CV-urile PSD, ALDE, PMP și ProRomânia sunt îngrozitoare, și asta dacă nu luăm în calcul corupția și impostura deja dovedite. 

CV-urile PNL, deși un pic mai bune, put a nepotism, securitate, ipocrizie și fraudă intelectuală, iar legăturile infecte cu PSD-ul sunt greu de uitat în condițiile în care zeci de parlamentari s-au mutat între cele două tabere.

Televiziunile și mass media în general sunt în mâna a câtorva foști securiști, mafioți și oameni politici care au tot interesul să poată șantaja o clasă politică coruptă și toxică.

Mantra „A furat, dar a și făcut”

Încercările de a demonstra că clasa noastră politică veche nu ar fi ticăloasă pur și simplu nu mai prind la cea mai mare parte a populației, așa că foști politicieni corupți, condamnați penal sau anchetați, plus ciuvici, ciutaci și gâzi, aglomerează studiourile de știri și încearcă disperați să promoveze mesajul că toți politicienii sunt la fel. 

Până și postacii PSD au acum aceeași strategie. “A furat, dar a și făcut” este mantra cretină promovată de toți cei de mai sus. Banalizarea corupției, a hoției, a imposturii este scopul evident al mașinilor de propagandă al partidelor mai sus menționate.

Ad placeholder

USR PLUS a pupat mâna PNL la București

Din păcate răspunsul USR PLUS este și a fost cel mult slab, dacă nu inept. Liderii Alianței USR PLUS au decis să joace cartea victimelor inocente lucru care după catastrofala decizie de a pupa mâna PNL-ului la București pentru o eventuală guvernare viitoare este în cel mai bun caz ridicol.

Repet, calitatea deputaților și senatorilor USR este incomparabilă cu a celor din celelalte partide, iar calitatea oamenilor de la PLUS este cel puțin similară cu a celor de la USR. Am lucrat cu Dacian Cioloș și sunt convins că este de departe cel mai decent lider politic pe care îl avem.

Totuși, atât USR cât și PLUS au și câțiva oameni dubioși (foarte puțini) la nivelul conducerilor celor două partide. În local lucrurile stau mai rău. Infiltrarea oricărui partid cu șanse la guvernare este o strategie logică atât pentru foștii cât și actuali securiști, mafioți sau oportuniști, cât și pentru partidele vechi.

Ad placeholder

Un slogan care te obligă să fii pur ca partid, adică să atingi imposibilul

Deși zdrobitoarea majoritate a membrilor USR PLUS sunt oameni de toată isprava care merită mult mai mult din partea șefilor lor, iar poziționarea deloc inteligentă a Alianței cu sloganul “fără hoție” o face foarte vulnerabilă la atacuri. 

Orice dovadă că un membru al USRPLUS a fost corupt sau hoț sau orice relații ale acestora cu corupți și hoți invalidează imediat platforma electorală a Alianței. 

În comunicare este una din greșelile de bază care trebuiesc eliminate. Se numește risc asimetric.

Din cauza asta este foarte greu ca Alianța să atace nepotismul strident care pute a securitate din PSD și PNL atât timp cât chiar și un singur membru marcant al USR PLUS poate a fi atacat pe același subiect.

Ad placeholder

Pot câștiga USR PLUS alegerile parlamentare?

Argumentul și mai dur împotriva USRPLUS este că toți cei care provin din familii cu legături cu securitatea sau implicați în scandaluri financiare pot să facă politică fără a fi pe liste, fără a avea funcții, fără a fi deputați. 

Nu cred deloc că este un argument logic, dar din păcate trăim într-o societate bolnavă. 

Retragerea lor temporară poate ar ajuta o discuție publică care să ne vindece de suspiciuni și paranoia și poate să reușim în câțiva ani să alegem oamenii pentru meritele lor și nu pentru păcatele familiilor lor.

Retragerea lor împreună cu aducerea în partid a unor oameni cunoscuți pentru ceea ce au făcut și nu pentru ceea ce au promis că vor face ar putea motiva cât mai mulți oameni să voteze USR PLUS și ar putea câștiga alegerile parlamentare. Asta în condițiile unui cancer al imposturii generalizat al PSD și PNL. 

Încet, încet, am putea reveni la o normalitate în care nu ceea ce au făcut părinții, ci rezultatele verificabile ale candidaților ar fi singurul lucru care contează. 

Ad placeholder

Dar asta cere o coloană vertebrală puternică și mult curaj, lucru care din păcate lipsește și la USR PLUS.

Incapacitatea unora dintre membrii marcanți ai PLUS și USR de a renunța la pozițiile lor de putere și influență, deși sunt atacabili și dăunează celor două partide, este stupefiantă pentru oameni care sunt convinși sau cel puțin așa declară că își doresc o clasă politică nouă.

Sunt mulți oameni de toată isprava în USR PLUS care ar trebui să aibă șansa să fie aleși și ar putea aduce mult mai multe voturi decât oamenii care se vor îngrămădi pe listele parlamentare. Mă îndoiesc, de exemplu, că Dan Barna sau domnul Prisnel vor renunța la candidaturi.

Câteva obligativități 

O alternativă ar fi ca un grup de oameni cu popularitate, susținători ai USRPLUS, să ceară o reformă a Alianței și implementarea rapidă a câtorva lucruri fundamentale, cum ar fi:

Ad placeholder
  • Transparența totală a cheltuielilor
  • Angajarea unui management profesionist care să permită introducerea unor indicatori de performanță foarte clari pentru conducerea actuală
  • Interzicerea reală a cumulului de funcții (deputații nu ar trebui să aibă și funcții de conducere în partid)
  • Stabilirea unor scenarii de carieră clare pentru liderii de partid.
  • Restricționarea numărului mandatelor pentru a permite o regenerare a clasei politice. 
  • Obligativitatea unui consiliu etic independent, cu scopul de a critica și evita excesele de putere ale liderilor, ar fi un alt lucru absolut necesar.

O altă soluție ar fi candidaturi independente capabile să motiveze votanții nehotărâți. Aceste candidaturi, din păcate însă, ar lua voturi multe de la USR PLUS. Pentru  a evita acest lucru Alianța ar putea totuși să îi invite pe acești oameni să candideze, dar să îi asigure de independența lor, recunoscând în același timp și nevoia urgentă de reformă. 

Ad placeholder

Lucrul acesta pare imposibil în condițiile actuale nu din cauza PLUS, ci din cauza USR.

Personal nu am nicio îndoială că în acest moment Alianța este cea mai bună alternativă. Din păcate nu pentru ceea ce au făcut și fac, ci pentru că celelate partide sunt în general, îngrozitoare.

De ce teribilii criminali Yakuza sunt jupuiți de piele când mor » Care e testul incredibil de admitere și de ce se taie degetul mic
PARTENERI - GSP.RO
De ce teribilii criminali Yakuza sunt jupuiți de piele când mor » Care e testul incredibil de admitere și de ce se taie degetul mic
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 30 septembrie 2020. Săgetătorii sunt într-un moment foarte important pentru dezvoltarea lor
HOROSCOP
Horoscop 30 septembrie 2020. Săgetătorii sunt într-un moment foarte important pentru dezvoltarea lor
Ari Pokka, director de școală în Finlanda: „Într-o școală căreia îi pasă de copii, un vizitator nu va fi întâmpinat de director cu pâine și sare, ci de elevi”
Scoala9.ro
Ari Pokka, director de școală în Finlanda: „Într-o școală căreia îi pasă de copii, un vizitator nu va fi întâmpinat de director cu pâine și sare, ci de elevi”
EXCLUSIV! Lovitură de teatru. Primul om care pleacă din echipa Gabrielei Firea. Prima reacţie
Telekomsport
EXCLUSIV! Lovitură de teatru. Primul om care pleacă din echipa Gabrielei Firea. Prima reacţie