Există câteva sute de specii de hibiscus care variază în funcție de locație și climă în care cresc, dar Hibiscus sabdariffa este cel mai frecvent utilizat pentru a face ceai de hibiscus.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestui

Informații despre planta de hibiscus

Hibiscusul este o plantă cu flori care face parte din familia nalba, Malvaceae.

Speciile de hibiscus sunt renumite pentru florile lor mari, aspectuoase și sunt cunoscute în mod obișnuit pur și simplu ca hibiscus, sau mai puțin cunoscut sub numele de nalbă.

Florile de hibiscus cresc în vârful lăstarilor și pot fi simple sau duble, în culori foarte variate. Planta înflorește abundent mai ales primăvara și toamna, dar daca are lumină suficientă, ea poate înflori tot timpul anului.

La noi în țără, hibiscusul se pretează pentru creșterea în exterior, atât în zonele mai calde, cât și în cele de munte. Poate crește până la înălțimea de 2-4 m, prezintă frunze lobate, de culoare verde închis și înflorește în de vara devreme, până toamna.

 • Descoperă cum se plantează și cum se îngrijește planta de hibiscus

Ceai de hibiscus – beneficii și proprietăți

Ceai de hibiscus - proprietăți
Ceai de hibiscus – proprietăți

Ceaiul de hibiscus este utilizat pentru proprietățile sale antioxidante, fiind o sursă importantă de vitamina C. În plus, acesta nu conține multe calorii și nici cafeină.

Valori nutriționale

 • Vitamina C – 18.4 mg
 • Vitamina A – 296 IU
 • Calciu – 8 mg Fier – 0,08 mg
 • Magneziu – 3 mg
 • Mangan – 0.477 mg
 • Fosfor – 1 mg
 • Potasiu – 20 mg
 • Sodiu – 4 mg
 • Zinc – 0,04 mg
 • Acid folic – 1 mg

Puternic antioxidant

Antioxidanții sunt molecule care ajută la combaterea compușilor numiți radicali liberi, care provoacă daune celulelor.

Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți puternici și, prin urmare, poate ajuta la prevenirea daunelor și bolilor cauzate de acumularea de radicali liberi.

Într-un studiu efectuat la șobolani, extractul de hibiscus a crescut numărul de enzime antioxidante și a redus efectele nocive ale radicalilor liberi cu până la 92%.

Un alt studiu la șobolani a avut rezultate similare, arătând că părți ale plantei de hibiscus, cum ar fi frunzele, posedă proprietăți antioxidante puternice.

Așa cum arată studiile, ceaiul de hibiscus conține o concentrație ridicată de antioxidanți, chiar mai mult decât ceaiul matcha și ceaiul verde.

Cu toate acestea, rețineți că acestea au fost studii pe animale care au folosit doze concentrate de extract de hibiscus. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care antioxidanții din ceaiul de hibiscus pot afecta oamenii.

Poate scădea tensiunea arterială

Unul dintre cele mai impresionante și mai cunoscute beneficii ale ceaiului de hibiscus este că poate reduce tensiunea arterială.

De-a lungul timpului, tensiunea arterială ridicată poate provoca o presiune suplimentară asupra inimii și poate determina slăbirea acesteia. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli de inimă.

Mai multe studii au descoperit că ceaiul de hibiscus poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică.

Menține sănătatea ficatului

Studiile au arătat că hibiscusul poate promova sănătatea ficatului și îl poate ajuta să funcționeze eficient.

Un studiu efectuat pe 19 persoane supraponderale a constatat că administrarea extractului de hibiscus timp de 12 săptămâni a îmbunătățit steatoza hepatică. Această afecțiune se caracterizează prin acumularea de grăsimi.

Efect antibacterian

Pe lângă faptul că au proprietăți antioxidante și anticanceroase, unele studii cu eprubete au descoperit că hibiscusul ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene.

De fapt, un studiu de laborator a constatat că extractul de hibiscus a inhibat activitatea E. coli, o tulpină de bacterii care poate provoca simptome precum crampe, gaze și diaree.

Cum se prepară ceai de hibiscus

Există mai multe soiuri din care se prepară ceaiul de hibiscus, însă cel mai popular este Hibiscus sabdariffa. Acesta are flori roșii și este folosit în scop medicinal, cu precădere pentru obținerea suplimentelor alimentare și a ceaiurilor.

Pe lângă multitudinea de beneficii posibile pentru sănătate, ceaiul de hibiscus este delicios și ușor de preparat acasă.

Pur și simplu adăugați flori uscate de hibiscus într-un ceainic și turnați apă clocotită peste ele. Lăsați-l să absoarbă timp de cinci minute, apoi strecurați-l, îndulciți-l dacă doriți și bucurați-vă de el.

Ceaiul de hibiscus poate fi consumat cald sau rece și are un gust acrișor, similar cu cel al afinei.

Din acest motiv, este adesea îndulcit cu miere sau aromat cu cu suc de lime, pentru a echilibra aciditatea.

Hibiscusul uscat poate fi achiziționat de la magazinele cu produse naturiste sau online. Ceaiul de hibiscus este disponibil și în pliculețe de ceai prefabricate, care pot fi pur și simplu îmbibate în apă fierbinte, îndepărtate și savurate.

Curiozități despre hibiscus

 • Hibiscusul este floarea națională a Haiti și este utilizat în sloganul lor national de turism.
 • Speciile de hibiscus sunt reprezentative și pentru alte națiuni. Hibiscusul syriacus este floarea națională a Coreei de Sud, iar Hibiscus rosa-sinensis este floarea națională a Malaeziei.
 • Hibiscusul roșu este floarea zeiței hindus Kali, și apare frecvent în reprezentări ale ei în arta Bengal din India, de cele mai multe ori sub forma unei contopiri a zeiței cu floarea.
 • În Filipine, hibiscusul se numește gumamela și este utilizat de către copii, că parte a unui joc amuzant. Florile și frunzele sunt zdrobite până când iese un suc lipicios. Tulpini de papaya tubulare sunt apoi cufundate în aceast suc și folosite ca paie pentru a face bule. Împreună cu săpun, sucurile de hibiscus produc mai multe bule.
 • Hibiscusul este folosit că ofranda zeiței Kali și lordului Ganesha în cultul hindus.
 • Numele este derivat din cuvântul grecesc hibískos, care i-a fost dat de către Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog și botanist grec care a trăit la Roma în timpul împăratului Nero.
Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer