Măsura aduce, teoretic, o creștere a disciplinei fiscale, să nu ne trezim peste 30 de ani, când trebuie să ieșim la pensie, că, de fapt, angajatorii n-au virat nimic la stat.

În practică, însă, proiectul de lege are nenumărate probleme.

“Sistemul a trimis”

Iau ca exemplu cazul meu.

Pe la începutul acestui an am primit o scrisoare de la Fisc în care mi se spunea că am de plată fix 1.452 de lei drept contribuții de sănătate, restanțe din urmă cu câțiva ani. Cum știam că am plătit tot, m-am panicat. Cine vrea să se trezească într-o zi cu cardul blocat, să nu poată să își mai cumpere mâncare sau să nu mai aibă bani de chirie ori pentru plata cheltuielilor curente?

Așadar, m-am apucat să descâlcesc ițele. M-am dus la fostul angajator, care, culmea, mi-a zis că totul este plătit. Ba chiar mi-a dat și lista cu toate plățile, inclusiv cu prevederile legale din acel moment.

Înarmat cu toate hârțoagele, m-am adresat din nou Fiscului, prin Spațiul Privat Virtual.

Pe la începutul lunii mai, primesc răspuns de la ANAF: da, așa e, de fapt datoria se compensa cu o altă prevedere din Codul de Procedură Fiscală și în final nu era nimic de plată.

Dar pentru asta am stat câteva luni să mă stresez cu Fiscul românesc. Care nu a fost în stare să își verifice propriile acte și propriile legi. Scuza clasică este: “a trimis sistemul”…

Iar an de an, “sistemul” de la ANAF trimite sute de mii de astfel de scrisorele.

Decizii de impunere pentru alocații

Înmulțiți cazuri ca al meu și veți vedea cum administrația statului ar putea ajunge să ceară să fie judecați și condamnați la închisoare contribuabili, pentru nimic.

De-a lungul timpului, exemple au fost multe.

În 2013, copii din Argeș și Alba primeau scrisori de la Fisc pentru dobânzile primite la alocații.

Și cum baza de calcul era salariul minim, rezultau sume de câteva sute de lei, pentru câteva zeci de lei încasați efectiv. Că așa știe statul să aibă grijă de cetățenii săi.

Căci ce este cetățeanul dacă nu cumva un sclav care trebuie să lucreze pentru huzurul statului o viață întreagă?

Credeați că pensiile speciale se plătesc singure? Sau salariile bugetarilor, care sunt duble față de cele din privat?

Nu, nenică, te-ai născut în România, trebuie să te cocoșezi de muncă pentru stat, chiar dacă nu lucrezi la stat și nici nu beneficiezi de ceva de pe urma banilor.

Lucrăm 3 zile pe săptămână pentru stat

În România, 42% din salariu se reține drept contribuții de pensii și pentru fondul de sănătate, bani pe care îi ia statul. La aceștia se adaugă 19% TVA general sau 9% TVA la alimente.

Deci din ce produci tu lună de lună, statul îți ia 61%. Dacă mai ești și fumător sau mergi cu mașina, trebuie să știi că accizele și restul taxelor sunt 80% din prețul pachetului la țigări sau 60% din prețul litrului de carburanți.

Cum e să știi că munciți 3 zile din 5 pentru stat în fiecare săptămână? Sau 7 luni din 12 pe an?

Ce autostrăzi se fac din acciza suplimentară?

Fiecare dintre noi plătim, direct sau indirect, acciza suplimentară la carburanți. Ați primit cumva autostrăzi la schimb?

Serbia, stat care nu e în Uniunea Europeană, are mai multe autostrăzi decât România, deși e de trei ori mai mică. La fel și Croația, care a aderat la UE mult după noi, în 2013.

Sănătatea care nu există

Plătim lunar și contribuții de sănătate, dar beneficiem de ceva de pe urma lor? 10% din salariu se duce lunar în gaura neagră numită “sistemul românesc de sănătate”.

Când am avut nevoie să fac analize pentru o serie de alergeni, credeți că a decontat statul? Nu, a trebuit să plătesc separat peste 3.000 de lei.

Apropo, știe domnul Teodorovici că se fac programări de 6-8 luni pentru RMN la stat? Sau că suntem pe primul loc în Europa la infecții spitalicești, boli de inimă și mortalitate infantilă?

Adică plătim statul ca să ne omoare cu zile…

Și tot legat de sănătate: cele mai mari datorii la contribuțiile de sănătate sunt ale companiilor de stat. Chiar abia aștept să intre la închisoare toți directorii numiți politic la acestea, de la toate partidele și în toate combinațiile…

Prostimea – la pârnaie, șmecherii – cu datorii de milioane

În fine, mai există o problemă de fond cu proiectul: în acesta se vorbește doar despre impozite și taxe neplătite.

Nu se suflă nici o vorbă despre sentințele rămase definitive în justiție, unde o mulțime de politicieni și oameni de afaceri, bine conectați la sfera politică, au rămas datori la stat.

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, este cel mai mare datornic la stat “pe persoană fizică”, cu datorii de 238 de milioane de lei.

Dan Voiculescu are o sentință definitivă în “dosarul ICA”, potrivit căreia trebuie să achite 60 de milioane de euro, alături de mai multe persoane.

Datorii la stat în urma unor procese mai aveau oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan sau fostul ministru Gabriel Sandu.

Și fostul ministru Elena Udrea are de dat 8 milioane de lei în urma “dosarului Gala Bute”.

Și știm cu toții cum se mișcă Fiscul atunci când e să recupereze bani de la șmecheri. E plină presa de astfel de exemple de afaceriști cu bolizi de lux, aflați în cluburi de fițe, fotografiați pe la Monaco sau prin Dubai, și cu firmele în insolvență…

Închisorile sunt deja aglomerate

Mai e o problemă auxiliară cu acest proiect, pentru că nu face nici o mențiune autorul ei referitoare la capacitatea penitenciarelor de a primi un număr mare de persoane condamnate.

Nu erau supraaglomerate închisorile? A construit statul vreuna? Doar ce am eliberat 20.000 de infractori prin recursul compensatoriu.

Ce facem? Eliberăm închisorile de violatori și corupți ca să la umplem cu niște “Jean Valjean” încurcați în taxe?

Citeşte şi:

Ce spune fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre Teodorovici și Vâlcov, după adoptarea „taxei pe lăcomie”

Teodorovici îi răspunde lui Iohannis, după ce președintele a criticat noile măsuri fiscale: „Se erijează în avocatul bogaților! Sunt presiuni mari”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță noi taxe: „E o măsură care să protejeze românul”

CTP, necruțător cu Maradona: „Știți ce a putut să-i spună Papei Ioan Paul al II-lea?!”
PARTENERI - GSP.RO
CTP, necruțător cu Maradona: „Știți ce a putut să-i spună Papei Ioan Paul al II-lea?!”
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la asta
PARTENERI - PLAYTECH
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la asta
Horoscop 28 noiembrie 2020. Gemenii ar putea descoperi că au destule motive de bucurie și de optimism
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2020. Gemenii ar putea descoperi că au destule motive de bucurie și de optimism
Filmul înmormântării lui Maradona. Ce s-a întâmplat la ceremonia oragnizată de familia sa
Știrileprotv.ro
Filmul înmormântării lui Maradona. Ce s-a întâmplat la ceremonia oragnizată de familia sa
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021