Sfaturi pentru a evita legumele potențial periculoase

Legumele și verdețurile cu frunze sunt o sursă comună de toxiinfecții alimentare, mai ales atunci când sunt consumate crude.

De fapt, fructele și legumele au provocat o serie de focare de otrăvire alimentară, în special salata verde, spanacul, varza, țelina și roșiile.

Legumele și plantele cu frunze verzi se pot contamina cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria. Acest lucru se poate întâmpla în diferite etape ale lanțului de aprovizionare.

Contaminarea poate apărea din apă murdară și deșeuri care se pot scurge în solul în care sunt cultivate fructele și legumele.

Poate apărea și din cauza echipamentelor de procesare murdare și a practicilor neigienice de preparare a alimentelor. Plantele cu frunze sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.

De fapt, între 1973 și 2012, 85% dintre focarele de toxiintoxicare alimentară din SUA care au fost cauzate de legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, salata verde și spanacul au provenit din meniurilor restaurantelor.

Pentru a minimiza riscul, spălați întotdeauna frunzele de salată bine înainte de a mânca. Nu cumpărați pungi de amestec de salată care conțin frunze stricate și moi și evitați salatele pregătite în prealabil care au fost lăsate la temperatura camerei.

UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”
Recomandări
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”

Vezi care sunt cele mai periculoase bacterii care pot contamina mâncarea.

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Este important să subliniem că, în general, gătirea adecvată a legumelor distruge sau reduce concentrațiile de substanțe toxice și face alimentele mai sigure pentru consum. De asemenea, este întotdeauna recomandabil să urmați practici de igienă alimentară adecvate pentru a preveni contaminarea și a asigura siguranța alimentelor.

Există anumite legume care pot conține substanțe nocive sau pot fi periculoase pentru consum atunci când nu sunt gătite corespunzător. Iată câteva exemple:

Vinetele

Această legumă este recomandată pentru numeroasele sale beneficii nutritive. Cu toate acestea, vinetele crude sau parțial gătite pot conține o substanță chimică care vă poate deranja sistemul digestiv. De asemenea, conține un alcaloid numit solanină, care poate fi toxic atunci când este consumat în doze mari. Vinetele tinere sau cele care au fost recoltate devreme conțin cantități mari din acest compus.. Consumul de vinete crude poate duce la probleme gastrointestinale și otrăvire cu solanină. Prin urmare, gătiți ÎNTOTDEAUNA vinetele în mod corespunzător!

Fasolea

Fasolea crudă conține fitohemaglutinină, o lectină toxică, și trebuie fiartă timp de minimum 10 minute înainte de utilizare în orice rețetă. De fapt, gătirea lentă a fasolei crude, care nu a fost fiartă, multiplică toxicitatea.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Fasolea crudă a ucis șobolani în testele de laborator. De fapt, la fel ca și în cazul glutenulului, dietele de evitare care vizează lectine precum fitohemaglutinina încep să câștige popularitate.

Ciupercile

Ciupercile din magazinul alimentar sunt inofensive, desigur. Dar chiar și acestea trebuie să fie bine preparate termic. Dar, odată cu creșterea popularității ciupercilor sălbatice, este important să ne amintim că unele ciuperci pot ucide dintr-o singură mușcătură. Dacă nu ești un expert sau nu ai adus unul cu tine, nu gusta nimic până nu ești sigur.

Ciupercile sunt sănătoase, fără îndoială. Cu toate acestea, consumul de ciuperci crude poate fi dur asupra sistemului digestiv. Unele soiuri de ciuperci pot avea un efect negativ asupra sănătății generale dacă sunt consumate crude. Gătitul va ajuta la descompunerea acestor compuși nocivi.

Verdețurile și salatele

Legumele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Legumele cu frunze cum ar fi salata verde, spanacul, varza, varza kale oferă nutrienți foarte valoroși pentru sănătate.

Dar plantele cu frunze verzi, ca și alte legume și fructe, sunt uneori contaminate cu germeni dăunători. Spălarea verdețurilor cu frunze nu elimină toți microbii. Acest lucru se întâmplă pentru că germenii se pot lipi de suprafața frunzelor și chiar pot intra în interiorul lor. Dacă mănânci verdețuri cu frunze contaminate fără a le găti mai întâi, cum ar fi într-o salată sau pe un sandviș, s-ar putea să te îmbolnăvești.

Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”

Pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi:

  • Spălați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun înainte și după prepararea verdețurilor cu frunze.
  • Scapă de orice frunze rupte sau stricate ori de altă culoare. De asemenea, scăpați de frunzele exterioare de varză și capete de salată, deoarece este posibil să aibă mai multă murdărie și germeni pe ele.
  • Clătiți frunzele rămase sub jet de apă. Folosiți-vă mâinile pentru a le freca ușor pentru a ajuta să scăpați de microbi și murdărie.
  • Uscați verdeața cu o cârpă curată sau un prosop de hârtie.
  • Puneți la frigider produsele gătite sau tăiate, inclusiv salatele.

Sparanghel

Sparanghelul este bogat în compuși care luptă împotriva cancerului. A le consuma crud nu ți-ar face rău. Cu toate acestea, este recomandat să-l gătiți mai întâi. În acest fel organismul tău va putea absorbi mai bine valoarea nutritivă a sparanghelului.

Boabele de sparanghel nu le vei vedea niciodată într-un magazin alimentar, dar în afară de tulpinile sigure, planta de sparanghel produce și fructe roșii, care sunt otrăvitoare. Deci, dacă vă aflați vreodată într-o fermă de sparanghel, nu mâncați fructele – chiar și o mână vă va face să vomitați.

Yuca (cassava)

Rădăcina de manioc, cunoscută și sub numele de Yuca, este un aliment de bază pentru peste jumătate de miliard de oameni și una dintre cele mai rezistente la secetă și dăunători surse de carbohidrați din tropice. Și de ce este atât de rezistentă la dăunători, vă întrebați?

Maniocul, în special maniocul amar, conține cianură și trebuie să fie procesat înainte de consum. Chiar și înmuierea produsului pentru câteva ore va face diferența. În caz contrar, maniocul amar neprocesat poate ucide dacă este consumat în cantități suficient de mari.

Varza de Bruxelles

Nu ți-ai dori niciodată să vezi ce se întâmplă cu sistemul tău digestiv dacă le mănânci crude. Această legumă vă poate afecta tractul digestiv și poate provoca suferință din cauza balonării excesive. Dacă nu vrei să le gătești prea mult, le poți amesteca cu puțin ulei de măsline și sare într-o tigaie și se pot căli puțin. Astfel vei putea savura aroma lor și vei obține beneficii maxime pentru sănătate și nu va suferi nici cu tractul digestiv.

Broccoli si conopida

Aceste legume crucifere ar putea foarte neplăcute din cauza problemelor digestive pe care le pot provoca. Prepararea lor ușoară la aburi sau sotarea acestora într-o tigaie cu puțin ulei poate fi de ajutor pentru a le face mai moi și ușor de digerat.

Spanac

Probabil spanacul este una dintre cele mai consumate și apreciate verdețuri. Vedem tot timpul spanac crud în salate. Ei bine, spanacul nu este printre acele legume periculoase dacă este consumat crud, însă necesită precauții în ceea ce privește spălarea lui. În plus, gătitul ajută la eliberarea conținutului său de fier și magneziu, care este o opțiune mult mai sănătoasă pentru tine.

Cartofi verzi încolțiți

Banalul cartof, o legumă importantă în alimentația lumii, cu siguranță nu este toxic. Dar un cartof uitat în cămară va deveni în cele din urmă verde pe alocuri, sau chiar va încolți. Atunci se dezvoltă solanină și poate să devină toxic.

Aruncați (sau plantați!) cartofii verzi sau încolțiți. În caz contrar, riscați cel puțin o dereglare gastro-intestinală, dacă nu mai rău.

Frunze de rubarbă

Rubarba este o tulpină acrișoară, roșie, asemănătoare țelinei, folosită cel mai des în deserturi. Tulpinile de rubarbă sunt un ingredient grozav, dar evitați frunzele: sunt bogate în acid oxalic, care provoacă insuficiență renală. Doar 25 de grame de acid oxalic ar ucide, dar ar trebui să mănânci 11 kilograme de frunze de rubarbă pentru asta.

Fasole de Lima crudă

Fasolea Lima conține o toxină numită limarină, care este neutralizată doar prin gătirea fasolei timp de 15 minute. Nu fi tentat să arunci boabe de lima crude pe salate și nu gătiți fasole crudă fără să fiarbă bine mai întâi. Limarina este fatală la doze mari, dar chiar și câteva boabe de lima crude pot provoca tulburări gastro-intestinale.

De ce este periculos orezul negătit

Chiar dacă nu se numără printre acele legume periculoase negătite, pentru că nu este o legumă, ci o cereală, este bine să știm câteva lucruri importante despre orez.

Orezul este unul dintre cele mai vechi cereale și un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Cu toate acestea, este un aliment cu risc ridicat atunci când vine vorba de toxiinfecții alimentare.

Orezul negătit poate fi contaminat cu spori de Bacillus cereus, o bacterie care produce toxine care provoacă toxiinfecții alimentare.

Acești spori pot trăi în condiții uscate. De exemplu, pot supraviețui într-un pachet de orez negătit în cămară.

Dacă orezul gătit este lăsat să stea la temperatura camerei, acești spori cresc în bacterii care se dezvoltă și se înmulțesc în mediul cald și umed. Cu cât orezul este lăsat mai mult timp la temperatura camerei, cu atât este mai probabil să fie periculos de consumat.

Pentru a reduce riscul, serviți orezul imediat ce a fost gătit și păstrați la rece restul de orez, cât mai repede posibil după gătit. Când reîncălziți orezul gătit, asigurați-vă că este fierbinte.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (21)

Zamolxis_1   •   20.01.2024, 19:01

Am citit cu mare interes acest articol si chiar pot spune ca ma ajuta sa schimb anumite obiceiuri alimentare care, fara sa stiu, imi faceau rau! Multumesc!

andreea28s   •   12.01.2024, 11:04

foarte interesant si util acest articol

Andreeafunduc   •   29.12.2023, 15:38

Despre unele din ele chiar nu stiam

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
FANATIK.RO
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
FANATIK.RO
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Știrileprotv.ro
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Observatornews.ro
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI