Origini și răspândire

Un studiu recent publicat în revista „Cell” contrazice „ipoteza de laborator” a pandemiei. Analizele genetice indică faptul că virusul SARS-CoV-2 a ajuns în zona de izbucnire din China prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

Cercetătorii au identificat un model similar pentru agentul patogen SARS-CoV-1, responsabil de epidemia din 2002/2003. Mobilitatea redusă a animalelor-gazdă și vârsta calculată a agenților patogeni fac improbabilă răspândirea naturală a virusurilor pe distanțe mari.

Studiul arată că strămoșii direcți ai SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2 existau cu mai puțin de un deceniu înainte de transmiterea la om. Jonathan Pekar, autorul principal al studiului, a declarat: „Arătăm că SARS-CoV-1 original circula în vestul Chinei cu doar unu sau doi ani înainte de apariția SARS în provincia Guangdong, în sudul Chinei centrale”.

În cazul SARS-CoV-2, cercetătorii au constatat că virusul circula în vestul Chinei sau nordul Laosului cu 5-7 ani înainte de apariția COVID-19 în Wuhan. Distanța de până la 2.700 km între aceste zone și Wuhan este considerată prea mare pentru răspândirea naturală prin intermediul liliecilor.

Rolul comerțului cu animale sălbatice

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Cercetătorii sugerează că varianta virusului a fost probabil transportată de comercianții de animale sălbatice prin intermediul unor gazde intermediare. Acest lucru ar arăta comerțul cu animale sălbatice ca o cauză fundamentală a apariției COVID-19 la om.

Michael Worobey, coautor al studiului, a afirmat: „În cazul SARS-CoV-2, observăm exact același model” ca în cazul SARS-CoV-1.

Rezultatele contrazic teoria conform căreia SARS-CoV-2 ar fi rezultatul unei scurgeri din laborator. Joel Wertheim, coautor al studiului, explică: „Această lucrare arată că acest lucru nu este neobișnuit și este foarte similar cu apariția SARS-CoV-1 în 2002”.

Metodologie și implicații

Cercetătorii au utilizat o nouă metodă de analiză genetică pentru a depăși dificultățile cauzate de recombinarea frecventă a virusurilor în gazdele lor lilieci. Ei au identificat regiunile nerecombinante ale genomurilor disponibile pentru a deduce istoria evoluției virusurilor.

Rezultatele demonstrează că virusuri similare SARS-CoV circulă de mii de ani în vestul Chinei și în Asia de Sud-Est. Această descoperire are implicații importante pentru înțelegerea originii și evoluției coronavirusurilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.