În urmă cu aproximativ o lună, la 6 februarie, două cutremure devastatoare, de 7,8 și de 7,5 grade pe scara Richter, au lovit năprasnic Turcia și Siria. Peste 50.000 de oameni au murit în cele două țări și alte 1,5 milioane au rămas fără adăpost într-una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria umanității.

Cutremure de pământ se produc în mod frecvent și în România, care este una dintre țările cu cel mai ridicat risc seismic de pe continent, cea mai importantă zonă seismică fiind Vrancea. Cu toate acestea, în a doua jumătate a lunii februarie, în județul Gorj, o regiune cu o activitate seismică foarte redusă în anii trecuți, s-au produs într-un interval de zece zile nu mai puțin de 960 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 0,2 şi 5,7 grade Richter.

Autoritățile din statele de pe Bătrânul Continent își prioritizează activitățile și încearcă să găsească cele mai bune și mai eficiente soluții în ceea ce privește managementul riscurilor de producere a dezastrelor naturale, între care și cutremurele de pământ. Această politică este valabilă și în România, care este, potrivit specialiștilor, țara cu unul dintre cele mai pronunțate profiluri de risc seismic la nivel continental.

Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”
Recomandări
Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”

România prezintă printre cele mai mari riscuri seismice din Europa

Pe harta pericolului seismic din Europa se află și țara noastră unde, de-a lungul ultimilor o sută de ani, s-au înregistrat 13 cutremure majore. Acestea au afectat peste 400.000 de oameni, 2.000 dintre aceștia pierzându-și viața.

Unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria României s-a produs la 4 martie 1977. Acesta a avut epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 94 km, și o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Au murit atunci 1.671 de oameni, dintre care 1.424 doar în București, iar alte 11.300 de persoane au fost rănite și peste 33.000 de locuințe au fost distruse, informează Worldbank.org. În ceea ce privește daunele provocate, valoarea totală a pagubelor a depășit echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani s-a produs în octombrie 2004 și a avut o magnitudine de 6,0 grade pe scara Richter. Cel mai recent a avut loc în luna ianuarie 2020 și a avut 5,2 grade. Ca intensitate, cel mai mare cutremur înregistrat în România a avut loc în anul 1802 și a avut o magnitudine între 7,9 şi 8,2 pe Richter.

Specialiștii ne avertizează că în următorii 50 de ani s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore și în România, care ar putea avea magnitudini de 7 grade pe scara Richter.

Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez
Recomandări
Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez

Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. De asemenea, există și alte zone epicentrale care se găsesc în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, precum și în Câmpia Română.

Dintre toate acestea, zona seismică de maximă intensitate este Vrancea, unde cutremurele se produc odată la circa 10 ani. Statisticile arată că seismele cu magnitudine de 6 grade Richter și peste se produc de regulă în această regiune. Cele cu o magnitudine de 7 grade au loc odată la 33 de ani, iar cele de 7,5 grade sau peste odată la 80 de ani.

Bucureştiul este cea mai vulnerabilă zonă urbană și este afectată de seismele produse în Vrancea. Cele mai periculoase zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon, zona Otopeni, zona Casa Presei Libere şi Băneasa. La polul opus, bucureştenii ar fi cel mai în siguranţă în zona Metalurgiei, IMGB şi Dâmboviţa.

Țările cu cel mai ridicat și scăzut risc seismic din Europa

În Europa, geografia generală a seismicităţii rezultă în principal din coliziunea plăcilor tectonice Africană şi Eurasiatică. Într-un clasament al ţărilor europene cu pericol seismic ridicat, pe primele locuri se află Italia, Grecia, Turcia și România.

Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național
Recomandări
Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național

În ultimii ani, autoritățile din aceste țări și nu numai au acordat mai multă atenție completării standardelor care asigură o protecție adecvată împotriva cutremurelor. Cu toate acestea, multe infrastructuri sunt încă insuficient consolidate împotriva unor astfel de calamități, prezentând un risc mare în ceea ce privește siguranța oamenilor. Potrivit site-ului Quantectum, cutremurele reprezintă cea mai mare amenințare pentru zonele urbane dens populate. Spre exemplu, orașele Istanbul și Izmir (Turcia), Catania și Napoli (Italia), Atena (Grecia) și București au suferit mari pierderi din cauza seismelor produse în anii trecuți. De altfel, doar în aceste patru țări se înregistrează aproape 80% din pierderile economice anuale medii de 7 miliarde de euro cauzate de cutremure. Cu toate că evenimentele seismice mortale nu sunt la fel de frecvente în Europa ca în alte părți ale globului, cutremurele puternice se produc relativ frecvent.

În clasamentul țărilor europene cu risc seismic ridicat mai figurează Albania, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania şi Elveţia. La polul opus se află Irlanda, care este cea mai puțin activă regiune seismică din Europa. Şi în regiunile cu pericol seismic scăzut sau moderat se pot produce cutremure de pământ în orice moment, care pot provoca daune majore. Cercetătorii spun că, din caua seismelor produse în Europa în ultimul secol, au fost înregistrate peste 200.000 de decese şi pagube de peste 250 de miliarde de euro.

Citește și: Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur. Îndrumările specialiștilor

Cele mai puternice cutremure din Europa

Cel mai devastator cutremur de pământ care a lovit de-a lungul istoriei o țară europeană s-a produs la 28 decembrie 1908 și a lovit strâmtoarea Messina, situată în sudul Italiei. În urma acelui seism, oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria au fost, practic, nivelate. Cutremurul şi valul tsunami provocat de acesta au provocat moartea a peste 100.000 de oameni, în timp ce pagubele au fost însemnate deoarece Messina, al treilea oraș ca mărime din Sicilia, era un important port la Marea Mediterană. Totalul pierderilor au fost estimate la acel moment la aproximativ 88 de milioane de euro, sumă raportată la moneda de atunci, se mai poate citi pe site-ul Quantectum.

De altfel, în ultimii 100 de ani, în Italia au avut loc nouă cutremure cu magnitudini de peste 6 grade Richter. Un alt seism devastator, de 7 grade Richter, s-a produs în 1915 și a făcut peste 32.000 de victime. Cel mai recent cutremur din Cizmă a avut magnitudinea de 6,3 grade Richter și s-a produs în 2009 în regiunea Abruzzo, unde au murit peste 300 de oameni.

În același interval de timp, în Grecia s-au produs 15 cutremure cu magnitudini de 6 şi 7 grade pe scara Richter. Cel mai puternic dintre acestea a avut loc în 1956 (7,7 grade Richter) și a ucis 56 de oameni. În 1999, însă, numărul morţilor a fost de aproape trei ori mai mare în urma unui seism de 6 grade Richter, care a lovit în plin capitala țării, Atena.

Pe harta seismică a Europei, Turcia este, fără doar și poate, cea mai greu încercată țară, cu 43 de cutremure de 6 şi 7 grade produse în ultimul secol. Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc în 1939 și a făcut peste 32.000 de morţi. Șase decenii mai târziu, în august 1999, s-a produs un alt cutremur puternic care a zguduit din temelii districtul Derince (regiunea Izmit), situat la circa 100 de kilometri de Istanbul. Acel seism a avut o magnitudine de 7,6 grade Richter și a provocat moartea a 17.100 de oameni, în timp ce alți 45.000 au fost răniți. De asemenea, a declanșat un val tsunami, care a ucis alte 155 de persoane.

La doar câteva luni, pe 12 noiembrie 1999, a avut loc un alt cutremur, de 7,2 grade Richter, epicentrul fiind localizat în orașul Düzce, situat la vreo 130 de kilometri est de Derince. Acest cutremur a ucis circa 900 de oameni și a provocat pagube considerabile. Însă seismele din 6 februarie 2023 sunt cele mai devastatoare produse vreodată în această țară.

Deși nu este o țară cu risc seismic ridicat, Croația a fost lovită la 22 martie 2020 de unul dintre cele mai surprinzătoare cutremure de pământ care s-au produs vreodată în Europa. Acesta s-a resimțit în capitala Zagreb și avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, fiind considerat de specialiștii seismologi drept cel mai puternic cutremur care s-a abătut asupra acestui oraș în ultimii 140 de ani. Pagubele au fost estimate la circa 11,5 miliarde de euro, peste 1.900 de clădiri fiind avariate până la punctul de a deveni nelocuibile. O persoană a fost ucisă, iar alte 27 au fost rănite.

Cele mai puternice cutremure din lume

Cel mai puternic cutremur înregistrat de-a lungul istoriei a avut 9,5 grade pe scara Richter și a zguduit orașul chilian Valvida la 22 mai 1960. Au murit atunci aproximativ 6.000 de oameni, iar pagubele au fost considerabile mai ales din cauza valului tsunami produs de cutremur, care a avut o înălțime de 25 de metri. Specialiștii spun că intensitatea cutremurului a fost echivalentă cu 178 de miliarde de tone de TNT.

Al doilea cutremur pe această listă neagră este cel produs în Alaska la 27 martie 1964, care este cunoscut și sub denumirea de Marele Cutremur din Alaska sau Cutremurul din Vinerea Mare. Acesta a avut o magnitudine de 9,2 grade și a a provocat 139 de decese și uriașe pagube materiale. Mișcarea telurică a seismului a durat nu mai puțin de patru minute și treizeci și opt de secunde, fiind cel mai puternic înregistrat vreodată în America de Nord.

Deși a avut o magnitudine mai mică, de 9,1 grade, seismul produs în Oceanul Indian, în Insulele Andaman, Sumatra, la 26 decembrie 2004, a fost cel mai devastator din istorie. În același timp, a fost cutremurul cu cea mai lungă durată înregistrată de seismologi, și anume între 8,3 și 10 minute, și făcut ca întreaga planetă să se deplaseze cu cel puțin un centimetru. Valurile tsunami au ucis între 230.000 și 280.000 de oameni din 14 țări. Indonezia a fost cea mai afectată țară, fiind urmată de Sri Lanka, India și Thailanda.

Un alt cutremur devastator s-a produs la 11 martie 2011 în apropierea orașului Sendai, situat pe coasta de est a Japoniei. Cutremurul de 9,1 grade a provocat valuri tsunami înalte de 10 metri, fiind considerat cel mai mare din istoria Țării Soarelui Răsare. În urma acestui seism a fost declarată stare de urgență nucleară pe teritoriul Japoniei din cauza unor probleme ivite la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima. Ca urmare a cutremurului, specialiștii de la NASA au calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului. De asemenea, s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri față de poziția anterioară.

La 4 noiembrie 1952, în Kamchatka (Rusia), s-a produs un cutremur de 9,0 grade pe scara Richter, acesta fiind primul din istorie înregistrat de aparatura de specialitate. Seismul a provocat valuri tsunami înalte de peste 13 metri, care au provocat daune în valoare de un milion de dolari în Hawaii însă, din fericire, nu și pierderi de vieți omenești.

Citește și: Cum afli dacă a fost cutremur?

Foto:Shutterstock

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
FANATIK.RO
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Știrileprotv.ro
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
Observatornews.ro
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat