Ce este prăjirea

Prăjirea se referă la gătirea alimentelor în grăsimi sau uleiuri fierbinți, de obicei făcută cu o baie de ulei puțin adâncă într-o tigaie deasupra focului. De asemenea, există și așa-numita prăjire adâncă sau în baie de ulei, în care alimentele sunt complet scufundate într-un vas mai adânc de ulei fierbinte. Deoarece alimentele sunt încălzite printr-un mediu gras, unii specialiști consideră că prăjirea este, din punct de vedere tehnic, un proces de gătit la căldură uscată.

Tehnica de prăjire este veche, omniprezentă și foarte versatilă; a fost folosită încă din antichitate și în majoritatea culturilor pentru a prepara carne și pește, legume și aluaturi. Această popularitate, împreună cu costul destul de scăzut al prăjitului la scară largă, a făcut din prăjirea alimente de bază ale industriei fast-food-ului de la sfârșitul secolului al XX-lea.

Cărnurile grase, cum ar fi slănină și carnea de vită, sunt de obicei prăjite în grăsimea lor topită. Carnea, peștele și legumele relativ slabe sunt adesea ”înfăinate” sau înmuiate în aluat înainte de a fi prăjite. În plus față de picurăturile de carne, untul și untura, odată ușor de făcut în casă, uleiurile de porumb, arahide și alte semințe produse comercial sunt medii obișnuite de prăjire.

Calvarul unei românce care a avut o relație cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies din casă fără supravegherea lui”
Recomandări
Calvarul unei românce care a avut o relație cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies din casă fără supravegherea lui”

Ce este coacerea

Coacerea este procesul de gătit la căldură uscată, mai ales în cuptor. Este probabil cea mai veche metodă de gătit. Produsele de panificație, care includ pâine, chifle, fursecuri, plăcinte, produse de patiserie și brioșe, sunt de obicei preparate din făină sde grâu au făină derivată dintr-o formă de cereale.

În plus, prin procesul de coacere pot fi trecute multe alte alimente, de la aluaturi, la cărnuri și legume.

Egiptenii au dezvoltat primele cuptoare. Cele mai vechi exemple cunoscute sunt vase cilindrice făcute din lut de Nil copt, conice în partea de sus pentru a da o formă de con și împărțite în interior printr-un despărțitor orizontal asemănător unui raft. Secțiunea inferioară este focarul, secțiunea superioară este camera de coacere. Bucățile de aluat au fost introduse în camera de coacere printr-un orificiu prevăzut în partea de sus.

În anul 2600 î.Hr., egiptenii, cărora li sa atribuit prima utilizare intenționată a dospirii, făceau pâine prin metode similare în principiu cu cele de astăzi. Ei au menținut stocuri de aluat acru, o cultură brută de organisme de fermentare dezirabile și au folosit porțiuni din acest material pentru a inocula aluaturi proaspete. Cu aluaturi obținute prin amestecarea făinii, apei, sării și drojdiei, industria de panificație egipteană a dezvoltat în cele din urmă peste 50 de soiuri de pâine, variind forma și folosind materiale aromatizante precum semințele de mac, susanul și camforul. Mostrele găsite în morminte sunt mai plate și mai grosiere decât pâinea modernă.

Generația educată și violentă – cazul Exarhu. Să nu fim ipocriți: orice băiat crescut în anii 80-90 prima oară avertizează și a doua oară pocnește
Recomandări
Generația educată și violentă – cazul Exarhu. Să nu fim ipocriți: orice băiat crescut în anii 80-90 prima oară avertizează și a doua oară pocnește

Care este diferența dintre prăjire și coacere

Sursa de căldură

Una dintre principalele diferențe dintre coacere și prăjire este sursa de căldură folosită pentru a găti alimentele. La coacere, elementele de încălzire sunt folosite pentru a încălzi aerul din jurul unui aliment, care la rândul său gătește alimentele în cuptor. La prăjire, elementele de încălzire sunt folosite pentru a încălzi uleiul care înconjoară un aliment. Căldura din ulei este transmisă alimentelor, prăjindu-le.

