Cuprins:
Trucuri pentru cârnaţi gustoşi de porc făcuţi în casă
Dacă ai posibilitatea, alege carne proaspătă de la animale crescute în gospodărie. Este o mare diferenţă faţă de porcii crescuţi cu concentrate. Carnea animalelor crescute la ţară este, în general, mai închisă la culoare şi are o consistenţă mai tare.
Foloseşte o boia de ardei afumată. Aceasta va da cârnaţilor o aromă naturală de fum. Pentru a le spori aroma, adaugă în amestec câteva boabe de enibahar zdrobite şi o lingură de boabe de coriandru pisate.
Alege cu grijă intestinele. Să fie cât mai subţiri, fiindcă şi cârnaţii se vor găti mai bine şi vor fi mai gustoşi.
E preferabil să iei intestine deja curăţate. Dacă trebuie să le cureţi, foloseşte coada unei linguri de lemn pe un tocător.
Pentru a înlătura mirosul urât al intestinelor, pune-le 30 de minute în puţină apă rece cu sare şi câteva boabe de piper.
Înainte de a afuma cârnaţii lasă-i la scurs 2-3 zile. Afumă-i cu fum rece. Foloseşte lemn fără răşini (fără conifere). Cele mai potrivite esenţe sunt cele de fag, stejar, prun, măr şi cireş.
Reţetă de cârnat de porc
Ingrediente
- 5 kg de carne (fleică, pulpă de porc, puţină slăninuţă)
- circa 10 metri de intestine subţiri
- 2-3 linguri de sare
- piper
- o lingură şi jumătate boia de ardei dulce
- o jumătate lingură de boia de ardei iute
- două căpăţâni de usturoi
Mod de prepaprare
Carnea se spală, se taie cuburi, apoi se dă prin maşina de tocat. Se curăţă usturoiul şi se pisează. Într-o cratiţă mai mare se pun carnea tocată, usturoiul, sare şi piper după gust, boia de ardei dulce şi iute.
Se amestecă totul bine şi se bagă carnea cam o oră la frigider ca să se pătrundă de aromele mirodeniilor.
Se spală intestinele şi se umplu cu apă pentru a vedea dacă au găuri. Se ataşază ustensila pentru cârnaţi la maşina de tocat şi se pune maţul, iar la capăt se face un nod.
Se pune carne în maşina de tocat, apoi se învârte, în timp ce altcineva ţine de capătul maţului pentru a fi umplut mai uşor. Se continuă umplerea maţului până se termină toată compoziţia de carne.
Se întrerup intestinele în funcţie de dimensiunea dorită şi se leagă la capete. Peste noapte se atârnă pe o bară de lemn la loc răcoros sau se pun în frigider.
Reţetă de cârnaţi de casă afumaţi, de porc
Ingrediente
- 1 kg carne de porc
- 400 g slănină
- 1 lingurita sare
- cimbru
- piper
- usturoi după gust
- maţe de cârnaţi
Mod de prepaprare
Se trec prin maşina de tocat carnea şi slănina. Se adaugă condimentele, usturoiul pisat şi apoi se umplu maţele. Se leagă la capete şi se înţeapă cârnaţii din loc în loc.
Se afumă la fum cald, făcut din lemne de esenţă tare. Se ţin la fum circa 2 ore, în funcţie de gust, apoi se scot la aer şi se lasă măcar 3 zile. Sursa: reţete.unica.ro
Iată și cum îți ies cei mai buni carnati de Craciun