Mergi direct la conținut »
Cum se face vișinata. Cea mai simplă rețetă de vișinată
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > Cum se face vișinata. Cea mai simplă rețetă de vișinată

Cum se face vișinata. Cea mai simplă rețetă de vișinată

Vișinata este o băutură apreciată îndeosebi de femei, dar nu numai. Este, de fapt, un macerat alcoolic pe bază de vișine și zahăr. Dacă vei urma sfaturile noastre vei avea o vișinată de nota 10. Iată cum faci vișinata.

De Rodica Dirzu,

Iată care sunt cantitățile pentru o damigeană de 2-2,5 l. Dacă nu ai damigeană o poți pune și în mai multe recipiente mai mici. Timpul total de pregătire este de 10 săptămâni în care este inclusă și perioada de macerare.

Rețetă de vișinată

Ingrediente:

  • 3 kilograme de vişine
  • 1,2 kilograme zahăr tos
  • 600 ml alcool dublu rafinat (87 sau 96 de grade)

Cum se face vișinata

Se spală vişinele cu tot cu sâmburi. Apoi se aşază vişinele şi zahărul în straturi într-o damigeană, sau borcan mare de murături, ultimul strat fiind de zahăr.

Gura damigenei se acoperă cu un tifon legat cu sfoară, pentru a permite fructelor “să respire” dar, în același timp să împiedice intrarea insectelor.

Apoi se lasă fructele la macerat timp de 10 zile, la soare, până când zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama.

În toate aceste zile, periodic (o dată pe zi) se va scutura damigeana. Avem grijă să nu înceapă să fermenteze.

În acest moment se adaugă alcoolul peste fructe şi se acoperă acum damigeana cu un dop de plută.

Se lasă vișinata la macerat pentru minimum 8 săptămâni (în mod ideal 3 luni). Apoi se strecoară vişinata prin tifon şi se toarnă în sticle.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Sfaturi importante ca să-ți iasă cea mai bună vișinată

Nu se adaugă alcoolul înainte ca fructele să îşi lase zeama şi zahărul să se topească deoarece procesul de fermentație nu va fi corect.

Nu se folosesc sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute şi gustul plasticului și deci calitatea va suferi.

Se consideră, în mod eronat, că se pot folosi rachiuri pentru prepararea acestei băuturi. Singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care, însă, din cauza preţului va transforma vişinata într-o băutură prea scumpă.

Nu arunca vișinele. Se pot folosi atât pentru ornarea paharului cu vișinată, la servire, cât și pentru prepararea prăjiturilor sau bomboanelor. Trebuie ținute la rece, de preferat în puțin lichid de la vișinată. Astfel își vor conserva forma și gustul.

Cum se servește vișinata

  • În pahare mici, glasate cu zahăr tos. Se aduc la masă un castronel cu apă și o farfurioră cu zahăr tos. Gura paharul se înmoaie în apă, apoi în zahăr. Vișinata se toarnă în pahar, având grijă ca băutura să nu atingă marginea cu zahăr
  • În pahare garnisite cu o feliuță de lămâie sau alte fructe
  • Se poate servi ca atare sau folosită în cocktail-uri (Sursa: pofta-buna.com)

Close
Închide
  Close