Ca părinte, una din primele tale griji este să cureţi corect dinţişorii copiilor tăi. Apoi să îi înveţi să folosească singurei pasta de dinţi şi periuţa. Dar toată strădania ta se poate duce de râpă, din cauza pastei de dinţi. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a efectuat un studiu care arată ce afecţiuni grave pot provoca pastele de dinţi produse, chipurile, special pentru bebeluşi şi copii.

59% din tipurile de pastă de dinți de pe piaţă sunt contraindicate copiilor cu vârste până în 6 ani, este una din concluziile studiului realizat de APC România, în perioada 15-22 ianuarie, în cadrul campaniei naţionale ”S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”.

În cadrul studiului au fost achiziţionate, din marile structure comerciale, 51 de tipuri de pastă de dinţi pentru bebeluşi/copii produse în Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Bulgaria, Polonia, Suedia, China, Iordania, România, Olanda, Turcia, Spania, SUA, Ungaria și Rusia.

Ce substanţe NU AR TREBUI SĂ CONŢINĂ pasta de dinţi

Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, recomandă ca pasta de dinţi să nu aibă în compoziție următoarele substanțe: parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol (PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon și dioxan.

Ce chimicale periculoase CONŢINE

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 122 de substanțe chimice, unele dintre acestea fiind foarte periculoase. Astfel:

 • Sodium fluoride (fluorură de sodiu)se regăsește în majoritatea pastelor de dinți (67% dintre produsele analizate) având rolul de a întări smalțul dentar și de a preveni căderea dinților.

Riscuri: ingestia prelungită de fluor poate cauza prejudicii semnificative pentru sănătate și în special la nivelul sistemului nervos. Fluorura poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorură de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree.

 • Glicerina (există în 65% dintre produsele analizate)este unul dintre ingredientele comune din pastele de dinți, deoarece aceasta le oferă o textură cremoasă.

Riscuri: glicerina ca atare nu este toxică, însă marea problemă constă în faptul că aceasta inhibă secreția de salivă, care remineralizează dinții. Ca urmare a acestui proces, dinții devin mai slabi și, implicit, predispuși la carii.

 • Sodium saccharin (există în 63% dintre produsele analizate)este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial.

Riscuri: cele mai recente studii realizate pe animale au dovedit că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.

 • Hidrated silica (există în 63% dintre produsele analizate) este un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți pentru albirea dinților, având un rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți.

Riscuri: din păcate, tocmai acest lucru poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)(există în 31 % dintre produsele analizate) este un surfactant ce produce spumă în contact cu apa. SLS are rolul unui detergent derivat din nucă de cocos și uleiuri de palmier, asigurând îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.

Riscuri: acest ingredient a fost corelat cu iritații ale gingiilor, uscarea mucoaselor bucale, agravarea ulcerului bucal, toxicitate la nivelul organelor, tulburări endocrine și chiar cancer.

 • Parabenii (există în 18% dintre produsele analizate)sunt conservanți chimici care au rolul de a stabiliza compoziția produsului.

Riscuri: folosirea constantă a acestora pe bebeluși și copii a fost asociată cu o pubertate precoce la fetițe, iar la băieți cu dezvoltarea țesutului mamar (ginecomastia).

 • Titanium Dioxide (Dioxidul de titan, există în 14% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun în pasta de dinţi, deşi se găseşte de obicei în vopseaua albă. Atunci când este adăugat în pasta de dinţi, dioxidul de titan are acelaşi efect de albire.

Riscuri: Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului  a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale consumului de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglări hormonale, tulburări nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolui etc.

 • Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă și cianură de sodiu)(există în 2% dintre produsele analizate) este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor ți produselor de îngrijire.

Riscuri: acest ingredient alterează structura pielii, permițând substanțelor chimice să pătrundă în straturile profunde şi să provoace dermatita de contact și probleme hormonale.

Cireaşa de pe tort: coloranţii sintetici

Coloranții sintetici sunt folosiți în numeroase paste de dinți destinate copiilor, pentru a le face mai atrăgătoare în ochii acestora.

Riscuri: acești coloranți sunt derivați din substanțe petrochimice și, din păcate, majoritatea au fost asociați cu probleme de sănătate cum ar fi ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), reacții alergice severe, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare și chiar diverse forme de cancer.

Un sfert din tuburi nu sunt sigilate!

