Dacă medicamentul s-a scumpit, farmacistul este vinovat, pentru că vrea să te jecmănească, să facă profit pe banii tăi. 

Dacă refuză să-ți elibereze medicamentul fără rețetă, pentru că numai pe baza rețetei se eliberează, farmacistul este vinovat, pentru că este rău, nu este înțelegător cu suferința ta. 

Dacă este coadă la farmacie, farmacistul este vinovat, pentru că e neîndemânatic, nu se mișcă la fel de repede ca orice casier de la supermarket, nu putem să așteptăm, suntem oameni bătrâni, ne dor picioarele, avem treburi!

Dacă îți recomandă un alt medicament decât cel de pe rețetă, dar cu aceeași substanță activă, farmacistul este vinovat, pentru că vrea să te fraierească, să-ți vâre în pungă un medicament mai scump, știm noi, are interese!

Dacă nu-ți răspunde la întrebarea pe care i-o adresezi din pragul farmaciei: “Aveți Euthyrox, ca să nu mai stau la rând?”, farmacistul este vinovat, pentru că nu și-a lăsat toată treaba ca să te lămurească pe tine, clientul grăbit.

Dacă refuză să-ți recomande ceva pentru că te doare burta sau ți-au apărut niște pete în zona genitală, iar tu ești dispus să-i arăți “petele”, atunci este incompetent și răuvoitor.

Dacă te trimite la medic pentru fixarea unui diagnostic și nu-ți dă pe loc niște pastile care să te facă bine, atunci este arogant, te pune pe drumuri, merită să-l înjuri. 

Dacă sistemul informatic nu funcționează și cardul tău de sănătate este inutilizabil, farmacistul este vinovat, pentru nu se pricepe la IT.

Dacă îți cere să completezi tot felul de formulare și te mai pune și să le semnezi, în ciuda faptul că ți-ai uitat ochelarii acasă (sanchi!, tu nici măcar nu știi să scrii), atunci este un birocrat inuman, te chinuiește! 

Dacă intri bolnav în farmacie și nu ieși sănătos și zâmbăreț de-acolo, la fel ca în reclamele pe care le vezi în fiecare zi la televizor, înseamnă că farmacistul este vinovat.

Dacă încasările nu ating target-ul fixat de patron, atunci farmacistul este vinovat, nu a respectat procedurile managementului, nu e bun profesionist.

Dacă o rețetă nu este validată de Casa de Sănătate, atunci farmacistul este (întotdeauna) vinovat, pentru că nu a respectat procedura (birocrația) casei.

Farmacistul este vinovat pentru toate suferințele pacienților, pentru profiturile mici ale patronilor, pentru proasta funcționare a Casei de Sănătate. Bietul farmacist a ajuns un vânzător cu studii superioare, în capul căruia se sparg toate nemulțumirile și angoasele românilor. Pentru patronii marilor rețele de retail, farmacistul este doar o cifră de afaceri. Farmacistul are și-un jurământ depus, Jurământul lui Hipocrate, dar nimeni nu dă doi bani pe Hipocrate. Nu avem nevoie de jurăminte, avem nevoie de medicamente! “Trăim alte vremuri”, iar farmacistul trebuie să se adapteze. Dacă vinde mult, atunci este un bun farmacist. Dacă ține la standardele profesionale ale meseriei pentru care a făcut o facultate, un rezidențiat și chiar un primariat, atunci este un prost farmacist.

Farmacia a devenit un loc de achiziție a ceea ce vedem pe internet sau la TV

Clientul român, mai precis pacientul român, dorește să fie servit la farmacie ca la supermarket. Să-și aleagă ce vrea, ce-a citit pe internet, ce i-a spus vecinul, ce-a văzut în reclamele TV. Puțini pacienți înțeleg că medicamentele, mai ales cele care se eliberează pe rețete, nu sunt produse de larg consum, mai precis, nu sunt cartofi, morcovi sau ciocănele de pui, care se vând la kilogram, după bunul plac al pacientului.

Farmacistul a ajuns un vânzător de buline, care satisface foamea de medicamente a românilor
Foto Schutterstock

Presiunea pe farmacist vine din trei direcții: clientul (care trebuie servit în orice condiții), patronatul (care ține să-și maximizeze profiturile, doar farmacia e un business profitabil!) și Casa de Sănătate, cu birocrația sa inventată de niște funcționari care n-au nicio legătură cu realitatea din farmacii. Sigur că sunt farmaciștii mai bine sau mai prost pregătiți profesional, mai dedicați meseriei sau blazați, oportuniști sau pupincuriști, dar toți sunt supuși la aceleași presiuni.

Doar ambulanța nu vine în farmacie

Presiunea a crescut în lunile de pandemie, pentru că mulți români se duc la farmacist ca și cum s-ar duce la medic, pentru că nu mai au acces sau se tem de posibile infectări. Astfel, farmacistul ar trebui să-i consulte, să le facă și niște analize, chiar și un tușeu rectal, dacă este cazul, de ce nu?, și să le fixeze un diagnostic și un tratament, dar nu este meseria acestuia! 

Salvarea nu vine din farmacie, deși sloganul unei reclame la o rețea renumită de farmacii sună cât se poate de convingător: “Vino în farmaciile… și ai să găsești…!”

Toate reclamele la suplimentele alimentare și la alte fake-uri din această categorie promit fără nerușinare “însănătoșire miraculoasă”, înșurubând în mințile zdruncinate ale românilor ideea că farmacia este salvarea, chiar mântuirea.

Nici CNA, nici Colegiul Farmaciștilor, nici Ministerul Sănătății nu iau poziții ferme pentru a tempera această publicitate deșănțată și agresivă. Complicitatea nu mai trebuie explicată. 

Să notăm că în 2019, bugetul total de publicitate investit în România de companiile farmaceutice și rețelele de retail farma s-a ridicat la 63 de milioane de euro, conform studiului Media Fact Book, cel mai mare buget pe categorii (cosmeticele și produsele de igienă au avut un buget de 45 de milioane de euro).

Bugetul de publicitate pentru produsele farmaceutice a reprezentat 13% din totalul investițiilor publicitare din România (TV, online, print, radio și panotaj), având cea mai mare cotă de piață.  

Profesiunea de farmacist nu este singura din România care a fost mutilată, pervertită și subordonată intereselor comerciale și politice. Bietul farmacist a ajuns un sclav pe plantație, ca mulți români din alte sectoare de activitate.  

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele