Ce scrie Biblia despre Înălțarea Domnului

Iisus s-a arătat apostolilor după Înviere timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer.  „Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu”.

Ultima apariție a lui Iisus se sfârșește prin intrarea ireversibilă a umanității sale în gloria dumnezeiască simbolizată de norul și cerul în care șade de acum înainte de-a dreapta lui Dumnezeu. În mod cu totul excepțional și unic, El i se va arăta lui Paul „ca unuia născut înainte de vreme” (1 Cor 15, 8). 

În cuvântul său către Maria Magdalena, Iisus i-a spus să meargă la frații lui și să le dea de veste că se va înălța. 

 „Încă nu m-am suit la Tatăl meu. Mergi la frații mei și spune-le: mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru” (In 20, 17). 

Evenimentul Înălțării marchează trecerea de la momentul important al învierii la alăturarea Sa de Tatăl Lui. 

De la Înălțare, Iisus a stat de-a dreapta Tatălui său, iar expresia a fost explicată de Sfântul Ioan Damaschinul.

„Prin dreapta Tatălui înțelegem slava și cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toți vecii ca Dumnezeu și consubstanțial Tatălui s-a așezat cu trupul după ce s-a întrupat și după ce trupul lui a fost preaslăvit”.

Semnificația Înălțării înseamnă împlinirea viziunii profetului Daniel despre Fiul lui Dumnezeu. 

„Și lui i s-au dat stăpânirea, slava și împărăția, și toate popoarele, neamurile și limbile îi slujeau lui. Stăpânirea lui este veșnică, stăpânire care nu va trece, iar împărăția lui nu va fi nimicită niciodată” (Dan 7, 14)

Ce semnifică Înălțarea Domnului 

Înălțarea Domnului se traduce prin începerea unui mod de viață a lui Hristos. Este o expresie a preamăririi cerești a Lui, învingând moartea și începând un nou mod de viață alături de Dumnezeu. 

Creștinii sărbătoresc Înălțarea la 40 de zile de la Învierea Domnului, fiind o sărbătoare extrem de importantă.

Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. 

Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt.

Înălțarea și Ziua Eroilor, celebrate în aceeași zi

Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este serbată și Ziua Eroilor. În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate.

La ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din țară sunt trase în semn de recunoștință pentru eroii care s-au sacrificat pentru țară. 

Catedrala Națională din București este ridicată și ea în memoria eroilor, primul dintre cele două hramuri fiind Înălțarea Domnului.

Potrivit relatărilor creștine, Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălțat la cer cu același trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat și apoi înviat. 

De Înălțare este ultima zi când se consumă ouă roșii
De Înălțare este ultima zi când se consumă ouă roșii

Înălțarea s-a petrecut în văzul oamenilor. După ce Hristos a ieșit pe străzile Ierusalimului alături de Sfinții Apostoli, el le-a spus oamenilor că a venit momentul despărțirii.

Au pornit spre muntele Măslinilor în grădina Ghetsimani și în fața a 500 de persoane, Iisus a început să se înalțe spre Cer. Se spune că a apărut deasupra pământului un nor luminos care îl înconjura. 

Săbătoarea Înălțării aduce o altă mare sărbătoare importantă pentru creștini: Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. 

Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine. Înălțarea Domnului este o piatră de hotar între perioada în care Hristos a predicat și începuturile erei creștinismului. 

În această zi, salutul între creștini este „Hristos S-a înălțat”, „Adevărat S-a înălțat!”. 

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Există câteva tradiții și obiceuri care se fac în ziua de Înălțare. În afara salutului menționat mai sus, de la Paște până la Ispas oamenii se salută cu „Hristos a înviat”, „Adevărat a înviat”, urmând ca la 40 de zile să schimbe forma salutului și să sărbătorească Înălțarea.

 • Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer
 • Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai
 • Vitele se bat cu leuștean ca să fie ferite de boli
 • În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă
 • Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi 
 • Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor
 • Împart lapte dulce, fiert cu pasat
 • Se fac pomeni pentru morți și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii
 • Se sfințesc plantele medicinale
 • La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
 • Această zi se mai numește în popor și Joia Iepelor. Gospodinele roșesc câteva ouă pentru această sărbătoare și le ciocnesc, spunând „Hristos s-a înălțat”- „Adevărat s-a înălțat!”

Rugăciune de Înălțare

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.

Rugăciune de Înălțarea Domnului
Rugăciune de Înălțarea Domnului

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământești şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului.

Să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău.

Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa foto: 123rf.com

„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
PARTENERI - GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Racheta rătăcită de China în spaţiu urmează să intre în atmosfera terestră duminică dimineață, potrivit ultimelor estimări
Observatornews.ro
Racheta rătăcită de China în spaţiu urmează să intre în atmosfera terestră duminică dimineață, potrivit ultimelor estimări
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Știrileprotv.ro
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. 'Motorul pur şi simplu a zburat'
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)