Opinie de
Adriana Oprea
Toate articolele autorului

Aveam prieten un copil dintr-un sat din Vrancea care îmi povestea la telefon despre toate, de la animalele din curte şi până la ce mai învăţa el la şcoală. Într-o zi, mi-a spus că a aflat că “un unghi drept poate avea şi 90 de grade”.

“Are doar 90 de grade”, i-am zis. “Nu-i adevărat, profesoara a zis că POATE!” N-am reuşit să-l conving, dar am aflat că profesoara lui de matematică lucra şi la magazinul din comună. Probabil, fusese singura cu Bac-ul luat care, descurcându-se şi la socoteli, cât de cât, se încumetase să accepte postul de suplinitoare la şcoala din comună.

La vreme de criză, când morţii devin numere şi vieţile se joacă la ruleta virusului în fiecare zi, suntem conduşi de nişte “suplinitori” care reinterpretează definiţia unghiului drept.

Ordonanţa militară care “recomandă”

La o săptămână de la decretarea stării de urgenţă, cei ce ne conduc dădeau o ordonanţă militară prin care RECOMANDAU populaţiei să iasă din casă doar pentru motive urgente. Dar legea nu poate recomanda, legea poate doar să oblige. Poţi recomanda populaţiei să bea 2 litri de apă pe zi sau să facă mişcare 30 de minute, dar nu poţi recomanda oamenilor, printr-o ditai ordonanţa militară, să-şi restrângă benevol libertatea de circulaţie. 

Orice lege trebuie să fie clară, precisă şi previzibilă. Astfel încât oricine o citeşte să înţeleagă exact ce a vrut legiuitorul să spună şi care sunt consecinţele nerespectării legii. 

Formularea regulilor impuse prin ordonanţele militare a creat de multe ori confuzie şi a lăsat loc interpretărilor şi abuzurilor. Multe dintre amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă vor fi anulate de către instanţe, dar judecătoriile vor fi copleşite, pentru că legiuitorul nu a vrut sau nu a ştiut să respecte standardele de reglementare. Iar el recidivează în continuare. 

“Sunt considerate” zone metropolitane

Prima hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, emisă la miezul nopţii, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, este la fel de “pe genunchi” făcută ca şi ordonanţele militare.

În Anexa Hotărârii nr. 24/14.05.2020 ni se spune că “se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane”, cu câteva excepţii.

Imediat, toată lumea s-a întrebat ce înseamnă “zone metropolitane” şi care sunt ele. Asta deşi, repet, legea ar trebui să fie, mai ales acum, clară şi precisă, nu să arate precum un rebus pe care populaţia e nevoită să-l rezolve.

O lege din 2001defineşte “zona metropolitană” ca fiind “teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate (n.r. – vecinătate) spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”. “Zona metropolitană”, spune legea, e formată din oraşe şi comune care “se pot asocia într-un parteneriat voluntar”.

Singurul document oficial în care apare lista Zonelor Metropolitane din România este emis de Banca Mondială, în decembrie anul trecut.

Vineri la prânz, Libertatea a trimis o solicitare Ministerului Afacerilor Interne, care are în subordine şi Instituţia Prefectului, prin care am cerut să ni se comunice lista Zonelor Metropolitane din România. Cererea a fost primită, înregistrată, dar a rămas nesoluţionată până la această oră. 

Sâmbătă după-amiază, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) ne informa, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, că “sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi)”.

Cum adică “sunt considerate”? Nu sunt zone metropolitane, conform definiţiei integrale din lege, dar hai să ne prefacem că sunt şi “să le considerăm”, în baza unei jumătăţi de definiţie, pentru că ne-am trezit că trebuie să respectăm totuşi, atunci când legiferăm, şi egalitatea în drepturi a cetăţenilor?

Comunicatele emise de diverse instituţii nu au nici o valoare juridică. Aşa cum nu au nici declaraţiile prin care oamenii politici aflaţi la conducere încearcă să câştige capital electoral.

Cum e stabilită amenda pentru că nu porţi mască

“Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise pot fi sancționate cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, ne anunţă GCS.

Amenzile sunt cuprinse între o sumă minimă şi o limită maximă, pentru că ele se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Dar cum ar putea decide agentul constatator ce amendă să aleagă, între 500 şi 2.500 de lei, pentru a sancţiona un om care nu poartă mască? E de cinci ori mai grav dacă n-ai mască în tramvai decât în magazin? Sau iei amendă mai mică dacă ţii totuşi masca atârnată la gât?

Terasele – deschise prin lege, închise prin hotărâre

Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020 prevede că “pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1) (n.r. – spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”.

Ce putem înţelege de aici? Că hrana nu poate fi preparată şi nici comercializată pe terase sau, dimpotrivă, că hrana preparată “în spațiile menționate” poate fi consumată pe terasele “unde se respectă măsurile de protecție sanitară”?

Hotărârea nr. 24 a CNSSU, adoptată la câteva ore după Legea 55/2020, prevede că “este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații”.

Iar GCS anunţă, în comunicatul postat pe site-ul oficial, că “terasele rămân închise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii nr. 24 a CNSSU și anexei atașate. Legea nr. 55/2020 (…) prevede la art. 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația”, susţine GCS.

De fapt, legea spune că “poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice”, la modul general. Iar Hotărârea 24 a CNSSU stabileşte că sunt permise aceste activități “de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice”, ceea ce, coroborat cu art. 8 alin (2) Legea 55/2020, ar însemna că este permis consumul „pe terasele unde se respectă măsurile de protecție sanitară”.

În vremuri de criză, ne scriu regulile “suplinitorii”.

Dar, spre deosebire de profesoara de matematică care credea că unghiul drept „poate fi şi de 90 de grade”, ei n-au ajuns în posturi pentru că salariul ar fi mic, şi nimeni nu s-a înghesuit la concurs. 

Cei care azi ne scriu legile şi ne impun regulile sunt ajunşi în funcţii altfel decât prin  meritocraţie. Sunt neştiuţii din grupuri anonimizate, “de lucru” şi “de comunicare”. Şi sunt efectele colaterale ale alegerile noastre, atunci când mergem la vot.

Citeşte şi:

“Suntem tratați ca niște câini”. Mărturia lui Nuwan, unul dintre cei 44 de srilankezi de la Botoșani concediați pentru că au stat în izolare alături de suspecți de COVID-19

Streinu-Cercel și-a adus nepotul pe mai multe funcții la “Matei Balș”, iar acesta a răspuns că, în vreme de pandemie COVID-19, opinia publică nu are acces la documente publice ale achizițiilor

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare