Mergi direct la conținut »
PORȚIA DE CARTE | Explicațiile unei minți geniale și apa amenințătoare

Libertatea vă aduce de data aceasta o culegere epistolară a legendarei Elena Ferrante și un thriller tocmai bun de citit într-o vacanță reușită. Ambele vor fi lansate în acest weekend, la Bookfest (29 mai-2 iunie)

De Oana Dușmănescu,

Frantumaglia (Elena Ferrante, Editura Pandora M)

Pentru fanii scriitoarei napolitane cu existență fantomatică, această carte care cuprinde corespondența misterioasei Ferrante cu diverși oameni interesați de munca și de identitatea ei va fi o sursă de răspunsuri. Dar mai ales va fi o sursă de enigme și mai numeroase.

Volumul constă în întrebările ziariștilor și editorilor din lumea întreagă care au așteptat în zadar ridicarea vălului de pe numele Ferrante. Cu toate acestea, scriitoarea explică în multe și întortocheate fraze, care-i sunt atât de specifice, ce anume i-a servit la motivație și inspirație când și-a creat principalele personaje feminine care îi definesc opera – Elena și Lila din Tetralogia Napolitană, Delia din Iubire amară, Olga din Zilele Abandonului. Ferrante invocă miturile Greciei antice, dar și relativizările feministe ale acestora, formulând astfel o disecție minuțioasă, pe alocuri dureroasă, a felului în care și-a conceput figurile din cărțile sale și a felului în care au acționat tiparele minții sale, ale zonei din care provine, ale blestemului de a fi femeie.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

În răspunsurile oferite de Ferrante, cu eleganță sau cu duritatea unui pumnal ascuns în mănușă, nu vă așteptați însă să găsiți claritatea detectivistică la care, poate, vă așteptați după ani întregi de cărți chinuitoare și anonimat răsunător. Tot nu veți afla cine e cu adevărat Elena Ferrante, dar veți afla, într-o anumită măsură, cum gândește ea.

Ceva în apă (Catherine Steadman, Editura Nemira)

Am spus mai sus că aceasta este cartea perfectă de citit în vacanță.

Dar oare este?

Un cuplu își programează luna de miere în Bora Bora, paradisul promis și găsit, refugiu și remediu împotriva vieții obișnuite. Erin și Mark trăiesc cele mai bune zile ale vieții lor, îndrăgostiți, împliniți, relaxați. Ea este realizatoare de filme documentare, la un pas distanță de a prinde succesul și de a nu-i mai da drumul din brațe. El este investitor bancar, care vrea să mute din loc lumea finanțelor cu planurile sale.

Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit
Recomandări

Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit

Existența li se dă însă peste cap atunci când, în timpul unei ședințe de scufundări, găsesc ceva în apă. Un lucru care le preschimbă vacanța de vis într-un adevărat coșmar. Treptat, misterul le acaparează cea mai frumoasă perioadă din viață și îi aruncă într-o adevărată urzeală de conspirații, personaje primejdioase, spionaj. Cei doi proaspeți soți ajungă să pună la îndoială tot ceea ce știau unul despre celălalt, iar existența lor împreună, aflată la început, tremură serios. Cât de departe vor fi dispuși să meargă cei doi soți ca să restabilească echilibrul în viețile lor răvășite și cât de mult îi va schimba această experiență crudă?

Close
Închide
  Close