Despre tocănița cu pipote și inimi

Tocănița este un fel de mâncare popular în multe culturi. Este, de obicei, un preparat gătit lent, în care carnea sau legumele sunt înăbușite într-un sos aromat, de obicei pe bază de ceapă, roșii, ardei și diverse condimente. Datorită fierberii îndelungate, ingredientele își combină aromele, iar lichidul capătă o consistență groasă și savuroasă.

Tocănițele sunt preparate versatile, care pot fi făcute din carne de vită, porc, miel, pui sau chiar pește, dar și din legume precum ciuperci, cartofi, vinete sau fasole. Fiecare cultură are propria variantă.

Organele de pui, precum inimile și pipotele, sunt adesea subestimate, dar în bucătăriile tradiționale ele sunt folosite frecvent datorită gustului lor intens și beneficiilor nutriționale.

În bucătăria românească, tocănița de inimi și pipote este o mâncare de casă foarte apreciată, mai ales în zonele rurale, unde oamenii erau obișnuiți să valorifice fiecare parte a păsării.

Inimile de pui au o textură ușor fermă, dar suculentă, iar pipotele sunt mai dense și au o consistență ușor gumoasă, dar devin fragede când sunt gătite îndelung. Tocănița permite acestor texturi să devină mai moi și mai plăcute.

Cum au ajuns piața și supermarketul jucători politici. Florin Dumitrescu, antropolog: „Echipa lui Georgescu instrumentalizează un tip de naționalism banal” | Interviu
Recomandări
Cum au ajuns piața și supermarketul jucători politici. Florin Dumitrescu, antropolog: „Echipa lui Georgescu instrumentalizează un tip de naționalism banal” | Interviu

Organele sunt surse excelente de proteine de înaltă calitate, fier, zinc, vitamine din complexul B (în special B12) și colagen. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea sistemului circulator și a pielii.

Organele absorb bine condimentele și lichidele în care sunt gătite, astfel că gustul tocăniței devine din ce în ce mai intens pe măsură ce se gătește.

Trucuri pentru o tocăniță cu pipote și inimi reușită

Pentru a obține o tocăniță de inimi și pipote de pui cu o textură fragedă și un gust bogat, este important să ții cont de câteva trucuri esențiale.

  • Fiind mai fibroase, pipotele necesită un timp mai lung de gătire, mai ales dacă provin de la o pasăre de curte. Dacă vrei o tocăniță rapidă și fragedă, fierbe-le separat în apă cu sare și foi de dafin timp de 20-30 de minute înainte de a le adăuga în tocăniță. Dacă nu ai fiert pipotele înainte, este important să le gătești la foc mic un timp mai îndelungat, adăugând treptat lichid (supă sau apă).
  • Folosește multă ceapă, pentru că aceasta se topește și îngroașă sosul natural. O poți tăia mărunt sau solzișori. Se călește încet, la foc mic, până devine sticloasă. Dacă se arde, va da un gust amar preparatului.
  • Usturoiul trebuie adăugat spre final pentru a-și păstra aroma.
  • Boiaua dulce și cimbrul sunt condimente clasice pentru o tocăniță gustoasă.
  • Foile de dafin adaugă o notă subtilă, dar trebuie scoase la finalul gătitului.
  • Un strop de vin alb sau oțet ajută la frăgezirea cărnii și intensifică aromele.
  • Adaugă un strop de smântână sau iaurt la final, pentru un sos mai cremos.
  • Folosește roșii pasate sau pastă de tomate pentru un gust mai intens și un sos mai legat.
  • Adaugă ardei gras sau morcovi, pentru un plus de dulceață și aromă.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă scapă de arestul preventiv și au fost puși în libertate, în dosarul Nordis
Recomandări
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă scapă de arestul preventiv și au fost puși în libertate, în dosarul Nordis

Rețete de tocăniță de inimi și pipote

Tocăniță de inimi și pipote cu sos de roșii

Rețete de tocăniţă cu pipote şi inimi

Ingrediente:

  • 500 g pipote de pui
  • 500 g inimi de pui
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 2 linguri de ulei
  • 1 morcov mare, ras
  • 3 căței de usturoi, tocați fin
  • 200 ml roșii pasate
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • Sare și piper, după gust
  • 700 ml supă de pui sau apă

Mod de preparare:

Spală bine pipotele și inimile, apoi taie inimile pe jumătate și pipotele în bucăți mai mici, dacă sunt mari.
Încinge uleiul într-o cratiță și călește ceapa până devine aurie. Adaugă morcovul ras și usturoiul, amestecând timp de 1-2 minute.

Pune pipotele și inimile și prăjește-le la foc mediu timp de 5 minute, până își schimbă culoarea.
Adaugă roșiile pasate, cimbrul, boiaua, foaia de dafin, sare și piper. Amestecă bine și toarnă supa de pui.

Fierbe la foc mic, acoperit, timp de 1 oră, amestecând ocazional. Dacă scade prea mult lichidul, mai adaugă apă fierbinte. Scoate frunza de dafin și servește tocănița fierbinte cu mămăligă sau pâine proaspătă.

Gaza. Diplomaţia intimidării şi „oaspeţii cuptorului încins”
Recomandări
Gaza. Diplomaţia intimidării şi „oaspeţii cuptorului încins”

Tocăniță de pipote și inimi cu smântână și usturoi

Tocăniță de pipote și inimi cu smântână și usturoi
Tocăniță de pipote și inimi cu smântână și usturoi

Ingrediente:

  • 600 g pipote și inimi de pui
  • 2 linguri de unt
  • 2 cepe mici, tocate fin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • 250 ml smântână pentru gătit (minim 20% grăsime)
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță nucșoară rasă
  • Sare și piper, după gust
  • 500 ml supă de pui
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare:

Spală bine organele și taie inimile pe jumătate. Într-o tigaie mare, topește untul și călește ceapa la foc mic până devine sticloasă. Adaugă pipotele și inimile, prăjește-le timp de 5-7 minute, apoi pune usturoiul și amestecă bine.

Toarnă supa de pui, acoperă și fierbe la foc mic aproximativ 30-40 de minute. Când carnea este fragedă, adaugă smântâna, muștarul și condimentele, amestecând bine. Mai lasă să fiarbă 5-10 minute, fără capac.

La final, presară pătrunjel proaspăt și servește cu piure de cartofi sau orez.

Tocăniță de pipote și inimi cu vin alb

Ingrediente:

  • 700 g pipote și inimi de pui
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe roșii, tocate solzișori
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 3 căței de usturoi, feliați subțire
  • 100 ml pastă de roșii
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 linguriță rozmarin uscat
  • 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
  • 500 ml supă de pui sau apă
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi
  • Sare, după gust

Mod de preparare:

Spală și curăță bine organele, apoi taie inimile pe jumătate. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și călește ceapa cu morcovii timp de 5 minute.

Adaugă pipotele și inimile, usturoiul și ardeiul gras. Gătește la foc mediu timp de 5-7 minute, amestecând des.
Toarnă vinul alb și lasă-l să se evapore timp de 3-4 minute, până când alcoolul se evaporă.
Adaugă sosul de roșii, rozmarinul, piperul și supa de pui, apoi fierbe la foc mic timp de 40-50 de minute, amestecând din când în când.

Servește tocănița fierbinte alături mămăligă sau cartofi natur.

Tocăniță de pipote și inimi cu ardei copți

Rețete de tocăniţă cu pipote şi inimi
Tocăniță de pipote și inimi cu ardei copți

Ingrediente:

  • 500 g pipote și inimi de pui
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 cepe galbene, tocate fin
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 ardei gras roșu și 1 ardei kapia, copți și tocați
  • 250 ml roșii pasate
  • 1 linguriță pastă de ardei iute (opțional)
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 600 ml apă sau supă de pui
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spală și taie inimile și pipotele în bucăți potrivite.
Încinge uleiul și călește ceapa la foc mic, până devine aurie. Adaugă boiaua afumată și amestecă rapid (atenție să nu se ardă).
Pune pipotele și inimile, gătește timp de 5 minute, apoi adaugă ardeii copți tocați.
Adaugă roșiile pasate, pasta de ardei iute, zahărul și supa de pui. Acoperă și fierbe la foc mic timp de 1 oră, 1 oră și 15 minute.
Servește cu orez sau cartofi piure.

Descoperă și Reţete de tocăniţă de ciuperci

Tocăniță de pipote și inimi și ceapă caramelizată

Tocăniță de pipote și inimi și ceapă caramelizată
Tocăniță de pipote și inimi și ceapă caramelizată

Ingrediente:

  • 1 kg de pipote și inimi de pui
  • 3 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 linguriță paprika (boia dulce)
  • 1 linguriță paprika afumată (opțional, pentru un gust mai intens)
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 300 ml supă de pui (sau apă)
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță zahăr (pentru caramelizarea cepei)
  • 1 lingură oțet balsamic sau de vin
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat fin (pentru decor)

Mod de preparare:

Spală bine pipotele și inimile de pui, taie pipotele în bucăți mai mici, dacă sunt mari.

Într-o cratiță adâncă, încinge uleiul de floarea-soarelui și adaugă ceapa tocată fin. Gătește la foc mic timp, adăugând zahărul după 2-3 minute, până ce ceapa devine caramelizată și de un brun auriu.

Adaugă usturoiul tocat și gătește încă 1-2 minute, apoi pune pipotele și inimile de pui. Amestecă și lasă-le să se rumenească puțin pe toate părțile, timp de 5-7 minute.

Amestecă bine, apoi adaugă pasta de roșii și supa de pui. Presară paprika dulce, paprika afumată (dacă folosești), cimbrul și frunza de dafin.

Acoperă cratița și lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de 1 oră și 15 minute, amestecând ocazional. Dacă lichidul scade prea mult, mai poți adăuga supă de pui sau apă fierbinte.

La final, adaugă oțetul balsamic și asezonează cu sare și piper, după gust.

Servește tocănița cu garnitură de cartofi piure, mămăligă sau pâine proaspătă și presară pătrunjel tocat deasupra pentru un plus de prospețime.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu s-au viralizat pe internet / FOTO
Unica.ro
Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu s-au viralizat pe internet / FOTO
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
Viva.ro
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
Până unde poate merge cinismul? Alina Sorescu încă mai are lucruri îngrozitoare de povestit despre fostul soț, Alexandru Ciucu. Situația cu prima lor născută, Carolina, e strigătoare la cer
Libertateapentrufemei.ro
Până unde poate merge cinismul? Alina Sorescu încă mai are lucruri îngrozitoare de povestit despre fostul soț, Alexandru Ciucu. Situația cu prima lor născută, Carolina, e strigătoare la cer
Ajutorul nesperat primit de Kremlin: Trump face treaba Rusiei și taie Europa în bucăți distrugând alianțele Occidentale
Adevarul.ro
Ajutorul nesperat primit de Kremlin: Trump face treaba Rusiei și taie Europa în bucăți distrugând alianțele Occidentale
INNA, imagini de colecție de la începutul carierei. Ce spune artista despre schimbarea de stil din ultimii ani: „Îmi asum ce am fost”
Elle.ro
INNA, imagini de colecție de la începutul carierei. Ce spune artista despre schimbarea de stil din ultimii ani: „Îmi asum ce am fost”
ULTIMA ORĂ / Decizia la care NIMENI nu se aștepta! Ce a hotărât Ilie Bolojan la doar o zi de când a fost numit președinte interimar al României. E oficial!
Unica.ro
ULTIMA ORĂ / Decizia la care NIMENI nu se aștepta! Ce a hotărât Ilie Bolojan la doar o zi de când a fost numit președinte interimar al României. E oficial!
S-au dublat şansele ca un asteroid să lovească Pământul în 2032. Are forţa de a distruge complet un oraş
Observatornews.ro
S-au dublat şansele ca un asteroid să lovească Pământul în 2032. Are forţa de a distruge complet un oraş
Horoscop 14 februarie 2025. Capricornii au ocazia să apeleze la acea cumințenie interioară de care dau dovadă atunci când lucrurile se complică
HOROSCOP
Horoscop 14 februarie 2025. Capricornii au ocazia să apeleze la acea cumințenie interioară de care dau dovadă atunci când lucrurile se complică

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI