Mergi direct la conținut »
Ce este bacteria listeria si care sunt simptomele bolii listerioza, pe care o provoacă aceasta

Odată declanșat scandalul alimentelor congelate infestate, toata lumea vrea acum să afle ce este bacteria listeria si care sunt simptomele bolii listerioza, mai ales acum când și România a fost inclusă pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei "Greenyard" din Ungaria, pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Astfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată oficial vineri seara, pe 6 iulie, cu privire la acest aspect, notificare care a venit prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la Punctul Naţional de Contact al Ungariei, potrivit Agerpres.

În urma acestui scandal, mai multe produse congelate au fost retrase din magazinele din România, după cazurile de contaminare cu listeria în Europa.

Iată și lista cu alimentele cu suspiciune de contaminare cu Listeria. Zeci de produse au fost deja retrase de pe piață.

Ce este bacterie listeria

Așadar, Bacteria listeria se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate), iar listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Listerioza – simptome

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

Însă, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Listerioza – pacienți expuși

Listerioza reprezintă un pericol major pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Listeroza – tratament și recuperare

Listerioză se tratează cu antibiotice. Datorită gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungând astfel direct în sânge. Această reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă cale de a administră un antibiotic.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

Tratamentul antibiotic durează de obicei două săptămâni. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pot necesită tratament pe o perioadă mai lungă, pentru prevenirea recurenței bolii.

Cu toate acestea, nouă oameni au murit, după ce au mâncat porumb congelat, infestat cu această bacterie ucigașă.

Mai mult, în luna martie, cinci australieni au murit, după ce au mâncat pepene galben… contaminat cu listeria.

Listerioza – profilaxie

Toate produsele animale inclusiv ouăle, carnea și produsele de pasăre, trebuie gătite cu mare grijă. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui în care bacteriile sunt distruse) și toate fructele și legumele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate. Atât mâinile cât și ustensilele de gătit, trebuie spălate cu apa fierbinte și cu săpun după contactul cu alimentele, în special cu delicatesele din carne și cu carnea crudă.

Sursa: sfatulmedicului.ro


Citește și: Marius Moga, inspirat de fiica lui să ajute copiii. “De când o am pe Maria Elisabeta, mă implic mai mult”


 

Close
Închide
  Close