Istoria micilor 

Rețeta de bază pentru mici își are originea în Balcani, venind din Serbia cu influență otomană. Ei se întâlnesc și în Turcia sau Grecia, de unde au fost preluați de bucătăria românească.

Ei au fost prima oară oferiți în 1902 la restaurantul Caru cu bere din București și conțineau doar carne de vită. Sunt mai multe rețete pentru mititei, existând multe variații în pregătirea lor în funcție de regiunile din țară. 

Pe vremuri, ei se făceau din carne de vacă sau de oaie, amestecate cu carne de porc, sare și bicarbonat de sodiu, usturoi, condimente precum cimbru, ienibahar, coriandru, chimion, anason, zeamă de carne de vită, apă minerală și puțin suc de lămâie.

Se face o supă concentrată din oase de vită care scade mult, iar carnea se frământă bine după ce e trecută de două ori prin mașina de tocat.

Se adaugă bicarbonat, apă minerală și zeamă de lămâie. Apoi, supa și mujdeiul. Se lasă la răcit și apoi se frământă pasta cu restul de supă.

Rețete de mici de casă 

Mici cu vită și porc 

Ingrediente

  • 700 g pulpă de vită
  • 300 g piept de porc gras
  • 20 g sare
  • 1 linguriță piper
  • 1 lingură cimbru
  • 5 boabe yenibahar
  • 1/2 linguriță boabe de coriandru
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 7 căței de usturoi
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu 
  • 300 ml supă din oase de vită
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Întâi, curăță carnea de pielițe, membrane și os, dacă au. Taie toată carnea în cubulețe și dă-o prin mașina de tocat de două ori. Tot prin mașină poți da și usturoiul curățat. 

Condimentele boabe se zdrobesc până devin praf și se amestecă cu celelalte. Pune pasta de carne într-un mixer ca să fie frământată. Pune condimentele peste carne și bicarbonatul de sodiu, apoi începe frământarea, pe care o poți face și manual. Poți începe să adaugi supa de oase răcită, puțin câte puțin. 

Mici făcuți în casă, serviți cu muștar
Mici făcuți în casă, serviți cu muștar

Când pasta a devenit foarte omogenă, o poți acoperi cu o folie alimentară și o poți pune la frigider pentru măcar o zi. Apoi, scoate carnea cu 30 de minute înainte de a o folosi.  Unge-ți mâinile cu ulei și începe să formezi mititeii pe care îi pui într-o tavă unsă cu ulei. Apoi, lași tava la rece până ce sunt gata să fie gătiți. Îi prăjești în tigaie sau pe grătar, întorcându-i des până sunt gata. 

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Mici de porc și oaie 

Ingrediente 

  • 200 g carne tocată din pulpă de porc
  • 800 g carne tocată de pulpă de oaie cu grăsime
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 200 g slănină de oaie
  • 300 ml apă minerală
  • 20 g sare
  • piper
  • boia dulce
  • 1 vârf de cuțit de chimen măcinat
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • 6 boabe de ienibahar
  • câteva bobițe de coriandru
  • 1 căpățână de usturoi

Mod de preparare

Toată carnea se trece de două ori prin mașină, apoi se pun condimentele boabe zdrobite, apoi usturoiul curățat și pisat fin, bicarbonatul, puțină zeamă de lămâie și se frământa cam 30 de minute adăugând apă minerală puțin câte puțin. 

Mai frământă puțin, ori cu mâna ori cu un robot de bucătărie sau cu un mixer. Poți prăji o bucățică mică ca să îi guști de condimente. 

Acoperi amestecul și îl lași la frigider câteva zile. Scoți carnea, o lași 30 de minute la odihnit, apoi formezi mititeii cu mâinile unse cu ulei și îi pui într-o tavă. Îi gătești pe grătar și îi servește cu cartofi prăjiți, muștar și o bere rece. 

Mici cu vită și oaie 

Ingrediente

  • 500 g carne de vită grasă
  • 500 g carne de oaie grasă
  • 30 g usturoi
  • 100 ml supă de oase de vită
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 10 g sare
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță piper
  • 1/2 linguriță cimbru
Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”
Recomandări
Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”

Carnea se amestecă cu condimentele și cu bicarbonatul, dar și cu usturoiul bine pisat și se lasă la frigider pentru o zi sau două. 

Apoi, se trece prin mașina de tocat și se amestecă cu supa de vită. Se frământă bine cu mâna și se lasă la odihnit câteva ore, apoi se prăjesc și se servesc. 

Mici – rețeta originală 

Ingrediente 

  • 1 kg ceafă de vacă
  • 8 grame de piper proaspăt măcinat
  • 12 grame de cimbru uscat 
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt 
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion pisat mărunt 
  • 1 gram de anason stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie 1
  • 1 lingură de ulei
  • 1 căpăţână usturoi

Mod de preparare

Se dă de două ori carnea prin mașina de tocat. Dacă ai carne prea slabă, adaugă seu de vacă sau de oaie, cam 100 de grame la un kilogram de carne. Fierbe o supă din oase de vacă cu măduvă care scade mult. 

Pregătești mirodeniile și le pisezi pe toate, împreună cu usturoiul. Frămânți carnea cu condimentele și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se pune jumătate din supa de vacă și se freacă bine. 

Lași la frigider o noapte, apoi pui cealaltă jumătate de supă și continui să frămânți. Se formează micii cu ulei și se prăjesc pe grătar întorcându-se de trei ori până sunt făcuți în totalitate. 

Mici din pulpă de vită

Ingrediente:

  • 1 kg pulpă de vită
  • 250 ml supă de oase de vită
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • ½ linguriță ienibahar măcinat
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de ulei
  • 7 căței de usturoi mari (sau mai mult, dupa gust)

Mod de preparare:

Carnea se toacă și se frământă cinci minute, cu supă și restul ingredientelor. Compoziția se dă la frigider minimum două-trei ore, pentru a se odihni. Formează micii cu mâinile umede și pune-i pe grătarul încins, întorcându-i din când în când.

Trucuri pentru mici perfecți de fiecare dată

  • Folosește carne proaspătă și de calitate
  • Ai grijă să ții micii 30 de minute la temperatura camerei înainte să îi gătești
  • Jarul este perfect atunci când cărbunii s-au acoperit cu un strat de cenușă
  • Ai grijă ca grătarul să nu facă flăcări
  • Întoarce-i de trei ori pe grătar și când crezi că s-au făcut, încearcă unul să vezi dacă e gătit în interior
  • Stropește jarul cu apă dacă grăsimea din mici aprinde flăcările. Lasă micii să se coacă suficient timp 
  • Mititeii se pun pe grătar la final, după cărnurile de porc și pui, dar înainte de legume
  • Folosește supă de vită la formarea micilor, dacă îi faci acasă
  • Îndreaptă-te spre o măcelărie bună, dacă vrei să cumperi mici
  • Ai grijă să folosești suficientă grăsime pentru pasta de mici
  • Unge micii cu ulei ca să nu se lipească de grătar. 

Sfaturi pentru prepararea celor mai delicioși mici de casa

  • Micii trebuie să se topească în gură, să fie suculenți, fragezi și cu o textură nu foarte elastică. Poți obține toate aceste efecte, folosind carne de vita tocata, neaparat cu grăsime, precum cea din zona pulpei sau, și mai bine, în combinatie cu carne de miel sau oaie. Specialistii spun că proportia de grăsime din compozitia de mici trebuie să fie măcar de 20%, pentru că aceștia să nu se usuce în timpul preparării termice. Procentul de grăsime mai poate fi acoperit, în funcție de gusturi, și cu seu de oaie Mai poti prepara mici piept de porc, în amestec cu vita ori doar din pulpă de oaie, iar mai nou, și vegetarienii se pot bucura de acest preparat, de exemplu, în versiuni din soia sau proteină de mazăre.
  • Usturoiul trebuie să fie folosit din belșug, pentru că acesta asigură binecunoscuta aroma. Se recomandă o cantitate de circa 10 cîței de usturoi medii, la un kilogram de carne.
  • Condimentele sunt si ele importante, esentiale fiind sarea și piperul proaspăt macinat, dar și cimbrul uscat. În funcție de gust, se mai pot folosi boabe de ienibahar, coriandru, boia, chimen și anason, proaspăt zdrobite, dar și fulgi de ardei iute, pentru o notă și mai picantă.
  • Pasta de mici și restul ingredientelor se frământă cu mână, timp de cel puțin 10 minute, însă, dacă acest lucru ți se pare greu, poți folosi un robot de bucătarie. Poți pune la frământat fie apă rece ca gheața, fie supă de oase, cam un sfert de litru la un kilogram de carne. Trebuie să amesteci până ce compoziția devine netedă și fină. Carnea se pune la rece, la frigider, timp de câteva ore, dar compoziția se poate face și de pe o zi pe alta. Aceeași pastă de mici se poate păstra și la congelator, însă se va scoate din frigider cu cel puțin trei ore inainte de prepararea termică.
  • Formează batoanele din carne cu mâna umezită sau te poți ajuta de un pos făcut dintr-o banală pungă de plastic. Mititeii trebuie să fie suficient de groși, pentru a nu se usca pe grătar, de aproximativ 3-4 centimetri, iar lungimea este după preferințe, între 7 și 10 centimetri.
  • Grătarul se unge cu grăsime, pentru ca micii să nu se lipească, și trebuie să fie foarte bine încins. Mititeii se întorc pe toate părțile, pentru a se găti bine, dar doar când se desprind ușor de grătar.
  • Garnitura clasică este extrem de simplă, pentru a nu diminua din aromele puternice ale micilor. Ai nevoie doar de o bucată de pâine proaspată și un muștar, clasic sau iute.

Poți servi mititeii alături de salate de primăvară delicioase

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

Roxana22 11.09.2023, 14:35

retete excelente

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.