MENIU CAUTĂ

Știi această rețetă de cârnați păstrată în Banat în mare secret de sute de ani?

Distribuie

Zilele acestea, în Banat, gospodinele pregătesc mâncărurile pentru masa de Crăciun, folosind o rețetă de cârnați transmisă din generație în generație.

Mai cruzi sau afumați bine, cârnații bănățeni se prepară în aceste zile după o rețetă în care secretul mirodeniilor și a amestecului de carne le dau o savoare inegalabilă.

Ingrediente rețetă de cârnați din Banat: 10 kilograme de carne grasă de porc; 4 linguri de piper măcinat fin; 3 linguri rase de enibahar pisat; 4 linguri de boia dulce; 2 linguri rase de boia iute; 4 căpățâni de usturoi pisat; 2 litri de zeamă de oase; 15 metri de mațe de porc;

reteta de carnati (1)

Mod de preparare rețetă de cârnați din Banat: Carnea se toacă în mașina de tocat cu sită mare și peste ea se pune sare, piper și boia dulce, apoi, pentru omogenizare, se frământă și se lasă minim trei ore la fezandat. În supa de oase înfierbântată se dizolvă pasta de usturoi, coriandrul, boiaua iute.

Se încorporează supa călduţă (40 de grade) în tocătură şi se frământă timp de un ceas. Se umplu maţele cu şpriţul, nu foarte îndesat, înţepând mereu cu un ac de cusut şi se fac cârnaţi lungi de un metru.

Cârnații se lasă la uscat 24 de ore, apoi se afumă în reprize de câte 4 ore, de două ori.

Sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Citește mai multe despre Banat, cârnaţi și Crăciun pe Libertatea.

Comentarii