Data durabilității minimale/termenul de valabilitate se menționează în mod expres la numai 33% dintre produsele analizate, în timp ce la 67% dintre produsele analizate există doar o pictogramă care nu este înțeleasă de către consumatori și care transmite timpul de folosire a pastei de dinți după deschiderea tubului. 24% dintre tuburile de pastă de dinți analizate nu sunt sigilate.

Atenţie la termenul de valabilitate!

Termenul de valabilitate (data durabilității minimale) este primul aspect pe care trebuie să-l verificăm înainte de a cumpăra o pastă de dinți. Acest termen poate fi indicat în două moduri.

 • Pentru produsele cu o dată a durabilității mai mică de 30 de luni, se indică prin inscripționarea zilei (dacă este cazul), lunii și anului până la care produsul își păstrează calitățile, dacă se respectă cerințele de păstrare.
 • Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului, adică cât timp poate fi folosită pasta de dinți după deschiderea tubului, respectiv după prima utilizare.

Vezi unde păstrezi tubul, ca să nu se altereze pasta

Totuși, pentru ca produsul să poată fi utilizat în siguranță, nu este suficient ca acesta să fie în termenul de valabilitate.

 • Pasta de dinți trebuie păstrată la temperaturi cuprinse între 5 și 25 grade Celsius, ferită de umezeală și de razele soarelui.
 • Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, astfel încât să se evite acumularea de praf și bacterii și degradarea compușilor chimici.

Nu te lăsa păcălit de reclame!

„Din păcate, alegerea unei paste de dinți pentru copii, de către cei mai mulți părinți, se face având în vedere doar prețul și reclama făcută produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedează în acest mod nu fac altceva decât să-și expună în mod constant copiii unor combinații de substanțe chimice care, pe termen mediu, vor genera afecțiuni medicale pentru a căror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari de bani”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România (foto).

costel-stanciu.jpg

”Până la vârsta de 6 ani copilul dvs. va avea întotdeauna tentația de a înghiți pasta de dinți folosită la perierea dinților, fapt recunoscut și de către unii producători prin mențiunile afișate pe ambalajele produselor. Faptul că suntem atenționați de către unii producători asupra acestui lucru dovedește că unele ingrediente din compoziția chimică a acestui produs pot provoca anumite afecțiuni medicale copiilor voștri. De aceea, pentru a nu pune în pericol viața copiilor voștri, vă recomand să NU cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice.

Totodată, vă recomand să nu cumpărați acele paste de dinți care nu au informații suficiente/clare referitoare la data durabilității minimale (DDM)/data de expirare și al căror tub de pastă de dinți nu prezintă un sigiliu, care, de fapt, oferă siguranță în privința necontaminării conținutului produsului respectiv.

Nu vă lăsați păcăliți de anumite mențiuni, cum ar fi: ”cea mai bună pastă de dinți pentru copii”, ”dezvoltat împreună cu medicii dentiști”, ”intervalul de vârstă pentru care este destinat un anumit tip de pastă de dinți”, ”recomandări ale asociațiilor profesionale” etc., care apar pe ambalajul unor paste de dinți. Acestea sunt folosite numai în scop de marketing, pentru a vă convinge să cumpărați acele produse”.

Vezi studiul complet pe: www.apc-romania.ro

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
BOMBĂ! Cum s-a RĂZBUNAT Cristi Borcea pe Alina Vidican după ce s-a logodit. E șocant ce a putut să îi facă
Playtech.ro
BOMBĂ! Cum s-a RĂZBUNAT Cristi Borcea pe Alina Vidican după ce s-a logodit. E șocant ce a putut să îi facă
Alexandra, o poliţistă de la Brigada Rutieră, a murit de cancer la 41 de ani. "Îi părea nespus de rău că se duce". Doi copii minori au rămas fără mamă
Observatornews.ro
Alexandra, o poliţistă de la Brigada Rutieră, a murit de cancer la 41 de ani. "Îi părea nespus de rău că se duce". Doi copii minori au rămas fără mamă
Horoscop 14 mai 2021. Leii sunt invitați să acorde mai multă atenție valorilor care îi apropie de propriul suflet
HOROSCOP
Horoscop 14 mai 2021. Leii sunt invitați să acorde mai multă atenție valorilor care îi apropie de propriul suflet
Polițiștii au descins în mai multe sex-shop-uri din România. Șocant ce au găsit. VIDEO
Știrileprotv.ro
Polițiștii au descins în mai multe sex-shop-uri din România. Șocant ce au găsit. VIDEO
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Telekomsport
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)