Există mai multe proceduri moderne, eficiente, de diagnostic, care pot fi folosite de medicul cardiolog pentru a identifica rapid și sigur diferite afecțiuni cardiovasculare. Iată care sunt cele mai frecvente boli de inimă și metodele utilizate pentru diagnosticarea lor.
Aritmia
Aritmia se manifestă printr-un ritm cardiac anormal – prea rapid, prea lent sau neregulat. Afecțiunea poate da diferite simptome: palpitații, amețeală, durere în piept, senzație de leșin. Cel mai des, această boală poate fi diagnosticată cu ajutorul unei electrocardiograme. Folosind un aparat special, care este fixat cu electrozi pe pieptul pacientului, medicul va obține un grafic care arată ritmul cardiac. În acest fel, va putea observa orice anomalie la nivelul impulsurilor electrice ale inimii. Electrocardiograma poate fi efectuată în stare de repaus sau în timp ce pacientul face efort fizic (EKG de stres).
Boala arterială coronariană
Această afecțiune (numită și cardiopatie ischemică) apare atunci când în interiorul arterelor coronare (vasele de sânge de la nivelul inimii) se acumulează depuneri de grăsime sau plăci de aterom, care îngustează arterele. Din această cauză, sângele cu oxigen nu mai poate circula normal spre inimă. În timp, pot să apară diferite simptome, precum durere în piept (angină), respirație dificilă, iar un blocaj aproape complet al arterei poate declanșa un infarct de miocard acut.
Cea mai eficientă metodă de diagnostic este procedura de coronarografie. Folosind un cateter, medicul va introduce o substanță de contrast în arterele coronare, pentru a vizualiza interiorul acestora și modul în care circulă sângele. Orice zonă de la nivelul arterelor care este blocată sau îngustată va fi imediat observată.
Malformații congenitale
Încă de la naștere, pot să existe anomalii structurale la nivelul inimii, care pot da simptome abia mai târziu, după mulți ani. Altele malformații pot fi descoperite întâmplător, în urma unor investigații de specialitate. În cazul în care apar anumite semne ale bolii, acestea se manifestă, de obicei, prin oboseală, umflarea extremităților, dificultăți de respirație, învinețirea tegumentelor.
Cea mai bună metodă de diagnostic pentru malformațiile congenitale o reprezintă ecografia cardiacă. Aceasta va arăta în detaliu toate structurile inimii, dar și modul în care sângele circulă la nivelul mușchiului cardiac. În cazul în care va considera necesar, medicul poate recomanda și un RMN sau o tomografie cardiacă, investigații care pot oferi informații mai detaliate despre structura și funcționarea inimii.
Prin urmare, există mai multe investigații de specialitate, care pot diagnostica din timp bolile cardiovasculare. În acest fel, pacientul poate începe mai repede tratamentul necesar, iar afecțiunea va fi ținută sub control sau chiar vindecată, iar complicațiile vor fi prevenite.