Despre Praga

Situată în nord-vestul țării, pe râul Vltava, Praga este capitala și cel mai mare oraș al Republicii Cehe. Acest oraș magic cu poduri, catedrale, turnuri cu vârfuri de aur și turle de biserici este, de asemenea, al paisprezecelea oraș ca mărime din Uniunea Europeană. 

În oraș locuiesc aproximativ 1,3 milioane de oameni, dar zona sa urbană mai mare are o populație de aproape 2 milioane de locuitori. Încă din Evul Mediu, Praga a primit reputația de unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, precum și de centru politic, cultural și economic al Europei centrale.

Orașul a înflorit în perioadele gotică și renascentistă și a fost, de asemenea, sediul a doi împărați ai Sfântului Imperiu Roman și, prin urmare, capitala Sfântului Imperiu Roman. 

Ulterior, Praga a devenit un oraș important pentru Monarhia Habsburgică și pentru Imperiul Austro-Ungar, iar după Primul Război Mondial a devenit capitala Cehoslovaciei. 

În 1993, după scindarea Cehoslovaciei, Praga a devenit capitala noii Republici Cehe. Suprafața orașului Praga este de 496 de kilometri pătrați.

Despre centrul istoric

Centrul istoric al Pragăi este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care este alcătuit din Orașul Vechi, Orașul Mic și Orașul Nou. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Construit între secolele al XI-lea și al XIV-lea, este plin de arhitectură monumentală care se întinde pe ambele maluri ale râului Vltava. 

Podul istoric Charles Bridge leagă cele două părți cu Orașul Vechi și Orașul Nou, pe de o parte, și districtul Castelului Praga și Mala Strana, pe de altă parte. Este un oraș în care se poate merge pe jos și este ușor să te deplasezi cu ajutorul sistemului de transport în comun.

Poți cumpăra cardul Praga Card. Acesta acoperă 2, 3 sau 4 zile în Praga, oferind intrare gratuită la peste 60 de atracții și reduceri la excursii. Acesta include o croazieră pe râul Vlatava și un tur cu autobuzul. 

Unde te poți caza

Atunci când alegi un loc de cazare în Praga, vei dori să stai în apropierea atracțiilor de top din Praga Acestea sunt situate în districtul Praga 1. 

Praga 1 este locul unde vei găsi Orașul Vechi (Staré Mesto), Orașul Nou (Nove Mesto), Orașul Mic (Malá Strana) și Castelul Praga.

MOODS Charles Bridge – Acest hotel este situat la 300 de metri de Podul Charles și la câțiva pași de Piața cu Ceasul Astronomic și la mai puțin de o jumătate de oră de mers pe jos de Castelul Praga. 

Hotel Grandium – Situat chiar după colț de Piața Wenceslas, în inima centrului orașului Praga. Aproape de toate atracțiile de top.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Hotel Wenceslas Square – Situat în Piața Wenceslas, vizavi de Muzeul Național și de parcul orașului. Aproape de stația de metrou Muzeum și stația de tramvai este 150. Există un bar pe acoperiș și o terasă, WiFi gratuit și mic dejun.

Ce să vizitezi în Praga? Locuri de vizitat și obiective turistice în Praga 2022 

Castelul Praga

Castelul Praga

Nicio excursie la Praga nu ar fi completă fără a face un tur al Castelului Praga și al împrejurimilor sale. Castelul din Praga se ridică mândru deasupra orașului, cu vedere spre râu și spre cartierul istoric Malistrana.

Castelul din Praga nu este un castel în sensul de a fi o singură clădire cu turnulețe și turnuri. Este un conglomerat imens (7 hectare sau 18 acri) de palate, Catedrala Sfântul Vitus, biserici, birourile și apartamentele de stat ale președintelui, o mănăstire, muzee și galerii de artă adunate în jurul a trei curți principale. 

Punctele de atracție ale castelului includ vizitarea Catedralei Sfântul Vitus, a Vechiului Palat Regal, a Bazilicii Sfântul Gheorghe și a Aleii de Aur.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Intrarea este inclusă cu cardul Praga Card, sau poți rezerva acest tur al Castelului din Praga, care te duce într-un tur pietonal ghidat pentru a vedea Catedrala Sfântul Vitus, Bazilica Sfântul Gheorghe și Aleea de Aur.

Catedrala Sfântul Vitus

Catedrala Sfântul Vitus

Vei fi impresionat de arhitectura gotică. Construcția a început în 1344 și a durat aproape 600 de ani pentru a fi finalizată. Vitraliile superbe, arcadele înalte și intrarea impunătoare, cu fereastra cu trandafiri, turnurile înalte și toată atmosfera te vor încânta.

Podul Carol

Podul Carol (Charles Bridge)

Legând Castelul Praga de Orașul Vechi, Podul Carol (Charles Bridge) oferă o promenadă absolut romantică peste Vltava. Galeria în aer liber de statui baroce a inspirat poeți și romancieri deopotrivă încă de la construirea sa în 1357. 

Cumpără un suvenir de la unul dintre artiștii staționați pe pietrele podului, în timp ce asculți muzicienii de stradă interpretând versiuni jazz ale unor melodii pop. Și nu uita să atingi baza statuii Sfântului Ioan de Nepomuk pentru a avea noroc.

