Triveta – să-i spunem așa – vine din cuvântul englez trivet și desemnează suportul pe care gospodinele așază fierul de călcat sau orice suprafață care se interpune între masă și un obiect fierbinte – oală, cratiță. E greu să-ți imaginezi cum arată o sală plină cu astfel de accesorii, despre care nici nu știai înainte că există, și că un muzeu din București deține și recordul Guinness pentru cea mai bogată colecție de trivete din lume.
Guinness a fost pe fază
În 2016, obiectele au fost numărate de reprezentanții Guinness Book World of Records și au ieșit 10.165 la socoteală. În prezent ele s-au înmulțit, astfel că acum sunt peste 15.000. Proprietarul este omul de afaceri Ion Chirescu, de meserie arhitect, de pasiune mare colecționar de obiecte atât de lumești încât, puse toate la un loc, par de-a dreptul venite dintr-un alt univers. Trivetele sunt însoțite, la etajul lor, de 20.000 de fiare de călcat. Care nu sunt decât o parte din întreaga colecție de fiare de călcat care ocupă o mare din clădire – o istorie a fierului de călcat încă din, da, paradoxal, Epoca de Piatră. Fiare de călcat din piatră. Sună aiurea? Vă spun eu, arată fascinant!
Un etaj mai sus se află expoziția Best Of, cum ar veni, a fiarelor de călcat. Tot în 2016, Guinness a declarat colecția lui Ion Chirescu drept cea mai vastă din lume – 30.071 – deși acum sunt peste 35.000. Și aici mersul printre aceste obiecte casnice care într-o bună zi vor dispărea din gospodăriile noastre, totuși nu prea curând, este o poveste care durează de mii de ani și este complet reprezentată în sutele de vitrine care mobilează nivelul. Colecția înregistrată de Guinness nu cuprinde și celelalte dispozitive de călcat, care însă nu sunt, tradițional, recunoscut drept ustensilele de îndreptat. Astfel, uneltele care ajută la pliat, plisat, creponat, călcat mănuși, piele, pălării au spațiul lor rezervat, plusând cu alte câteva sute de exponate.
Încântare pentru ochi
Aici veți vedea fiare de călcat chinezești, spaniole sau belgiene, fiecare cu caracteristicile sale și cu modalitățile pe care oamenii le-au găsit, de-a lungul vremii, pentru a-și netezi hainele sau așternuturile. Cu mâner detașabil, de porțelan de Mainz (niște frumuseți) sau de piele, de ceramică, cu aburi sau apă, cu combustibil, cu horn, fiare de călcat sub formă de tren sau miniaturale, colorate sau sobre, cu blazoane domnești sau cu capete de dragon, aici este Wonderland-ul acestor obiecte de care uneori doamnele se feresc – călcatul e plictisitor. Fiarele de călcat însă nu-s!
Argint și abanos
A treia colecție ca mărime și importanță a muzeului este cea de tirbușoane – în 2015, intra în Cartea Recordurilor cu un total de 23.965. Orice barman calificat s-ar simți sfâșiat de invidie în lumea nesfârșitelor rânduri de instrumente care scurtează calea spre conținutul sticlelor de vin. Cu mâner de lemn, fildeș, sidef sau abanos, sub forme de animale, personalități istorice, corăbii sau chiar figurine erotice, vechi de 200 de ani sau achiziționate ca suvenir dintr-un oraș al zilelor noastre, tirbușoane Art Deco, unicate sau comune, de argint sau fier obișnuit. Din toată lumea asta mare.
Pe lângă aceste trei colecții de dimensiuni uriașe, muzeul mai adăpostește niște compilații consistente de timbre (în curs de lărgire, organizatorii promit ceva cu totul spectaculos), de aparate foto, mașini de scris și calculat, gramofoane și cutii muzicale, telefoane și telexuri, sobe și godine. Ba chiar găzduiește o vastă colecție, și ea record Guinness, de obiecte care poartă însemnul nobilei flori de colț, simbol al rezistenței vieții în orice condiții.
Vizitatorii vor plăti 50 de lei pentru a intra în acest univers incredibil, plin cu lucruri frumoase. Gândiți-vă la acest muzeu ca la o prăjitură interzisă care vă va aștepta la capătul perioadei de izolare!
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16