În salata de pui
Ingrediente: o salata verde, două portocale, un piept de pui fiert, un castravete proaspăt, câteva fire de pătrunjel, o jumătate de lămâie, două linguri de ulei de măsline, sare.
Mod de preparare: se spală salata, se scurge, se taie în fâşii de circa 2 cm si se pune într-un castron încăpător. Portocalele se desfac, iar feliile se curăţă de pielia, având grija să nu se rupa, si se pun peste salata. Se adauga pieptul de pui dezosat şi tăiat subire, castravetele feliat, precum si frunzele de patrunjel. Se stropeşte totul cu ulei de masline şi cu zeamă de la o jumătate de lamâie, se pune sare după gust şi se amestecă.
Date prin ciocolată
Ingrediente: patru portocale, 250 g zahăr, o cană de apă, un plic de zahăr vanilat, 250 g ciocolată amăruie.
Mod de preparare: portocalele se spală şi se taie, cu tot cu coajă, în rondele cu o grosime de circa 7 mm. Apa se pune la fiert cu zahărul şi cu zahărul vanilat, amestecând continuu până se dizolvă cristalele. După aceea se pun la fiert feliile de portocală, circa o oră, la foc mic, având grijă să nu se lipească de vas. Rondelele se lasă la răcit într-o sită. Între timp, se topeşte ciocolata într-o crăticioară, la bain-marie, apoi se trec prin ea, pe jumătate, feliile de portocală. Se servesc reci.
Cu friptură de vită
Ingrediente: un kg carne de vită, o ceşcuţă de ulei, o cană de apă, două cepe potrivite, două portocale, două mandarine.
Mod de preparare: carnea de vită se unge cu ulei şi se aşază într-o tavă cu o cană de apă. Se adaugă ceapa tăiată rondele şi se introduce vasul în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 30 de minute. După aceea se pun în tavă portocalele şi mandarinele curăţate şi tăiate în bucăţele şi se mai coace totul cinci minute. Carnea se feliază şi se serveşte pe rondele de portocală sau cu sosul din tavă.