Numărul de calorii

Deoarece cuptoarele încălzesc aerul, iar aerul nu are calorii, coacerea în cuptor nu adaugă calorii sau grăsimi suplimentare alimentelor pe care le gătiți. Acesta este motivul pentru care coacerea este o opțiune mai inteligentă atunci când lucrezi la controlul aportului de calorii, colesterol sau grăsimi, deoarece rămâi doar cu caloriile și grăsimile din alimentele initiale. Cu toate acestea, deoarece prăjirea se bazează pe adăugarea de ulei pentru a găti alimentele, uleiul se infiltrează în orice gătiți și acoperă produsul final. Aceasta înseamnă că, pe măsură ce consumați mâncarea, consumați și caloriile și conținutul de grăsime din orice ulei sau grăsime pe care o utilizați pentru a vă prăji mâncarea.

Cod galben de ploi în jumătate de țară, până duminică. Harta județelor aflate sub avertizare meteorologică
Recomandări
Cod galben de ploi în jumătate de țară, până duminică. Harta județelor aflate sub avertizare meteorologică

Timpul de gătire

O altă diferență între coacere și prăjire este despre cât timp durează să gătești mâncarea. Căldura de la un cuptor are nevoie de mai mult pentru a găti alimentele decât contactul direct al uleiului fierbinte cu mâncarea într-o friteuză sau tigaie. Timpul scurt de gătire face ca prăjirea să fie ideală pentru alimente precum cartofi prăjiți sau gogoși, dar mai complicată pentru alimente mai mari, cum ar fi un curcan complet sau friptură. Aici devin importante dimensiunea cuptorului și capacitatea de a găti lent și scăzut. Deși un cuptor poate avea nevoie de mai mult timp ca să gătească, cu excepția cazului în care aveți o friteuză comercială, un cuptor poate găti mai multe alimente simultan decât o friteuză tradițională de casă.

Aroma

O altă diefernță este că în timp ce o friteuză poate obține o culoare crocantă care este greu de imitat într-un cuptor, uleiul de prăjit poate prelua aroma alimentelor pe care le gătiți. De exemplu, prăjirea peștelui poate face ca uleiul să capete o aromă asemănătoare peștelui, ceea ce face ca orice altceva pe care îl prăjiți în același ulei să capete aroma de pește. Cu un cuptor, puteți găti mai multe tipuri de alimente simultan, cu un risc mic de a afecta aroma altor alimente din cuptor.

Care este diferența dintre prăjire și rotisare

Prăjirea și rotisarea sunt două metode populare de gătit, care folosesc ambele căldură mare. Prăjirea descrie prepararea cărnii, peștelui și legumelor cu ulei sau grăsime într-o tigaie, în timp ce rotisarea este deosebit de populară pentru bucățile mai mari de carne și se face la cuptor. Atât prăjirea, cât și rotisarea provoacă formarea crustei tipice, aromate, cu o culoare maronie plăcută. Caramelizarea poate provoca, de asemenea, formarea acestei cruste pe legumele prăjite sau prăjite.

Sucurile care se adună în tigaie sau pe fundul tăvii de cuptor formează baza unui sos delicios. Este important să vă asigurați că sucurile nu se ard, deoarece nu mai pot fi folosite ca bază de sos dacă o fac.

Crusta de carne prăjită sau rotisată oferă un alt avantaj în afară de aroma minunată: păstrează sucurile în interiorul cărnii și împiedică uscarea acesteia. Cea mai bună crustă se obține prin prăjirea cărnii într-o tigaie fierbinte și rulând-o din toate părțile.

Care este diferența dintre călire și prăjire

Gătitul mai delicat necesită ca adesea cărnurile și legumele să fie sotate – adică ușor rumenite într-o cantitate mică de unt sau ulei. Spre deosebire de prăjire, călirea se referă la o ușoară rumenire într-o cantiate foarte mică de grăsime, într-un timp semnificativ mai redus decât în cazul prăjirii.

