Dacă îți dorești o călătorie altfel atunci nu trebuie să lipsească de pe lista cu obiectivele turistice pe care ți-ai propus să le vizitezi pentru că, te asigurăm, efortul de a te afla în casa zeilor olimpieni va merita.

Ce este Muntele Olimp

Muntele Olimp (n.n. – în limba greacă Όλυμπος, Ólympos, uneori trecut pe hărți și ca Óros Ólimbos) este cel mai înalt munte din Grecia. Cel mai înalt vârf este Mytikas, adică „Nasul”, altitudinea maximă a acestuia fiind de aproximativ 2.917 metri. Ca fapt interesant, acesta a fost cucerit pentru prima dată la 2 august 1913 de către doi alpiniști de origine elvețiană, sub îndrumarea ghidului local Christos Kakalos. Acesta a fost ghidul oficial până la moartea sa, în 1976. Se estimează că, anual, peste 10.000 de oameni urcă pe Muntele Olimp, cei mai mulți ajungând doar până pe vârful Skolio (2.904 m).

Datorită faptului că baza muntelui se află la nivelul mării, Olimpul este considerat și unul dintre cei mai înalți munți din Europa din punct de vedere topometric (diferența relativă dintre vârf și poalele muntelui). Acesta este localizat în Grecia continentală, în provincia Thessalia, la granița cu Macedonia de Nord, foarte aproape de Marea Egee și la aproximativ 100 de kilometri distanță de Salonic, al doilea oraș ca mărime al țării. Cel mai apropiat oraș de Muntele Olimp și, totodată, principalul punct de acces către traseele montane este Litochoro, supranumit și „Orașul Zeilor”.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Numele Olimp este destul de popular pentru această formă de relief. În afară de muntele grecesc, mai există și alți munți care poartă această denumire în Cipru, în SUA, în statele Utah, Washington și în California, lângă San Francisco. În limba greacă, numele înseamnă „plin de lumină”, fiind analog cerului, locuit de zei, semizei, copiii zeilor și servitorii acestora.

Muntele Olimp, inclus în patrimoniul UNESCO

La poalele Muntelui Olimp, la Marea Egee, mai exact pe Riviera Olimpului, există mai multe stațiuni renumite, care își așteaptă an de an turiștii care sosesc din toate colțurile lumii, inclusiv din România. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Paralia Katerini, Nei Pori, Olympic Beach, Platamonas. De asemenea, există și numeroase așezări cu o istorie străveche, care au păstrat până în zilele noastre aspectul de odinioară și continuă tradițiile care datează de mii de ani.

Muntele Olimp - Imagine cu un grup de turişti care urcă pe Muntele Olimp.
Cel mai înalt vârf al Muntelui Olimp este Mytikas (2.917m)

Legendarul munte face parte din Parcul Național Olimp, care a fost înființat în 1938. Datorită importanței sale naturale și culturale, a fost recunoscut drept Rezervație a Biosferei de către UNESCO în 1981. Vorbim despre un sit în care protejarea mediului are loc în armonie cu dezvoltarea socială și economică a comunităților din zonă, scrie site-ul Greece Holiday.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Parcul Muntelui Olimp se întinde pe o suprafață de aproximativ 120 km2, are 52 de vârfuri și deține un patrimoniu floristic și faunistic cu adevărat unic. Pe lângă cele peste 1.500 de tipuri de plante, aici se regăsește și o primă zonă de foioase veșnic verzi, la care se adaugă pădurile de fag, brad și conifere și pajiștile neîmpădurite de munte înalt. În ceea ce privește fauna sălbatică, aici pot fi găsite peste 30 de specii de mamifere și sute de specii de păsări, reptile, insecte și fluturi.

Rolul Muntelui Olimp în mitologia greacă

În mitologia greacă, Muntele Olimp era considerat „muntele sacru al zeilor” și era un teritoriu inaccesibil ființelor umane muritoare. Era sălașul zeilor olimpieni Zeus, Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Demetra, Hera, Hefaistos, Hermes, Hestia și Poseidon. Legendele spun ca Zeus ar fi aruncat cu fulgere de pe cele mai înalte vârfuri de pe Olimp, iar câteodată, zeii luau diferite înfățișări și coborau printre pământeni. Toți cei 12 zei ai Olimpului se hrăneau cu ambrozie, beau nectar, iar lira lui Apollo ar fi fost instrumentul muzical care le anima petrecerile.

Mențiuni despre Muntele Olimp apar în diverse opere celebre precum Iliada lui Homer, în timp ce drumețiile pe acest munte ar fi fost interzise în vremurile străvechi, fiind considerat pământ sacru. În Iliada lui Homer se menționează faptul că Olimpul se află mult deasupra tuturor munților, nefiind însă vorba de Rai. Potrivit Wikipedia, într-un pasaj din Iliada, Zeus le vorbește celorlalți zei despre „cel mai înalt vârf al Olimpului cu multe vârfuri”. Tot în epopeea lui Homer, însă, Poseidon amintește că el este stăpânul mărilor, Hades al morții, iar Zeus al cerurilor, însă Olimpul este comun celor trei zei olimpieni.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Secretele Muntelui Olimp

Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că niciodată nu au fost descoperite urme ale civilizației divine de pe Muntele Olimp, dar există numeroase relatări istorice care fac referire la fenomene stranii, inexplicabile, care se produceau în Antichitate în vârful muntelui. Și aici ne referim la mingi de foc, sunete asurzitoare sau lumini orbitoare, fenomene stranii care însoțesc cele mai interesante fapte despre istoria legendarului munte grecesc.

