Plovdiv e al doilea oraș ca mărime din Bulgaria și unul dintre cele mai vechi din Europa și are 200 de situri arheologice. Amfiteatrul Roman datează din secolul II î.Hr., iar Biserica Sfântul Constantin şi Elena a fost construită în anul 337. Tot aici există Nebet Tepe, anticul oraș tracic cucerit de tatăl lui Alexandru cel Mare, rămășițele unui apeduct, temple și vile cu fresce.
Cunoscut ca ”orașul celor șapte coline”, pentru că este cocoțat pe dealuri, Plovdiv este situat în sudul Bulgariei, așezat pe cele două maluri ale râului Mariţa, la 390 de kilometri de Bucureşti. Cel mai apropiat aeroport este Sofia, la 145 de kilometri.
Ce puteți vizita în Plovdiv
Primele dovezi ale locuirii lui datează din neolitic, din mileniul VI î.Hr., fiind la origine un prosper oraş tracic. De-a lungul timpului a fost atacat sau cucerit de persani, greci, celţi, romani, goţi, huni, bulgari, slavi, vikingi, cruciaţi şi turci.
Istoria sa bogată este prezervată cu atenţie astăzi, iar turismul este una dintre cele mai înfloritoare ramurile ale economiei locale.
Printre atractiile turistice ale Plovdivului sunt Stadionul Roman, cea mai mare şi mai bine păstrată clădire romană din zona Balcanilor şi din Europa și alte ruine din perioada romană – Teatrul Antic, construit în perioada Împăratului Traian, Odeonul, Apeductul Roman.
Cine ajunge la Plovdiv trebuie să vadă şi Biserica Sfinții Constantin şi Elena, construită în anul 337, chiar de Împăratul Constantin.
Centrul Istoric este un superb labirint de străzi pavate cu piatră şi case construite conform arhitecturii tradiţionale bulgare şi turce.
Nebet Tepe, anticul oraș tracic cucerit de Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, care i-a schimbat numele în Philippopolis, este situat pe dealurile dimprejurul oraşului.
Kapana, ”cartierul” artistic din Centrul Vechi și locul unde se adună artizanii, este plin de cafenele, muzee, ateliere și baruri.
La Hisar Kapia, Poarta de Est a oraşului vechi, se ajunge de pe o străduță pietruită de lângă Biserica Constantin și Elena. Poarta de piatră este parte a sistemului de fortificație al vechiului Philippopolis.
Moscheea Djumaya este construită în secolul XIV de Sultanul Murad I, dupa cucerirea oraşului Adrianopole şi transformarea sa în capitala Imperiului Otoman, sub denumirea Edirne, fiind renovată un secol mai târziu de Murad II.
În oraş mai pot fi vizitate Muzeul de Arheologie, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie Naturală şi Planetariumul.