De Camelia Diaconu,

Ce înseamnă expresia călcâiul lui Ahile

În mitologie, există o legendă conform căreia zeul Apollo a îndreptat săgeata lui Paris spre călcâiul lui Ahile, singurul lui punct sensibil, iar asta i-a provocat moartea.

Astfel, expresia călcâiul lui Ahile a fost întotdeauna folosită cu rolul de a indica punctul sensibil/nevralgic al unei persoane.

Însă, expresia în sine se poate folosi și în alte situații. Spre exemplu, atunci când vrei să descoperi partea defectuoasă din argumentele unei persoane. Mai exact, atunci când se spune că “ai găsit călcâiul lui Ahile”.

În medicină, găsim termenul de “tendonul lui Ahile”, parte a piciorului care face legătura dintre călcâi și mușchii gambei. Specialiștii spun că acesta este cel mai mare tendon din corpul uman, care permite mișcarea degetelor, mișcare necesară în timpul mersului.

Legenda lui Ahile

Mulți eroi din mitologie erau jumătate om, jumătate ființă naturală. La fel și Ahile, Părinții acestuia au fost Peleus, regele Tesaliei din nordul Greciei, și Thetis, nimfa mării. Thetis a fost cea care l-a crescut și pe cel mai bun prieten al lui Ahile, Patrocle.

Ahile – ținut în foc pentru a-și înfrânge slăbiciunile umane

În una dintre poveștile vechi, se spunea că Thetis se temea pentru siguranța fiului ei și l-a dat pe acesta cu ambrozie, hrana zeilor, l-a ținut în foc pentru a-i arde toate slăbiciunile umane.
Când a auzit de aceste gesturi, regele Peleus s-a înfuriat, iar Thetis, din cauza neîncrederii, a decis să își părăsească soțul și fiul și s-a întors în mare.

Ahile – scufundat în râul Styx, pentru a deveni vulnerabil

O altă legendă ce are legătură cu expresia spune că Thetis, în încercarea ei de a-l face vulnerabil, l-a scufundat pe acesta în râul Styx. Apa din râu nu i-a atins călcâiul de care ea îl ținea pe Ahile, iar de atunci acest punct i-a rămas vulnerabil.

De aici și legenda conform căreia călcâiul lui Ahile era cel mai vulnerabil punct din corpul acestuia.

Citeşte şi:

Calul Troian – care este legenda Calului Troian

Turnul Eiffel – 20 de lucruri pe care nu le știai despre simbolul Parisului

Cine a descoperit America – controverse privitoare la descoperirea Americii

Mike Tyson a dezvăluit după 30 de ani singura bătaie pe care a avut-o în pușcărie: „Cineva fusese înjunghiat, eram iritat”
GSP.RO

Mike Tyson a dezvăluit după 30 de ani singura bătaie pe care a avut-o în pușcărie: „Cineva fusese înjunghiat, eram iritat”

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre