În plus:
- Expoziția de fotografie “Oarecari. 1967-1978 văzuți de Ioan Matei Agapi” la MNAC București
- Festivalul de dans contemporan eXplore, online
FILM: Les Films de Cannes a Bucarest, online și în aer liber
Les Films de Cannes a Bucarest e festivalul care, în fiecare toamnă, aduce proiecțiile filmelor care au fost la marele festival de film franțuzesc, premiate sau în competiție. Cum anul acesta, din cauza pandemiei, festivalul nu s-a ținut fizic, ci s-a manifestat doar printr-o selecție oficială de filme, nici ediția din București nu avea cum să fie una tipică.
Soluția găsită de organizatori: filmele vor fi proiectate în aer liber, în regim drive in, în Snagov, pentru cei care au mașină personală, sau în spațiul unor terase, cea a cafenelei Cărturești Verona și cea a Muzeului de Artă Recentă. Pentru proiecțiile de la terase, intrarea e gratuită, cu rezervare în prealabil, cu un e-mail la adresa contact@filmedefestival.ro. În plus, filmele vor fi transmise și online, pentru a fi văzute de acasă. Pentru vizionare online, programul va fi anunțat în curând pe filmedefestival.ro.
În programul Les Films de Cannes a Bucarest 2020 sunt incluse filme din selecția oficială Cannes de anul acesta, dar și filme mai vechi, premiate la edițiile din alți ani.
“Another Round” e cel mai nou film al regizorului danez Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen în distribuție, alături de alți actori danezi cu care regizorul a mai lucrat în trecut, inclusiv pentru filmul “The Hunt” (disponibil pe mubi.com). Filmul urmărește patru bărbați, prieteni, trecuți de 40 de ani, cum încearcă să depășească un blocaj din viața lor – căsnicii fără pasiune, servicii la care merg mecanic – cu ajutorul unui experiment pe bază de cantități din ce în ce mai mari de alcool.
Totul pornește de la teoria unui psihiatru norvegian, Finn Skårderud, conform căreia omul se naște cu un deficit de alcool în sânge, așa că, pentru a fi fericit, trebuie să bea alcool zilnic. În realitate, teoria lui nu a fost confirmată, rămâne doar o anecdotă. În film, cei patru prieteni, toți profesori la un liceu, încep să bea alcool zi de zi, mai întâi până la nivelul de 0,05%, apoi tot mai ridicat, curioși de ce se va întâmpla. Rezultatele experimentului lor sunt dintr-o gamă întreagă, de la tragic la eliberator. Câte un pic pentru fiecare.
E un film care nu trebuie luat prea tare în serios. Dacă rămânem la nivelul de divertisment, un experiment, pe alocuri caraghios, pe tema ce s-ar întâmpla dacă cineva ar testa teoria acestui excentric norvegian, filmul are sens. Actorii, cu Mads Mikkelsen în frunte, fac roluri foarte bune, parcă o reconfirmare după 25 de ani a ideii că un film bun nu se bazează pe efecte de producție spectaculoase, ci pe jocul actorilor, unul dintre principiile de bază ale mișcării Dogme 95 fondată de regizorul Vinterberg alături de Lars von Trier. Dacă mergem mai departe de atât, lucrurile nu mai funcționează și începem să-i vedem golurile: personajele feminine sunt caraghios de superficial schițate sau, și mai important, că povestea alcoolismului, la care filmul doar face niște aluzii, e una tragică și complicată, mai ales pentru cei care nu fac parte din “lumea bună”.
Alte filme de văzut în festival sunt “The Truth”, regizat de japonezul Hirokazu Koreeda, cu actorii Catherine Deneuve, Juliette Binoche și Ethan Hawke în distribuție, comedia “Mandibules” a regizorului Quentin Dupieux, “True Mothers”, un film japonez de Naomi Kawase, “Été 85”, al francezului François Ozon, și “Malmkrog”, filmul regizorului Cristi Puiu, premiat anul acesta la Berlinale.
Programul complet este disponibil la adresa https://filmedefestival.ro. Filmele vor fi văzute și în Cluj-Napoca, între 6 și 8 noiembrie.
FOTOGRAFIE: “Oarecari. 1967-1978 văzuți de Ioan Matei Agapi”, Muzeul Național de Artă Contemporană București (MNAC)
Pe Ioan Matei Agapi, fotograful care a prins pe film viața Iașiului din 1967 până în 1991, l-am cunoscut toți odată cu documentarul “Timebox”, realizat de fiica sa, Nora Agapi. Recent, fotograful ieșean ne-a părăsit. Moștenirea lui pentru noi cei de azi e o vastă colecție de negative fotografice pe care sunt surprinse mostre din viețile oamenilor de rând de acum 60 de ani.
Cei care au văzut deja “Timebox” știu că lupta Norei Agapi, regizor și fiica fotografului, a fost de a păstra arhiva de negative fotografice în condiții optime, de muzeu, nu în apartamentul fotografului. În plus, odată cu documentarul, a fost pornită și o campanie de digitalizare a negativelor, susținută prin fonduri de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), dar și din donații.
Acum a venit vremea ca fotografiile lui Ioan Matei Agapi să fie redate publicului, într-o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București, ce se va deschide pe 23 octombrie. “Oarecari. 1967-1978 văzuți de Ioan Matei Agapi” va fi deschisă până pe 15 noiembrie. Simultan, va fi lansată și o arhivă online a fotografiilor, la adresa www.ioanagapi.ro.
În expoziție, imagini din reportajele realizate de fotograful ieșean, dar și fotografii personale, de la nunți sau din vacanțe. Pe lângă personalitățile vremii, de la Ceaușescu și Iliescu la alții care au rămas anonimi în istorie, pe care le fotografia în vizitele lor oficiale sau la evenimentele culturale ale Iașiului comunist, fotograful a fost interesat de viața oamenilor de rând, pe care îi surprindea în toată umanitatea lor, indiferent de statut și clasă socială sau de vârstă și de gen.
Expoziția poate fi vizitată la MNAC de miercuri până duminică, între 11:00-18:00, cu respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară.
DANS: eXplore festival, facebook.com/exploredancefestival
eXplore e un festival internațional din București dedicat dansului contemporan și performance-ului, ajuns la ediția numărul 15. Anul acesta, are loc online.
În programul din acest an, performance-uri susținute de nume mari din lumea dansului, cum sunt Eszter Salamon și Manuel Pelmuș, artist de origine română, în jurul temei din acest an: relația dintre mișcare și spațiu așa cum se vede sau se simte la intersecția corpului cu imaginea și cu sunetul. Performance-urile vor fi transmise online, pe pagina de Facebook a festivalului.
Manuel Pelmuș, artistul român emigrat în Norvegia despre care se spune că este unul dintre cei mai influenți ai “noului performance”, vine la București cu noul performance “Fără titlu”, cu actorii Rolando Matsangos, Diana Spiridon și Cristina Toma în distribuție. Proiectul se folosește de o instalație de sunet și de live performance pentru a vorbi despre cum “oamenii și locurile se mișcă împreună, de la distanță, uniți prin sunet și mișcare, propunând noi forme de încredere, grijă și solidaritate”. Va fi transmis pe pagina de Facebook a festivalului pe 22, 23 și 24 octombrie, de la 18:30.
Vineri, 23 octombrie, de la ora 19:00, tot pe pagina de Facebook eXplore festival, publicul poate vedea performance-ul “Monument 0.7: M/OTHERS” al artistei Eszter Salamon. De origine maghiară, emigrată în Berlin, artista și-a prezentat lucrările de dans contemporan în cele mai cunoscute spații culturale din lume, de la Centre Pompidou din Paris la MoMa din New York. Coregrafiile ei se folosesc de diverse mijloace de expresie: corp, sunet, text, voce și imagine.
Performance-ul „M/OTHERS” e interesat de relația dintre mame și fiicele lor. În spectacolul la care participă și mama artistei, prin empatie, grijă și compasiune se naște un limbaj poetic, care cercetează noțiuni precum identitatea și conexiunea.
În cadrul festivalului eXplore sunt incluse și instalații (videoinstalații performative) care se văd în spațiul fizic al centrului WASP Working Art Space and Production, în intervalul orar 15:00-19:00, cu programare la adresa de email contact@waspmagazine.com.