De Petre Dobrescu,

Măduva osoasă mobilizează mai multe tipuri de celule stem, după o accidentare, pentru a reface țesutul osos distrus. Totuși, celulele stem au o limită; de exemplu, nu pot regenera coloana vertebrală. Și nu pot face nimic în cazul unei accidentări grave, în care țesuturile sunt distruse într-o proporție ridicată.

Acest lucru e însă pe cale să se schimbe, după ce oamenii de știință au descoperit o combinație de medicamente ce determină o producție crescută de celule stem mezenchimale, adică fix acel tip de celule stem care se transformă în țesut osos.

Țesutul osos începe să se refacă în trei săptămâni

Este vorba despre un medicament folosit în transplantul de măduvă osoasă și unul utilizat pentru controlul vezicii urinare.

Echipa de cercetători a administrat cocktailul de medicamente unor șoareci de laborator cu fracturi de coloană vertebrală. După trei săptămâni, rozătoarele prezentau deja vizibil mai mult țesut osos.

După testarea pe șoareci, care s-a dovedit sigură și lipsită de orice fel de efecte secundare, echipa de cercetători britanici și americani a publicat rezultatele în revista de specialitate Regenerative Medicine, în care a menționat că este esențială, de acum, testarea pe oameni.

Ar fi eradicată osteoporoza

Noul tratament ar putea fi extrem de folositor în cazul fracturilor greu de vindecat – cum sunt cele de șold înregistrate la persoanele vârstnice – și pentru a contracara efectele osteoporozei.

Pentru regenerarea coloanei vertebrale mai sunt însă necesare teste privind regenerarea nervilor.

Citeşte şi:

UPDATE Care este stare pacienților confirmați cu coronavirus în România: trei în spital, unu externat

Lemne luate din pădure cu bon de la Primărie! Poliția a dat amenzi, primarul se apără: „A fost furtună, au căzut pomi, atacuri de campanie”

Vlad Voiculescu recunoaşte că tatăl său a fost colaborator al Securităţii. Ce note a transmis tatăl său

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate