Mergi direct la conținut »
Cum te pregătești să rupi norma pe pârtie în noul sezon de schi: 3 etape esențiale
Relații Libertatea > Lifestyle > Relații

Cum te pregătești să rupi norma pe pârtie în noul sezon de schi: 3 etape esențiale

Nu mai e mult până când începe - oficial - sezonul de schi pe pârtiile din România, dar vremea ne poate surprinde mult mai repede cu prima ninsoare din acest an. De aceea, e un lucru bun să te pregătești din timp pentru prima etapă de schi.

Sunt câteva lucruri esențiale pe care e bine să le ai în vedere înainte să te urci pe schiuri: condiția fizică e una dintre ele, dar și echipamentul ales este la fel de important. Iată care sunt trei dintre etapele pe care să le parcurgi chiar înainte de a pleca pe pârtie:

1. Verifică-ţi schiurile și clăparii

Dacă eşti printre pasionaţii care au acasă întregul echipament necesar pentru o escapadă pe pârtie, primul lucru pe care trebuie să-l faci înaintea începerii sezonului de schi este să verifici schiurile şi clăparii. Schiurile trebuie curăţate de ceara rămasă de anul trecut, iar clăparii, la rândul lor, curăţaţi.

Pentru schiuri, este important să alegi ceara potrivită pentru temperaturile la care ai de gând să mergi să schiezi. Cel mai des folosită ceară este cea pentru intervalul de temperatură 0° – +10° Celsius, dar e mai bine să alegi în funcţie de temperaturile care ţi se par ţie potrivite.

Cât despre clăpari, şi ei trebuie curăţaţi la rândul lor. Scoate branţurile şi celelalte elemente detaşabile, spală-le dacă este cazul sau, pur şi simplu, lasă-le câteva ore la aer. O idee bună este, de asemenea, să verifici legăturile şi să faci un test cu ei în picioare, pentru a remedia eventualele defecţiuni apărute peste an.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

2. Cumpără echipament special pentru schi

În cazul în care nu ai mai schiat până acum sau, din comoditate, ţi-ai făcut obiceiul să mergi pe pârtie cu hainele de zi cu zi, e de preferat să investeşti în echipament potrivit pentru sporturile de iarnă. Pantalonii şi geaca de schi sunt cele mai importante elemente ale „uniformei”, dar nu uita nici de polar.

Poți alege între diverse modele de geci de schi, în funcție de temperaturile la care vrei să schiezi, dar și de numărul de căzături la care te aștepți pe pârtie: unele modele de geci sunt create special pentru a proteja în cazul unor accidente.

Chiar şi clăparii trebuie schimbaţi, dacă îţi joacă piciorul în ei oricât de puţin.  Contrar ideii generale, cu cât sunt mai ficşi, cu atât sunt mai potriviţi pentru schi. Aşa că, dacă-i simţi prea largi, e o idee bună să-i schimbi cu o pereche nouă, altfel te vei trezi cu bătături sau chiar, în cazuri mai grave, luxaţii.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

3. Pregătește-te fizic

Nu este suficient să te încalți cu o pereche de clăpari potriviți, să îmbraci o geacă de schi groasă și să te urci pe schiuri ceruite perfect, ca să faci o figură frumoasă pe pârtie. Dacă nu vrei să închei prima zi de pârtie cu dureri musculare crunte sau chiar cu o oprire în primul tufiș întâlnit în coborâre, trebuie să-ți îmbunătățești și condiția fizică.

Nu te gândi la niște exerciții fizice ieșite din comun: alergarea, mersul pe bicicletă sau săritul coardei, genuflexiunile și săriturile cu genunchii la piept sunt exerciții fizice ușoare, pe care le poți face chiar și la tine acasă.

Condiția fizică bună te va ajuta să scapi cu bine în momentele în care corpul tău va fi solicitat la maximum, fie că ești pe schiuri sau pe snowboard. Cu toate astea, ai nevoie și de o tehnică bună: nu uita să începi sezonul înscriindu-te la o primă lecție cu un monitor de schi, chiar dacă nu este prima oară când te așezi în vârful pârtiei. După aproape un an de pauză cu siguranță sunt lucruri pe care ar trebui să ți le amintești.

Când vei avea toate aceste lucruri puse la punct – echipamentul, condiția fizică -, e timpul să cauți cele mai bune rezervări în stațiunile montane. Fie că preferi să mergi la schi în România sau în alte țări, pregătirea este esențială dacă vrei să ai o experiență perfectă pe schiuri.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material realizat împreună cu Hervis

Close
Închide
  Close