Acest legendar munte nu este legat doar de Grecia Antică, ci și de figura carismaticului războinic Alexandru al III-lea Macedon, cunoscut și sub numele de „cel Mare” și Alexandru Anihilatorul, care a vizitat orașul Dion de la poalele Olimpului, înainte de a începe faimoasa campanie de cucerire a Asiei. Acesta este și motivul pentru care numeroși oameni de știință au făcut legătura între civilizația olimpienilor și succesul pe care l-a avut Alexandru cel Mare. De-a lungul secolelor, acest masiv a inspirat mituri și legende și a vrăjit scriitori, poeți, conducători și soldați.

Ce poți să vizitezi pe Muntele Olimp

Pe Muntele Olimp sau în vecinătatea lui există o mulțime de obiective turistice care merită să fie vizitate. Cea mai bună perioadă pentru a face drumeții pe Olimp este în lunile iulie și august, atunci când ziua este mai lungă, iar temperaturile sunt cele mai ridicate. Trebuie să precizăm că traseele lungi sunt recomandate turiștilor care posedă o pregătire fizică bună și este de preferat să fie parcurse în compania unui ghid local sau într-un grup mai mare. De asemenea, hainele mai groase, proviziile, încălțămintea adecvată unor astfgel de drumeții și crema cu protecție solară nu ar trebui să lipsească din bagajul tău dacă te hotărăști să pornești într-o aventură pe un traseu mai lung și mai dificil pe Muntele Olimp. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai cunoscute obiective turistice din zonă.

Orașul Litochoro

Muntele Olimp - Imagine cu localitatea Litochoro.

Litochoro este un mic orășel elen amplasat între Muntele Olimp și Golful Thermaic de la Marea Egee. Datorită poziției sale, acesta se mândrește cu un climat unic, care este caracterizat de briza mării care suflă pe o parte și aerul proaspăt de munte pe cealaltă parte.

Traseul montan Litochoro-Prionia

Se poate spune că acesta este cel mai popular traseu montan de pe Olimp. Având o lungime totală de 17 kilometri, acesta continuă până la refugiul Spilios Agapitos, situat la o altitudine de 2.060 de metri. De la cabana de aici se poate aujunge foarte ușor pe vârfurile Skala (2.866 metri) și Mytikas (2.917 metri).

Orașul Dion

Situat la poalele Muntelui Olimp, acest oraș a fost denumit după altarul lui Zeus, Dios, care se traduce prin „al lui Zeus”. A fost construit de macedoneni și este un loc sacru dedicat lui Zeus și fiicelor acestuia. Sit-ul arheologic Dion include templul dedicat lui Zeus, teatrul grecesc, sanctuarul lui Isis (n.n. – zeița egipteană care era preferata lui Alexandru cel Mare) și sanctuarul zeiței Demeter, sora lui Zeus.

Cada lui Zeus

Este locul unde Zeus ar fi făcut baie împreună cu mai multe pământene pentru ca astfel să se poată ascunde de Hera. Acest obiectiv se află în canionul Enipea de pe Muntele Olimp, iar traseul până în această zonă este unul destul de scurt și de ușor.

Mănăstirea Agios Dionysos

Lăcașul de cult a fost construit în secolului al XVI-lea de Agios Dionisios, un pustnic care locuia într-o peșteră situată în apropiere, potrivit Greece Holidays. Situată la o altitudine de 850 de metri, la 18 kilometri distanță de localitatea Litochoro, mănăstirea este un loc popular de pelerinaj pentru locuitorii Macedoniei Centrale.

Satul Paleos Panteleimonas

Așezarea se află la 26 de kilometri distanță de Litochoro și este unul dintre locurile unde te mai poți bucura încă de o atmosferă pitoreasc specifică Greciei. Mai mult, aici ai si o priveliste exceptionala catre Marea Egee, satul fiind situat la o altitudine de circa 700 de metri deasupra nivelului mării.

Cheile Enipeas

Aici se poate ajunge urmând o potecă care traversează zona rurală, prin pădure. Traseul măsoară în jur de 9 kilometri, are o creștere de nivel de peste 700 de metri și șerpuiește în interiorul văii râului Enipeas. Punctul de plecare este Prionia, în timp ce punctul de sosire este Myloi, o localitate aflată chiar în afara Litochoro. Poteca este presărată cu mai multe poduri din lemn care oferă senzații tari.

Vezi şi zeii romani și corespondenții lor în mitologia greacă!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (33)

tinca   •   08.03.2024, 13:06

Cine nu ar dori sa meargă în Grecia?!!!

Aura1   •   05.03.2024, 06:22

Frumoasă țară, merită vizitată..

Ghiocel06   •   03.03.2024, 17:55

Merită vizitată această țară, are multe obiective turistice frumoase!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI