Sunt căsătorită de trei ani și Dumnezeu mi-e martor că-mi iubesc soțul mai mult decât orice pe lumea asta. înainte de a-l cunoaște pe el, am stat împreună cu un alt bărbat aproape un an. Aveam planuri de viitor, doream să facem nunta, dar părinții lui nu mă plăceau. Ziceau că sunt săracă și că nu am studii. Nu eram, deci, de nasul fiului lor. La început, prietenul meu n-a ținut cont de răutățile mamei lui, dar până la urmă aceasta l-a convins că nu sunt o partidă bună pentru el. Așa că, după un an, mi-a zis:

— Andrada, cred că noi doi n-o să facem casă bună. Cel mai înțelept ar fi să ne despărțim acum, cât nu am început să ne urâm. De altfel, ca să fiu sincer până la capăt, părinții mei mi-au făcut cunoștință acum trei luni cu o fată și am ajuns la concluzia că ea e cea care mi se potrivește. Te rog să mă ierți, dar sper să mă înțelegi…

Nu l-am înțeles, dar l-am iertat. Ce rost avea să-i port pică, să-i fac șicane, să mă agăț de gâtul lui, cu plânsete și amenințări? Nu ajungi la nimic dacă ții pe cineva cu forța lângă tine, chiar dacă tu iubești acea persoană. Ne-am despărțit în mod civilizat, am rămas amici, dar n-am înțeles nici până acum de ce mama lui s-a amestecat în viața noastră, ce drept avea să facă asta. După încă vreun an, rănile sufletului meu s-au mai închis, așa că am acceptat invitația actualului meu soț de a merge împreună la o cununie civilă.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

— știu că ai fost prietenă cu Cristi, mi-a zis el când ne întorceam acasă, dar vreau să știi că, în cazul în care ești de acord să ne vedem, acest amănunt nu mă afectează în niciun fel.

L-am privit fără să scot un cuvânt. Nu știam ce să-i răspund, dacă era o provocare sau chiar așa și gândea. Am preferat să tac și să aștept să văd ce se va întâmpla. Dar am văzut, mai târziu, că acesta era adevărul: nu-l interesa că mai avusesem o altă relație. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult la el, faptul că privea numai înainte, fără să se agațe de trecut. După câteva luni, am hotărât să ne căsătorim.

— Boală lungă, moarte sigură, mi-a zis el când a venit să mă ceară de nevastă. Ce rost are s-o mai lungim? E limpede că suntem făcuți unul pentru celălalt. Vreau să te rog să fii soția mea! Să știi că nu plec de aici până nu accepți.

— în cazul acesta, s-ar putea să pleci imediat, am glumit eu.

Nu vedeam niciun impediment pentru care să nu ne putem căsători: ne iubeam, aveam cam aceeași situație materială, aceleași studii, deci n-avea cine să ne fie împotrivă. Părinții lui se purtaseră destul de frumos cu mine, așa că mi-am zis că nu nemulțumim pe nimeni dacă facem acest pas. Ei, dar aici m-am înșelat. Când ne-am dus să-i anunțăm pe ai lui că ne vom căsători, mama lui s-a făcut ca un arici.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

— Nu-i cam devreme pentru însurătoare? i s-a adresat ea lui Șerban. Ai douăzeci și trei de ani, Șerbane mamă, nu te năpădesc cam repede grijile? Mâine, poimâine o să faceți un copil, doi, și o să-i aduceți la mine, să vi-i cresc. Să nu contați pe asta, fiindcă eu am alte planuri acum, nu să plimb cărucioare prin parcuri.

Șerban a făcut fețe-fețe.

— Mamă, dar n-am venit să vă cerem absolut nimic. Am venit doar să ne dați binecuvântarea voastră.

— Da, da, lasă că știu eu! Acum binecuvântarea, mâine, bani, poimâine, casa. Ce, crezi că eu nu știu cum merg lucrurile astea? Crezi că am venit cu pluta?

Descopeream o femeie meschină, care nu numai că nu se bucura de fericirea fiu-lui ei, dar care punea mai presus de toate confortul personal.

— Nu, mamă, vorbesc serios. Dacă nu mă crezi acum, o să vezi pe parcurs că așa e. 0 să ai ocazia să te convingi. Hai să mergem! mi-a zis el, luându-mă de mână și conducându-mă spre ușă.

Pe drum însă i-a mai trecut supărarea, și asta datorită mie, fiindcă i-am zis că o fi fost o ieșire de moment, cine știe, poate că avea alte probleme pe cap, poate că nu se simțea bine, de a reacționat așa. Am fost împăciuitoare, deși în sinea mea mă gândeam că iar am dat peste o soacră acră.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

De data aceasta însă, eram hotărâtă să nu mai las pe nimeni să ne des-partă, eram hotărâtă să ies la atac cu toate armele. și eram hotărâtă să înving. Așa că mi-am zis că nu câștig nimic dacă mi-o fac dușman pe mama lui Șerban. Nu avea niciun rost să mă arăt arțăgoasă, să mă cert cu ea. N-aș fi făcut altceva decât să înrăutățesc lucrurile. Mi-am zis că diplomația e cea mai bună armă, dar, mai presus de asta, șmecheria. Deci, după ce ne-am căsătorit și ne-am mutat în casa alor lui – o măsură provizorie, am zis noi, dar tot așa suntem și astăzi -, mi-am pus planul la bătaie. în primul rând, nu am intrat în conflict cu soacra mea, deși mi-a căutat nod în papură destul timp. De exemplu, de câte ori găteam, zicea:

— Lui Șerban nu-i place mâncarea așa de sărată, eu l-am învățat cu mâncare nesărată, că nu face bine la inimă. Tu de ce sărezi atât de tare friptura asta?

Nu i-am răspuns niciodată, deși mi-a stat pe limbă să-i zic vreo două. Nu mi-a fost ușor, închipuiți-vă pe cineva spunându-vă numai propoziția asta de câteva ori pe zi! Plus alte o mie de înțepături, cele mai multe gratuite.

— Draga mea, o să omori florile astea cu atâta udat. Nu vezi că băltește apa? Or să putrezească! Nici nu știi cât m-am chi-nuit să le prind! Speciile astea sunt rare, nu le-am cumpărat ca să le mătrășești tu…

Se ducea și golea farfurioarele ghivecelor, așa, ostentativ. Nimic nu era bine din ce făceam: cămășile nu erau călcate cum trebuie, rufele nu erau spălate bine, eram prea cochetă, prea-mi schimbam garderoba, prea-mi cumpăram multe lucruri. Dacă eu nu reacționam în niciun fel, nu la fel făcea și Șerban. El se certa cu ea, la început, nu-i permitea să mă jignească, dar, șmecheră, mama lui a adoptat o altă tactică. Nu mă critica decât atunci când nu era el de față. Iar eu cum nu reacționam, nu era niciun fel de conflict în casă. Dar atmosfera era tensionată.

știam, că dacă voia, putea picura venin în sufletul lui Șerban, oricând. Nu dintr-odată, ci încet, încet, cu picătura, până când avea să îl facă să mă vadă cu

alți ochi. Ochii ei. De aceea mi-am zis să acționez repede, cât nu reușea să-și bage ea nasul în căsnicia noastră. Două săptămâni m-am gândit cum să fac, ce să fac, dar într-o noapte m-am trezit din somn exclamând „evrika!” mai ceva ca Arhimede la vremea lui!

Găsisem soluția. Soacra mea e mare amatoare de horoscoape și tot felul de previziuni dintr-astea, astrologice. E cu toate zodiile la zi, știe cine cu cine se potrivește, și chiar crede în puterea influențelor astrale. Imediat după ce ne căsătoriserăm, îi scrisese unei astroloage, rugând-o să-i facă horoscopul. îi explicase că fiul i se căsătorise și că nu era mulțumită de nora ei. 0 ruga pe acea astroloagă să-i dea un sfat, să-i spună ce să facă și cum să se poarte cu mine. știu asta fiind-că, întâmplător, am dat peste scrisoare. Soacra mea fusese chemată la telefon și lăsase scrisoarea pe masă. Până s-a întors, am avut ocazia s-o citesc. N-a fost frumos, dar s-a dovedit a fi sănătos. Nu știam ce răspuns îi va da acea femeie, dacă într-adevăr îi va răspunde sau îi va arunca scrisoarea la coș. Dar m-am gândit – și gândul ăsta, v-am scris, a venit într-o noapte – că, dacă mă duc la acea astroloagă și o rog să întocmească un horoscop favorabil, nu am ce pierde. Decât, cel mult, un refuz. Așa că m-am prezentat la ușa acesteia.

— știți, am venit să vă rog ceva neobișnuit.

— Spuneți, nu vă sfiiți…

— Cu ceva timp în urmă, soacra mea v-a trimis o scrisoare prin care vă cerea un fel de consultație. Dacă să-și despartă sau nu fiul de mine.

Astrologa – o femeie de vreo cincizeci de ani, elegantă, frumoasă (îmi făcusem altă impresie despre ea, că trebuie să fie grasă, cu multe brățări, inele și cu părul vâlvoi) -, mi-a zâmbit și mi-a cerut câteva date suplimentare despre soțul meu.

— Fii liniștită, horoscopul pe care i-l voi trimite zilele acestea va fi favorabil căsniciei voastre. Astrele nu vă sunt potrivnice chiar în realitate. Atunci de ce să vă fie soacra, nu?

M-am întors liniștită acasă și am așteptat. într-adevăr, după vreo săptămână a sosit scrisoarea. N-am văzut-o, dar mi-am dat seama de asta după comportamentul soacrei mele. A devenit extrem de drăguță cu mine, nu mai avea nimic de crâcnit, era numai lapte și miere. Nici nu ziceai că în urmă cu ceva vreme tuna și fulgera. Deci, imediat după ce a primit scrisoarea, a venit la mine și mi-a zis:

— Andrado dragă, uite la ce m-am gândit: munciți amândoi de dimineața până seara, nu mai aveți timp să vă vedeți decât noaptea. Iar sâmbăta, duminica, nu știți ce să faceți mai întâi. Uite ce zic eu: duceți-vă și voi într-un weekend la munte, undeva, să fiți numai voi doi. Una e să fiți numai voi doi, alta e să fiu și eu pe aici, prin casă. Puțină intimitate nu v-ar strica. Deși nu poți spune că nu sunt discretă…

Da, știam cât de discretă era… Doar că nu intra peste noi la baie. Asta a fost prima schimbare, că ne-a trimis în weekend, ea care zicea ori de câte ori avea ocazia:

— Ar trebui să fiți mai ponderați, să nu mai cheltuiți atâția, bani pe filme, în oraș! Ce, nu puteți să stați sâmbăta la televizor, să vă uitați la HBO? Trebuie să vă duceți la nu știu ce terasă, să cheltuiți parale? Ar fi bine să mai puneți și voi un ban deoparte, să vă luați și voi o mașină…

Râdeam în barbă, căci știam de unde venea schimbarea asta. Până și Șerban  a sesizat-o și m-a întrebat:

— Dar ce-i cu mama? A căzut în cap? A lăsat-o memoria? Că e neobișnuit de drăguță…

— și-o fi dat seama că nu are de ce să se poarte urât, i-am răspuns eu, fără a-i dezvălui tertipul la care am recurs. Acum i-am mărturisit totul și ne amuzăm pe tema asta. Când o vedem pe „doamna zodiac” – așa-i zicem – supărată, nu ne putem abține să izbucnim în râs:

— Facem o vizită la astrologă?

Se subînțelege, o vizită la astrologă, să facă un horoscop care s-o înveselească. Așa am dat-o eu pe brazdă pe soacra mea. Recunosc că, luni în șir, m-am chinuit să-mi imaginez ce i-a scris femeia aceea în horoscop de s-a schimbat, așa cu o sută optzeci de grade. și am făcut un lucru urât: i-am scotocit printre hârtii și i-am găsit răspunsul: astrologa își făcuse mese-ria cu vârf și îndesat. Scria acolo că soacra mea e o femeie cu un caracter puternic, că

e altruistă, că are un suflet foarte bun, dar că în ultima perioadă sufletul ei se împotrivește la ceva. Fără temei. Că ar trebui să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru această împotrivire și să-și deschidă sufletul, să primească, să accepte acele ființe cărora li se împotrivește. Fiindcă, mai scria astrologa, de acele ființe sau de acea ființă depinde fericirea fiului său. Destinul fiului său se va îmbunătăți dacă ea o va accepta în viața ei pe acea persoană. Perioada aceasta benefică apărută în viața fiului său e unică, nu va mai apărea niciodată, după cum erau poziționate astrele. și multe alte sfaturi erau trecute acolo. Am așezat scrisoarea la loc cu mare grijă, ca să nu las vreun semn că am trecut pe acolo, și m-am declarat mulțumită de rezultat. Imediat, din camera cealaltă, am auzit vocea mieroasă a soacrei mele:

— Andrada, zi-mi, mamă, te rog, ce să gătesc pentru mâine? Nu vreau să te obosești atât de mult trebăluind prin bucătărie.

Karma se împarte în doi, între copil și mamă, zicea astrologa. Dacă soacra mea va fi mai deschisă, mai împăciuitoare, mai înțeleaptă, dacă se va ruga pentru păcatele ei, atunci fiului ei îi va merge foarte bine. Dar eu aș veni cu o completare: cu cât soacra mea va fi mai împăciuitoare, cu atât și eu voi fi mai fericită. Căci, de fapt, ce doresc eu? Să trăiesc alături de bărbatul iubit, să nu tremur de teamă că, într-o zi, soacra mea ne va despărți. Așa că nu cred că mă con-damnă nimeni că am recurs la această șmecherie pentru a-mi păstra căsnicia. Poate fi o soluție, pe care o recomand și altora, de aceea v-am și scris. A, dar am uitat să mai adaug ceva: în curând vom aveam un copil și cine credeți că s-a oferit să ni-l crească? Ați ghicit: soacra mea!

— Mânca-l-ar mama pe el de bebeluș! De-abia așteaptă bunica să-l plimbe cu căruciorul prin părculeț…

și uite-așa viața de coșmar pe care am dus-o un timp a devenit numai lapte și miere. Dacă îi port pică soacrei pentru câte mi-a făcut? Nici vorbă! Răsplata răbdării mele a fost pe deplin justificată.

Povestea de viață prezentată în acest material este ficțională. Unele întâmplări sunt inspirate din viața reală, dar numele personajelor și anumite aspecte au fost modificate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Știrileprotv.ro
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI