Istoria micilor 

Rețeta de bază pentru mici își are originea în Balcani, venind din Serbia cu influență otomană. Ei se întâlnesc și în Turcia sau Grecia, de unde au fost preluați de bucătăria românească.

Ei au fost prima oară oferiți în 1902 la restaurantul Caru cu bere din București și conțineau doar carne de vită. Sunt mai multe rețete pentru mititei, existând multe variații în pregătirea lor în funcție de regiunile din țară. 

Pe vremuri, ei se făceau din carne de vacă sau de oaie, amestecate cu carne de porc, sare și bicarbonat de sodiu, usturoi, condimente precum cimbru, ienibahar, coriandru, chimion, anason, zeamă de carne de vită, apă minerală și puțin suc de lămâie.

Se face o supă concentrată din oase de vită care scade mult, iar carnea se frământă bine după ce e trecută de două ori prin mașina de tocat.

Se adaugă bicarbonat, apă minerală și zeamă de lămâie. Apoi, supa și mujdeiul. Se lasă la răcit și apoi se frământă pasta cu restul de supă.

Rețete de mici de casă 

Mici cu vită și porc 

Ingrediente

  • 700 g pulpă de vită
  • 300 g piept de porc gras
  • 20 g sare
  • 1 linguriță piper
  • 1 lingură cimbru
  • 5 boabe yenibahar
  • 1/2 linguriță boabe de coriandru
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 7 căței de usturoi
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu 
  • 300 ml supă din oase de vită

Întâi, curăță carnea de pielițe, membrane și os, dacă au. Taie toată carnea în cubulețe și dă-o prin mașina de tocat de două ori. Tot prin mașină poți da și usturoiul curățat. 

Exclusiv | 55 zile de izolare în Shanghai. Viața unui român în orașul în care oamenii cu Covid sunt luați din stradă și trimiși în centre de carantinare
Recomandări
Exclusiv | 55 zile de izolare în Shanghai. Viața unui român în orașul în care oamenii cu Covid sunt luați din stradă și trimiși în centre de carantinare

Condimentele boabe se zdrobesc până devin praf și se amestecă cu celelalte. Pune pasta de carne într-un mixer ca să fie frământată. Pune condimentele peste carne și bicarbonatul de sodiu, apoi începe frământarea, pe care o poți face și manual. Poți începe să adaugi supa de oase răcită, puțin câte puțin. 

Mici făcuți în casă, serviți cu muștar
Mici făcuți în casă, serviți cu muștar

Când pasta a devenit foarte omogenă, o poți acoperi cu o folie alimentară și o poți pune la frigider pentru măcar o zi. Apoi, scoate carnea cu 30 de minute înainte de a o folosi.  Unge-ți mâinile cu ulei și începe să formezi mititeii pe care îi pui într-o tavă unsă cu ulei. Apoi, lași tava la rece până ce sunt gata să fie gătiți. Îi prăjești în tigaie sau pe grătar, întorcându-i des până sunt gata. 

Mici de porc și oaie 

Ingrediente 

  • 200 g carne tocată din pulpă de porc
  • 800 g carne tocată de pulpă de oaie cu grăsime
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 200 g slănină de oaie
  • 300 ml apă minerală
  • 20 g sare
  • piper
  • boia dulce
  • 1 vârf de cuțit de chimen măcinat
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • 6 boabe de ienibahar
  • câteva bobițe de coriandru
  • 1 căpățână de usturoi
De ce ne fascinează că Maia Sandu călătorește cu low-cost-ul și ce declara lidera de la Chișinău acum trei ani, la Iași
Recomandări
De ce ne fascinează că Maia Sandu călătorește cu low-cost-ul și ce declara lidera de la Chișinău acum trei ani, la Iași

Mod de preparare

Toată carnea se trece de două ori prin mașină, apoi se pun condimentele boabe zdrobite, apoi usturoiul curățat și pisat fin, bicarbonatul, puțină zeamă de lămâie și se frământa cam 30 de minute adăugând apă minerală puțin câte puțin. 

Mai frământă puțin, ori cu mâna ori cu un robot de bucătărie sau cu un mixer. Poți prăji o bucățică mică ca să îi guști de condimente. 

Acoperi amestecul și îl lași la frigider câteva zile. Scoți carnea, o lași 30 de minute la odihnit, apoi formezi mititeii cu mâinile unse cu ulei și îi pui într-o tavă. Îi gătești pe grătar și îi servește cu cartofi prăjiți, muștar și o bere rece. 

Mici cu vită și oaie 

Ingrediente

  • 500 g carne de vită grasă
  • 500 g carne de oaie grasă
  • 30 g usturoi
  • 100 ml supă de oase de vită
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 10 g sare
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță piper
  • 1/2 linguriță cimbru

Carnea se amestecă cu condimentele și cu bicarbonatul, dar și cu usturoiul bine pisat și se lasă la frigider pentru o zi sau două. 

Apoi, se trece prin mașina de tocat și se amestecă cu supa de vită. Se frământă bine cu mâna și se lasă la odihnit câteva ore, apoi se prăjesc și se servesc. 

Variola maimuței se extinde în Europa. Franța și Germania au anunțat azi primele cazuri
Recomandări
Variola maimuței se extinde în Europa. Franța și Germania au anunțat azi primele cazuri

Mici – rețeta originală 

Ingrediente 

  • 1 kg ceafă de vacă
  • 8 grame de piper proaspăt măcinat
  • 12 grame de cimbru uscat 
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt 
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion pisat mărunt 
  • 1 gram de anason stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie 1
  • 1 lingură de ulei
  • 1 căpăţână usturoi

Mod de preparare

Se dă de două ori carnea prin mașina de tocat. Dacă ai carne prea slabă, adaugă seu de vacă sau de oaie, cam 100 de grame la un kilogram de carne. Fierbe o supă din oase de vacă cu măduvă care scade mult. 

Pregătești mirodeniile și le pisezi pe toate, împreună cu usturoiul. Frămânți carnea cu condimentele și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se pune jumătate din supa de vacă și se freacă bine. 

Lași la frigider o noapte, apoi pui cealaltă jumătate de supă și continui să frămânți. Se formează micii cu ulei și se prăjesc pe grătar întorcându-se de trei ori până sunt făcuți în totalitate. 

Trucuri pentru mici perfecți de fiecare dată

  • Folosește carne proaspătă și de calitate
  • Ai grijă să ții micii 30 de minute la temperatura camerei înainte să îi gătești
  • Jarul este perfect atunci când cărbunii s-au acoperit cu un strat de cenușă
  • Ai grijă ca grătarul să nu facă flăcări
  • Întoarce-i de trei ori pe grătar și când crezi că s-au făcut, încearcă unul să vezi dacă e gătit în interior
  • Stropește jarul cu apă dacă grăsimea din mici aprinde flăcările. Lasă micii să se coacă suficient timp 
  • Mititeii se pun pe grătar la final, după cărnurile de porc și pui, dar înainte de legume
  • Folosește supă de vită la formarea micilor, dacă îi faci acasă
  • Îndreaptă-te spre o măcelărie bună, dacă vrei să cumperi mici
  • Ai grijă să folosești suficientă grăsime pentru pasta de mici
  • Unge micii cu ulei ca să nu se lipească de grătar. 

Poți servi mititeii alături de salate de primăvară delicioase

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune un grec mutat în România despre românce: „Poate nu sunt cele mai frumoase din lume, dar...”
GSP.RO
Ce spune un grec mutat în România despre românce: „Poate nu sunt cele mai frumoase din lume, dar...”
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Playtech.ro
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Variola maimuţei: cât de letală este boala care se răspândeşte tot mai rapid în lume
Observatornews.ro
Variola maimuţei: cât de letală este boala care se răspândeşte tot mai rapid în lume
Horoscop 21 mai 2022. Fecioarele sunt chemate, fie că vor, fie că nu, să facă un pas în față, să arate ce pot în cadrul echipei
HOROSCOP
Horoscop 21 mai 2022. Fecioarele sunt chemate, fie că vor, fie că nu, să facă un pas în față, să arate ce pot în cadrul echipei
O femeie a fost bătută cu sălbăticie de un bărbat furios, într-un supermarket din Maramureș
Știrileprotv.ro
O femeie a fost bătută cu sălbăticie de un bărbat furios, într-un supermarket din Maramureș
VIDEO | O sportivă rusă a avut un discurs şocant chiar în faţa lui Vladimir Putin. Episodul a făcut înconjurul lumii
Orangesport.ro
VIDEO | O sportivă rusă a avut un discurs şocant chiar în faţa lui Vladimir Putin. Episodul a făcut înconjurul lumii
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“
PUBLICITATE
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“