În timpul ceremoniei de acordare a stelelor pe Aleea Celebrităților, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfășurată vineri 27 august, directorul festivalului și al Teatrului Național „Radu Stanca”, Constantin Chiriac, a spus că aleea din Parcul Cetății este „un drum care s-a creat între primul teatru din estul și centrul Europei, construit la 1788, și următorul teatru, care sperăm să fie construit cât mai devreme”.
Noul teatru la care a făcut referire este parte a unui proiect mai amplu, a explicat Constantin Chiriac pentru Libertatea. Este vorba despre un complex cultural care să aducă laolaltă artele spectacolului, teatrul și muzica, a mai spus directorul FITS, fără să dorească să dea prea multe detalii, având în vedere că proiectul este abia la început.
„Este gata studiul de prefezabilitate. Lucrurile se fac temeinic”, a spus Constantin Chiriac.
Noul complex cultural se va desfășura pe o suprafață de 29.000 de metri pătrați și va include actualul teatru „Radu Stanca”, cu spațiile adiacente, și se va întinde până spre Parcul Cetății și Filarmonică.
Cei mai mari arhitecți ai lumii, cu ochii pe Sibiu
„Lucrăm cu cea mai mare companie de consultanță din lume pentru un altfel de teatru, cu un centru de congrese, cu un institut de cercetări în artele spectacolului. Împreună cu Therme Forum (parte a Therme Group, o companie multinațională de wellness – n.r.), de patru ani, am reușit să aducem cei mai mari arhitecți ai lumii”, a declarat Constantin Chiriac.
De pildă, acum a venit la Sibiu Joshua Prince-Ramus, care face la New York, pe locul Turnurilor Gemene, cel mai scump teatru al lumii, de 3 miliarde de dolari (Performing Arts Center se va deschide în Manhattan în 2023, n.r.). A venit aici pe cheltuiala lui, ca să vadă miracolul de la Sibiu. Vrea să fie în competiție pentru acest proiect. Sunt și alți mari arhitecți ai lumii care au fost la Sibiu ca să intre în competiție.
Constantin Chiriac, director FITS:
Noul teatru așteaptă un investitor privat
Directorul FITS a explicat faptul că proiectul se află într-un stadiu incipient, așa încât nu s-a hotărât încă sursa finanțării și nu se cunoaște cu precizie nici perioada de timp necesară construirii complexului cultural. Totuși, Constantin Chiriac speră ca proiectul să beneficieze de sprijinul unui investitor privat, pentru ca lucrările să avanseze într-un ritm alert.
„Proiectul e gândit pe o perioadă lungă. Dacă va fi un proiect numai cu finanțare publică, atunci cred că va dura vreo șapte ani. Dacă va fi un parteneriat public-privat – se va întâmpla mai repede”, a spus directorul teatrului din Sibiu.
Trebuie să fie cineva care are forță financiară și zice: „Eu mă bag ca partener privat, vreau să am influență în acest proiect, pentru că mă interesează, și pot să aduc 70 de milioane de euro.
Constantin Chiriac, directorul FITS:
Chiriac: Cultura, o investiție profitabilă. La Sibiu, primește 14% din buget și aduce mai mult
Constantin Chiriac spune că proiectul beneficiază și de sprijinul Primăriei din Sibiu. Contactată de Libertatea, primărița Astrid Fodor nu a oferit detalii despre această inițiativă.
Totuși, directorul FITS explică faptul că Sibiul este un model de urmat atunci când vine vorba de finanțarea culturii. Anual, sectorul cultural primește 14% din buget, un procent care le depășește cu mult pe cele ale altor orașe.
935 de milioane de lei a primit Ministerul Culturii în 2021. Primăria Sibiu a investit în sport, cultură și spații verzi 160 de milioane de lei, adică 17% din buget.
„Sibiul e unul dintre puținele orașe din lume care a arătat, de-a lungul timpului, că se poate investi în cultură. Și nu 1-2%, cât investesc orașele, sau aproape 1%, cât primește Ministerul Culturii în România. Sibiul investește 14%. Dar la final de an, un procent de 18% revine la primărie. E cea mai bună formulă: câștigi patru procente, având miracol la Sibiu, oameni dedicați și toate hotelurile și restaurantele pline”, a mai spus Constantin Chiriac.
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:41
Sibiu a fost chiar desemnat Capitala Culturală Europeană în 2007, ceea ce subliniază bogăția sa culturală și importanța sa în contextul european
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:40
Oamenii din Sibiu sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și pentru faptul că contribuie la atmosfera prietenoasă a orașului
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:40
Restaurantele și tavernele din Sibiu oferă bucate delicioase din bucătăria tradițională românească și internațională