrecerile pentru copii este să presupui ce ar vrea aceștia, în funcție de dorințele tale. Așadar, înainte să stabilești ce activități veți face de 1 iunie zi liberă, ideal ar fi să întrebați copiii. Sau puteți alege împreună dintre următoarele idei:

Activități de 1 iunie în aer liber

Joaca este activitatea preferată a fiecărui copil, indiferent de vârstă. Energici, curioși și întotdeauna pregătiți să încerce noi jocuri în aer liber

Petreceri în aer liber

Petrecere in familie de 1 iunie, Ziua Copilului
Petrecere in familie de 1 Iunie, Ziua Copilului

1 iunie este momentul perfect pentru a organiza o petrecere în aer liber. Dacă știm că micuților noștri le plac petrecerile-surpriză, ne putem gândi chiar la o petrecere tematică. Astfel, ne putem lua rochii de prințese sau prinți, baghete magice sau costume ale unor personaje din desene animate și putem crea o atmosferă memorabilă.

Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL
Recomandări
Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL

Vânătorea de comori și daruri

Vânătoarea de comori de 1 iunie
Vânătoarea de comori de 1 iunie

Vânătoarea de comori se numără printre jocurile în aer liber care pot fi jucate în familie de 1 iunie. Ascundeți diverse obiecte sau chiar darurile și ajutați copilul prin indicații verbale să caute și să găsească ce ați ascuns. Jocul poate dura și o oră. Iar recompensa e pe măsură – motivare, competivitate, ridicarea stimei de sine a copilului, adrenalina de moment și orice altă recompensă v-o cere copilul după (cu limită, desigur).

Picnic și drumeții

1 iunie zi libea- drumetii in familie
1 iunie zi liberă – drumeții în familie

O activitate în familie, ideală pentru 1 iunie, zi liberă, poate fi o drumeție. Există o mulțime de trasee montane ușoare pe care le puteți parcurge împreună, copii și adulți, iar cei mici vor fi extrem de încântați să descopere natura. Mai mult, este o activitate de grup care ajută la dezvoltarea creativității celor mici și le sporește atenția pe termen lung.

O masă pe iarba verde poate fi, de asemenea, o activitate distractivă și relaxantă pentru întreaga familie. Fie că optați pentru o zi de picnic la munte, fie în propria curte, scopul este să vă deconectați de la stresul cotidian și să vă ascultați mai mult unii pe alții, măcar de Ziua Copilului.

Excursii în țară

Cei care aleg să-și ia o zi de concediu pe data de 31 mai, pentru a avea o minivacanță de patru zile de Ziua Copilului, pot alege să facă excursii în țară și să viziteze cele mai frumoase obiective turistice din România. Copiii pot descoperi astfel cele mai spectaculoase peisaje pe care le oferă țara noastră.

Jocuri și sporturi în aer liber

Joaca este esențială pentru copii, așa că indiferent ce am alege pentru această zi, ei vor fi încântați. Fie că vrem să ne jucăm cu mingea, cu paletele de badminton, să sărim coarda, să jucăm fotbal, baschet sau volei, mișcarea va face bine întregii familii. Mergeți cu bicicletele, cu rolele sau trotinetele.

Jocuri in aer liber de 1 iunie
Jocuri în aer liber, de 1 iunie

O vizită la muzeu sau la Grădina Zoologică

1 iunie zi liberă, Ziua Copilului este un prilej perfect pentru a face o vizită la muzeu sau la Grădina Zoologică. Putem întreba copilul ce își dorește sau îi putem face o surpriză, dacă știm deja că pe lista dorințelor sale se află o astfel de ieșire.

O zi într-un parc de aventuri

În apropierea Bucureştiului și a altor orașe mari există mai multe parcuri de aventură unde copii pot face trasee în copaci, gradul de dificultate fiind gândit pentru fiecare categorie de vârstă. Tiroliană, pescuit, o zi petrecută la o fermă de animale, alegeţi cea mai interesantă şi potrivită activitate pentru voi.

1 iunie zi liberă – Activități de făcut în casă

Dacă vremea nu ne permite sau dacă din alte motive trebuie să petrecem 1 iunie, zi liberă – Ziua Copilului în casă, putem găsi o mulțime de activități distractive pe care să le facem împreună în interior. Iată câteva idei ce pot fi pe placul întregii familii.

 • Urmăriți un film. O activitate care poate fi în același timp amuzantă și educativă pentru copii. Poveștile de viață ale persoanejelor preferate îi pot motiva pe micuți să descopere și să pună în practică cele mai importante lecții de viață. Vă recomandăm o listă de filme pentru copii.
 • Jucați-vă diferite jocuri de societate
Ziua Copilului - jocuri in casa
Ziua Copilului – jocuri în casă
 • Costumați-vă și faceți o ședință foto acasă
 • Costumați-vă și faceți o petrecere acasă
 • Concurs de inventat povești
 • Jucați mima
 • Pregătiți dersetul preferat împreună
 • Faceți origami
 • Cântați și dansați jocuri de societate
 • Desenați sau pictați
 • Citiți cărți pentru copii și reinventați finalul
 • Faceți slime
 • Jucați jocuri de cărți
 • Construiți cu piese lego
 • Faceți un puzzle în familie
 • Construiți avioane de hârtie
 • Jucați-vă cu plastilină
 • Concurs de recitat poezii
 • Organizați o vânătoare de comori în casă.

Obiceiuri de Ziua Copilului

Ziua Copilului este o sărbătoare care înseamnă veselie şi voie bună şi reprezintă, totodată, o zi în care adulţii sunt invitaţi să îi respecte pe copii mai mult, să îi facă fericiţi.

Obiceiurile legate de această zi sunt multe şi variate. Sunt oferite, cu acest prilej, de către adulţi, jucării, dulciuri, flori, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi sunt organizate petreceri-surpriză, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.

Totuși, dacă vreți să transformați ziua de 1 iunie, zi liberă, într-una memorabilă, puteți stabili un obicei doar al vostru. Fie vă treziți cu muzică și dans, fie inventați un ritual pe placul vostru, fie faceți o ședință foto în aceeași poziție și aceeași locație mai mulți ani la rând. Astfel, veți putea compara și vă veți aminti clipele frumoase trăite împreună.

Nu uitaţi să împărtăşiţi cu cel mic amintiri frumoase din propria dumneavoastră copilărie: jocurile care vă încântau, năzbâtiile pe care le-aţi făcut pe atunci.

1 iunie zi liberă – Cum a luat naștere Ziua Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.

Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copilului în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
GSP.RO
Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
FANATIK.RO
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi