Taina povestitoarei (Sejal Badani, Editura Trei)
Cartea vorbește, înainte de toate, de faptul că, oriunde te-ai duce în lumea aceasta, te iei cu tine, cu necazuri și bucurii cu tot. Diferența o aduce dorința ta de a trece mai departe, de a depăși perioadele în care mai mult plouă și de a face schimbările care te vor transforma într-o persoană mai înțelegătoare, mai profundă și mai senină.
Eroina acestui volum, Jaya este o jurnalistă americană, a cărei căsnicie se rupe, după ce pierde și cea de-a treia sarcină.
Ca să se desprindă de prezentul care nu o cruță deloc, ea călătorește în India strămoșilor săi, în căutare de alinare și de răspunsuri nedezlegate încă.
Pe lângă peisajele, aromele și sunetele pe care Jaya le descoperă cu uimire, tânăra găsește acolo ceva mult mai important – povestea plină de tragism și forță de supraviețuire a bunicii sale, Amisha, care pe pământ indian și-a trăit pasiunea tainică și luptele interioare.
Printre descrieri de vis și amănunte care-i răstoarnă filosofia de viață, Jaya află că uneori trebuie să te întorci în trecut pentru a-ți putea continua existența din prezent.
Micul saturnian (Octavian Soviany, Editura Hyperliteratura)
Povestea ficționalizată a marelui poet francez Paul Verlaine și adusă publicului de condeiul și imaginația lui Octavian Soviany este o scriere zguduitoare, care aduce la suprafață geniul și destinul dureros al unui geniu.
Cartea I a seriei Lelian descrie copilăria și adolescența unui om retras, complexat, crescut de un tată prea puțin mișcat de sensibilitatea fiului său și de o mamă sufocant de iubitoare.
Este volumul care încearcă să definească devenirea – genială și haotică – a lui Verlaine.
Începuturile vorbesc despre școala urmată de poet, despre experiențele sale sexuale – homo și hetero – și despre primele sale legături cu lumea literaturii.
Soviany a recurs în această carte romantică, fermecătoare, dar și plină de suferință, la fragmente din proza memorialistică a poetului, dar și la amănunte istorico-literare care desăvârșesc povestea deloc simplă și lină a destinului lui Verlaine.
Detaliile scrise la persoana I sunt cele care conferă cărții o autenticitate pe alocuri greu de suportat, dar atât de binevenită pentru posteritate.