De cele mai multe ori, călirea reprezintă doar o parte din procesul de gătire, pe când prăjitul oferă adesea produsul finit.

Descoperă rețete dietetice delicioase.

De ce este prăjirea mai puțin sănătoasă

De la gogoși la pui și cartofi prăjiți, mâncarea prăjită este cea mai dorită. Dar când vine vorba de sănătate, dezavantajele mâncării prăjite te pot ajuta să te ții departe de tentație.

Toate metodele de gătit influențează aroma și textura alimentelor. Cu toate acestea, unul dintre beneficiile mâncării prăjite și motivul pentru care este atât de greu să-i reziști, este că pur și simplu face mâncarea mai gustoasă.

Pe baza informațiilor nutriționale de la USDA, un cartof copt mediu are 93 de calorii, fără grăsime, în timp ce aceeași porție de cartofi prăjiți făcut dintr-un cartof proaspăt are 196 de calorii și 13 grame de grăsime. Prăjirea cartofilor dublează caloriile și adaugă multă grăsime inutilă.

Însă când vine vorba de sănătate, dezavantajele prăjelii depășesc excesul de calorii și posibila creștere în greutate. Rezultatele unui studiu amplu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică au descoperit că consumul frecvent de alimente prăjite crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă și, de asemenea, riscul de cancer.

Metode mai sănătoase de a găti fără a sacrifica gustul

Având în vedere dezavantajele alimentelor prăjite, s-ar putea să vă întrebați care este cel mai sănătos mod de a găti carne, pui și pește fără a sacrifica aroma. Ei bine, aveți multe opțiuni care nu necesită abilități speciale sau instrumente de gătit.

Clinica Mayo spune că coacerea și rotisarea sunt opțiuni simple și sănătoase de gătit pentru carne. Deși coacerea și rotisarea folosesc cuptorul, rotisarea necesită o temperatură mai mare de gătit.

Pentru a obține gustl crocant pe care ți-l dorești fără calorii și grăsimi, poate vrei să investești într-o friteuză cu aer cald. Acest dispozitiv de bucătărie folosește aer fierbinte și o stropire de ulei este suficinetă pentru a crea gustul și textura mâncării prăjite. Puteți folosi o friteuză cu aer pentru a găti friptură, pește, pui și chiar cartofi prăjiți.

Friteuzele cu aer sunt, de asemenea, eficiente și rapide ceea ce le face un instrument convenabil de gătit pentru cei cu puțin timp de gătit.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 14:44

Un articol util pentru bucătărese!

Any0205   •   23.10.2023, 21:36

Un articol foarte interesant!

Gore24   •   28.09.2023, 21:58

Un articol foarte interesant!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident
Știrileprotv.ro
Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Libertateapentrufemei.ro
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Cele cinci zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Au parte de belșug și fericire, Berbecii și Fecioarele, printre cele mai avantajate
FANATIK.RO
Cele cinci zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Au parte de belșug și fericire, Berbecii și Fecioarele, printre cele mai avantajate
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Carnea pe care românii adoră s-o mănânce e produsă din ce în ce mai puțin în România. Deși țara noastră o exporta pe bandă rulantă în trecut, acum a ajuns s-o importe masiv
FANATIK.RO
Carnea pe care românii adoră s-o mănânce e produsă din ce în ce mai puțin în România. Deși țara noastră o exporta pe bandă rulantă în trecut, acum a ajuns s-o importe masiv
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Vasile Dulap, bărbatul care a vrut să jefuiască o bancă din Iași, era un exemplu pentru vecini: "Bani avea, serviciu avea, femeie cuminte a avut"
Observatornews.ro
Vasile Dulap, bărbatul care a vrut să jefuiască o bancă din Iași, era un exemplu pentru vecini: "Bani avea, serviciu avea, femeie cuminte a avut"
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI