Mergi direct la conținut »
Un simplu dispozitiv electric poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potențial letal
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > Un simplu dispozitiv electric poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potențial letal

Un simplu dispozitiv electric poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potențial letal

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că ”geko”, un dispozitiv ce transmite impulsuri electrice în membrele inferioare ale pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potenţial letal.

Acest aparat care ar putea salva viețile este uşor de purtat şi poate contribui la reducerea cheltuielilor Serviciului Public de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, arată studiul.

”Geko”, a cărui utilizare a fost aprobată în 2014 de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE), este un dispozitiv alimentat cu baterie, conceput pentru a creşte fluxul sanguin în venele profunde de la nivelul picioarelor. Atunci când este acţionat, efectul acestuia echivalează cu circa 60% din cel al mersului, chiar dacă pacientul nu se mişcă.

Studiul realizat de un doctor de la Spitalul Universitar Royal Stoke arată că acest aparat s-a dovedit extrem de util în special pentru pacienţii care nu tolerează terapia prin compresie pneumatică intermitentă (IPC), tratamentul standard recomandat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Studiul realizat pe peste 600 de bolnavi, dintre care 219 au folosit dispozitivul ”geko” la externare și alți 463 au avut parte de terapia clasică IPC.

Cei care au folosit dispozitivul nu au prezentat nicio dovadă a apariţiei unor cheaguri de sânge în intervalul de trei luni după externare, în comparaţie cu cele 11 cazuri de cheaguri de sânge înregistrate în rândul celor cărora li s-a prescris IPC.

”Geko” este ca un ceas de mână care se prinde în jurul încheieturii genunchiului. Acesta trimite un impuls electric pe picior, iar intensitatea poate fi mărită sau micşorată cu ajutorul unui buton, a explicat autorul studiului care adaugă că studiul său arată că utilizarea dispozitivului ar putea reduce cheltuielile NHS cu aproape 200 de lire în cazul fiecărui pacient.


Citește și: Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Semnificaţia fiecărei zile din ultima săptămână din Postul Paştelui


 

 
 
Close
Close
Închide