1. Alege cu grijă alimentele
• Evită grăsimile (prăjeli, produse de patiserie şi de tip fastfood, carne de porc, mezeluri etc.) şi carbohidraţii “răi” – pâinea albă, cerealele rafinate, pastele făinoase, prăjiturile, chipsurile, băuturile acidulate, alcoolul.
• Acordă prioritate alimentelor naturale, care conţin carbohidraţi “buni”: pâine integrală şi cereale integrale, fructe şi legume, orez brun, ovăz, fasole, linte, ficat, carne de vită sau de pui, germeni de grâu, spanac, ouă, peşte.
• Consumă zilnic lactate, pentru că sunt bogate în calciu, iar acesta accelerează metabolismul.
• Consumă condimente iuţi, fiindcă ajută organismul să ardă grăsimile.
• Mănâncă puţin şi des şi nu sări peste mese! Formula ideală este: 5 mese/ zi, adică mic dejun, prânz, cină şi două gustări.
2. Fă mişcare zilnic
Activitatea fizică ajută organismul să transforme grăsimile în energie. Ideal ar fi să faci sport zilnic – fitness, aerobic, înot, jogging sau măcar 30 de minute de gimnastică, acasă. Şi plimbările în ritm alert sunt foarte benefice.
3. Hidratează-te corect
Raţia zilnică de apă trebuie să fie aceeaşi, indiferent de anotimp: 8-10 pahare de apă (1,5-2 litri). Un organism bine hidratat şi curăţat de toxine dă un randament mult mai bun.
4. Odihneşte-te suficient
Oboseala fizică împiedică organismul să lucreze la parametri optimi. Prin urmare, organizează-te în aşa fel încât să dormi minimum 8 ore/noapte.
5. Evită stresul
Stresul prelungit stimulează secreţia de cortizol, un hormon care încurajează grăsimile să se depună şi sporeşte pofta de mâncare. Aşadar, trebuie să scapi de stres, dacă vrei să slăbeşti sau să-ţi păstrezi silueta. Seara, după serviciu, apelează la orice te relaxează: o carte, o baie caldă şi aromată, o întâlnire cu prietenii…
6. Bea cafea sau ceai verde
Una-două ceşti de ceai verde sau de cafea pe zi dau pinteni metabolismului, deoarece cafeina, substanţa de bază din aceste licori, ajută corpul să ardă mai repede grăsimile şi glucidele.