Mâncărică de ciuperci
Ingrediente: un kg de ciuperci proaspete, 300 g de ceapă, ulei de măsline, 100 ml de apă, 150 g de pastă de tomate, 200 g de morcov tăiat cubuleţe, 50 g de ţelină, piper, sare, pătrunjel proaspăt.
Preparare: mâncărica de ciuperci este o reţetă de post foarte gustoasă şi simplu de preparat. Se toacă mărunt ceapa şi se căleşte în ulei de măsline, se adaugă ciupercile spălate şi tocate, lăsându-le la fiert acoperite. Apoi se adaugă apă şi pastă de tomate. Când mai scad, se pun morcovul tăiat cubuleţe şi ţelina. După ce se iau de pe foc, se condimentează cu piper, sare după gust şi o legătură de pătrunjel verde proaspăt tocat. Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă.
Icre de fasole
Ingrediente: 500 g de fasole, 200-300 g de ceapă, 150 g de morcov, sare, 250 ml de ulei, usturoi, lămâie, măsline.
Preparare: acesta nu este un fel de mâncare sofisticat, aşa cum ne-ar putea sugera numele, ci unul simplu şi gustos, de post, ce se poate servi ca garnitură, dar şi întins pe felii de pâine. Se pune la fiert fasolea, căreia îi schimbăm apa de trei ori, după ce a dat în câteva clocote. Se lasă să fiarbă, până când bobul de fasole devine sticlos şi coaja se desface uşor.
Când fasolea este gata, se adaugă ceapa, morcovul şi un praf de sare. După ce toate au fiert, scurgem zeama şi pasăm compoziţia cât este fierbinte, cu furculiţa sau cu blenderul, adăugând uleiul în fir subţire, ca la maioneză. Apoi se pune şi usturoi, pentru a desăvârşi gustul, şi cateva picături de zeamă de lămâie. Se ornează cu măsline.
Nu rata emisiunea «La şuetă cu Bahmu», de la ora 15.00, de luni până vineri, numai la Kanal D