MENIU CAUTĂ

Delicatese culinare in Creta

Distribuie

Fiecare coltisor al Cretei are cate ceva specific de oferit, si cum insula este suficient de mare, exista specialitati pe care le gasesti intr-o regiune si sunt total necunoscute in alta.
Insula Creta este celebra pentru uleiul de masline produs aici. Daca vrei sa cumperi pentru acasa, cumpara direct de la producatori, este mult mai ieftin, circa 4 euro litrul. Cum poti gasi cel mai bun ulei? Cand mergi la vreo taverna, daca-ti place gustul uleiului din salata sau tzatziki, lauda aroma, felicita-l pe patron si intreaba-l de unde il cumpara.
Dintre branzeturile cretane, care nu lipsesc de pe platoul cu mezes, iti recomand sa incerci myzitra este o branza proaspata de oaie. Exista si varianta din lapte de capra (si atunci se numeste katsikithia) sau din amestec de capra si oaie. Cea din lapte de capra seamana la gust cu chèvre frais, specialitatea frantuzeasca, piperata la pret. Anthotiros este o branza usoara, care se prepara primavara, cand pasunile sunt inca pline de flori. Poate fi comparata cu mozzarella, desi gustul este destul de diferit.
Acum, ca stii ce specialitati trebuie sa nu ratezi, sa-ti dezvalui numele catorva taverne si restaurante bune. Zisis este cea mai faimoasa taverna din Rethymno, care ofera un meniu diversificat al bucatariei cretane. Serviciul este rapid si bun, preturile sunt mici, iar curatenia – exemplara. Taverna Zorba se afla pe faleza din Gouves. Este mai degraba restaurant, destul de mare, cu vedere la mare. Trebuie sa gusti midiile Saganaki, friptura de capra la cuptor cu sos de rosii si vinul casei.
Pentru o experienta locala, recomand taverna Poseidon, din centrul satului Georgioupolis. Specializata pe produse din peste, taverna nu are un meniu pe care sa-l studiezi si apoi sa comanzi. Patronul te va invita intr-o camera de langa bucatarie, unde tot soiul de pesti proaspat prinsi stau pe un pat de gheata. Iti alegi pestele, bucatarul il cantareste si ti-l prepara dupa retete traditionale. Patronii au propria barca de pescuit, iar pestele servit in restaurant este pescuit in dimineata respectiva!
Pentru desert trebuie sa mergi in Iraklion. Langa fantana Morozini este o cafenea specializata in Bhougatsa (foietaj umpluct cu crema de vanilie) si tot felul de produse de patiserie care mai de care mai bune. Pateurile cu branza sau smanatana, stropite cu miere sunt delicioase!
Agenţia Mareea a atins cifra de 100.000 de turisti care şi-au petrecut vacanţele în Grecia şi anul acesta sărbătoreşte 15 ani de activitate. Pentru a marca acest eveniment, oferă taxe de aeroport gratuite şi reduceri de până la 280 euro pe camera la charterele pe Grecia.
Oferta pentru sejur Creta
Apartamente Sweet Memories 3* + – de la 305 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare, asistenţă turistică. Taxe de aeroport gratuite in valoare de 73 Euro/pers. Agenţia Mareea, www.mareea.ro tel. 021.619.25.84 / *9988 Call Center

Comentarii