Mergi direct la conținut »
Cum păstrezi bunătatea gutuilor și iarnă. Ce beneficii au pentru sănătate

Gutuile sunt fructele cu un aport bogat de vitamina C, mai mare și decât al merelor. Ele se pot păstra intacte și pe parcursul iernii, dacă știi când să le culegi, cum să le alegi și cum să le depozitezi.

De Roxana Radulian,

Află cum să le păstrezi prospețimea cât mai mult timp, așa cum făceau și bunicii noștri. ă

Când se culeg gutuile

Gutuile trebuie culese când puful se desprinde ușor de pe fructe atunci când este curățat cu degetele, iar coaja rămâne lucioasă. Atunci știi că sunt coapte și pot fi culese.

Chiar dacă frigul a venit mai devreme, dar puful este crud pe coaja fructelor, nu este bine să le culegi.

Cum știi că sunt proaspete

Culoarea galben auriu și parfumul specific sunt semne că gutuile sunt proaspăt culese.

Coaja trebuie să fie dură şi cu gust lemnos, iar miezul tare, astringent.

Cum se păstrează gutuile iarna

Gutuile se țin într-o cămară răcoroasă, în lădițe căptușite cu hârtie cerată, dar departe de mere sau cartofi, care conțin substanțe care duc la stricarea gutuilor mult mai repede.

Gutuile rezistă la rece până în lunile decembrie sau ianuarie, dar la primele pete mici și cafenii trebuie curățate și preparate termic.

Se pot ține și aproximativ două luni la frigider, învelite în hârtie cerată.

Prezentatoare TV și fostă angajată a unui politician PNL, arestată în SUA!
Recomandări

Prezentatoare TV și fostă angajată a unui politician PNL, arestată în SUA!

 

Cum se consumă și ce beneficii au gutuile

Gutuile pot fi mâncate proaspete sau sub formă de suc, benefic celor care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii sau boli ale tractului gastro-intestinal.

Pentru cei cu grețuri matinale, gutuia e bine să fie consumată coaptă sau fiartă, sub formă de compot, dar fără zahăr.

O altă variantă de consum este gemul sau pelteaua de gutui.

Spre deosebire de alte fructe, gutuile își păstrează mare parte din proprietăţile terapeutice chiar și atunci când au fost preparate termic. Așadar, gemul, compotul sau pelteaua au aceleași efecte benefice în afecţiunile digestive ca și fructele proaspete.

Lucruri pe care nu le știai despre gutui

Gutuile se oxidează rapid. Dacă sunt tăiate, trebuie păstrate în apă acidulată cu suc de lămâie pentru a preveni înnegrirea lor.

Gutuia, consumată ca fruct, ajută la digestia alimentelor grase, mai ales după o masă bogată în proteine.

Datorită proprietăților lor, gutuile sunt de ajutor în ameliorarea stresului cotidian și în inducerea stării de calm.

Close
Închide
  Close