Turnul de televiziune Žižkov

urnul de televiziune Žižkov

Acest turn de transmisie oferă priveliști impresionante ale cartierelor Žižkov și Vinohrady de la 216 metri înălțime – poate că acesta este motivul pentru care turiștii vor să urce acolo. 

Reperul din epoca comunistă găzduiește un restaurant, un bar și o cafenea, precum și luxosul hotel OneRoom, în timp ce la nivelul solului vei găsi un alt restaurant, un teren de minigolf și o grădină ideală pentru picnicuri.

Piața Wenceslas

Piața Wenceslas

Dacă vrei să combini arhitectura istorică cu oportunități excelente de cumpărături, Piața Wenceslas este locul unde trebuie să te îndrepți. La doar o scurtă plimbare de orașul vechi, această piață a fost inițial o piață de cai în Evul Mediu, așa că este logic că acum este principala zonă comercială a orașului. 

Piața funcționează, de asemenea, ca loc de întâlnire pentru marile adunări publice, de la proteste și mitinguri la parade și sărbători. Faimoasa statuie a Sfântului Wenceslas cocoțat pe calul său se află lângă Muzeul Național, la un capăt al pieței.

Sinagoga spaniolă

Sinagoga spaniolă

Praga este renumită pentru catedralele sale gotice, dar aici se află și impresionanta Sinagogă Spaniolă. Aflată în cartierul evreiesc al orașului, sinagoga din secolul al XIX-lea este construită într-un stil luxuriant cu influențe nord-africane. Combină excursia aici cu o vizită la excelentul Muzeu Evreiesc, care se află chiar alături.

Teatrul Național

Teatrul National din Praga

O seară de muzică la Teatrul Național se simte ca o călătorie în anii 1700. Din punct de vedere tehnic, acest complex conține patru scene – Teatrul Național, Opera de Stat, Teatrul de Stat și Scena Nouă -, cea mai veche datând din 1783. 

Teatrul Estates, care dispune de locuri în tribune înalte, a fost locul unde Mozart a avut premiera operei sale „Don Giovanni” (cu el însuși ca dirijor). Chiar și astăzi, aceasta este cea mai jucată lucrare a locului.

Piața Orașului Vechi

Piața Orașului Vechi din Praga cu ceasul astronomic si biserica Old Lady

După ce te-ai cazat și ți-ai despachetat bagajele, îndreaptă-te spre Old Town Square. Aliniată cu clădiri baroce pastelate care amintesc de basmele clasice, centrul orașului abundă de locuri perfecte pentru a bea o bere sau o cafea și a privi oamenii între două vizionări ale obiectivelor turistice. 

Această piață veche de 600 de ani găzduiește multe dintre cele mai frumoase monumente și clădiri istorice ale orașului, inclusiv Ceasul Astronomic, Primăria Veche și Biserica Doamnei Noastre Înainte de Týn.

MeetFactory

Cei interesați de scena muzicală pragheză ar trebui să se asigure că vizitează MeetFactory, o galerie și un spațiu de spectacol într-o zonă oarecum izolată din sud-vestul orașului. 

Nu te lăsa păcălit de șinele de tren și de împrejurimile industriale. Aici se întâlnesc cei mai moderni oameni din Praga.

Dealul Petřín și Turnul de observație

Dealul Petřín și Turnul de observație

Știai că în Praga există o bucățică din Paris? Mai exact, un Turn Eiffel la scară redusă în vârful dealului Petřín. Deși nu este o replică exactă a celebrului punct de reper francez, oferă o priveliște decentă de pe coasta dealului. 

Plimbă-te prin livezile idilice de cireși înfloriți care, primăvara, pictează peisajul într-o plăcută culoare roz pastel.

Muzeul Kampa

Muzeul Kampa din Praga

Cehii sunt mândri de moștenirea lor artistică. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vă documenta despre istoria artei din Praga este Muzeul Kampa, situat pe malul estic al Insulei Kampa. 

Acest muzeu de artă modernă prezintă expoziții ale artiștilor contemporani cehi și central-europeni. Grădina de sculpturi și parcul din jur oferă răgazul perfect din centrul aglomerat al orașului.

Grădina de bere Letná

Într-un oraș al grădinilor de bere, Letná se află în top – la propriu. Acest loc din vârful dealului oferă priveliști minunate asupra râului Vltava și o atmosferă plină de viață creată de cât mai mulți localnici și turiști. Dacă vizitezi în timpul verii, uită-te și la proiecțiile de film și concertele organizate tot aici.

Pe lângă muzee, monumente și atracții turistice care sunt la tot pasul, Praga este un oraș minunat în care oriunde ai alege să faci o plimbare te vei simți senzațional. Nu uita să guști din bucătăria locală și să explorezi străzile pline de farmec ale acestui oraș.

Sursa foto: 123rf.com

Locuri de vizitat în Berlin 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (38)

Adrian014   •   19.09.2024, 07:18

Foarte frumos oraș de vizitat

Lucaluca   •   26.08.2024, 07:38

Un oraș ce se merită xizitat

Ghiocel06   •   19.07.2024, 17:23

Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI